Hopp til hovedinnhold

Terningkast 6! Netflix’ svenske serie om skoleskyting er skremmende god

Spenning, løgner, frykt og kjærlighet.

Den nye Netflix-serien Quicksand inneholder alt en ungdomskrim burde ha.

I første episode av svenske Quicksand – Størst av alt blir vi kastet rett inn i handling. En skolemassakre finner sted i det velstående strøket Djursholm i Stockholm. 18 år gamle Maja Norberg blir pågrepet og siktet for drap.

Vi blir introdusert for skyteepisoden, men får ikke vite nøyaktig hva som har skjedd med det første. Maja blir tatt inn i avhør for å forklare hva som har skjedd de siste månedene.

Historien blir deretter fortalt gjennom flashbacks, samtidig som rettssaken mot Maja pågår. Hun er siktet for både mord, mordforsøk og medvirkning til mord. Maja har selv problemer med å huske nøyaktig hva som skjedde og blir blant annet tatt med tilbake til åstedet for å prøve å huske.

Foto: Netflix

Uten å skulle røpe for mye, handler store deler av serien om Maja og forholdet til hennes kjæreste, Sebastian.

Begge er oppvokst i privilegerte hjem, noe som virker å være fellesnevneren til nesten alle ungdommene i serien. Sebastian er dog den rikeste av dem alle. Hans far er mye bortreist og etterlater ofte sin 18-årige sønn hjemme alene med fri tilgang til både det gigantiske huset og den dyre Porschen i oppkjørselen.

Sebastian gjør hva han vil. For noen virker kanskje dette som drømmen, men hva med alt som skjuler seg bak fasaden?

Måten historien blir fortalt på kan fort minne om kritikerroste The Sinner, der Jessica Biel spiller både offer og gjerningsmann i sesong 1.

Den største forskjellen mellom Quicksand og The Sinner er at vi ikke ser den faktiske hendelsen i førstnevnte, og heller blir introdusert for det som har skjedd gjennom Majas flashbacks. Det er ikke før siste episode man får et oversiktlig bilde av hele historien og kan ta innover seg nøyaktig hva som har skjedd.

Foto: Netflix

Seriens komplekse karakterer bygger opp en spenning der man aldri kan gjette seg til hva som vil skje.

Spesielt Sebastians karakter er utrolig interessant og helt utenom det vanlige. En rikmannsgutt som tilsynelatende har det som plommen i egget. Etter hvert som handlingen utløper seg får vi et godt innsyn på hva som egentlig foregår i hodet på Sebastian, og hva som er årsaken bak.

Hovedrollen som Maja blir portrettert av 23 år gamle Hanna Ardéhn som gjør en fantastisk opptreden.

I begynnelsen av historien ser vi karakteren Maja som en skoleflink og pliktoppfyllende ungdom som etterhvert utspiller seg til å bli en pretensiøs partyjente som ikke klarer å se realiteten i det som er i ferd med å skje.

Majas kjæreste, Sebastian, spilles av 20 år gamle Felix Sandman, best kjent som sanger og låtskriver i det svenske boybandet FO&O (tidligere The Fooo og The Fooo Conspiracy). Han har også deltatt i Melodifestivalen, svenskenes svar på Melodi Grand Prix.

Foto: Netflix

Quicksand – Størst av alt er basert på Malin Persson Giolitos’ bok Størst av alt.

Serien er regissert av norske Per-Olav Sørensen (Nobel, Kampen om tungtvannet, Halvbroren) og svenske Lisa Farzaneh (Skjult av snø, Syrror, Maria Wern).

Alle episodene er skrevet av Camilla Ahlgren som også står bak manuset til Broen. I tillegg er hun kjent for sin jobb som manusredaktør på Stieg Larsson-trilogien Millenium (Menn som hater kvinner, Jenta som lekte med ilden og Luftslottet som sprengtes).

Handlingen i Quicksand – Størst av alt er ubegripelig spennende og føles aldri kjedelig. Man vil hele tiden ha mer – og det får man også. Den inneholder som tidligere nevnt alt en ungdomskrim burde inneholde og treffer målgruppen sabla bra. Hele seriens seks episoder ble slukt på en kveld, og allerede har vi lyst å se den om igjen.

Terningkast: 6

 

Alle de seks episodene av Quicksand – Størst av alt slippes på Netflix fredag 5. april.

Se traileren her:

Se også: Selena Gomez og en haug med stjerner stiller i zombie-komedie

Nyeste saker fra 730.no

Les mer