Hopp til hovedinnhold
Troll setter ny rekord pa Netflix mest sette ikke-engelsprakelige film pa en uke Roar Uthaug
Troll fra Roar Uthaug fortsetter å slå rekorder, denne gangen. på Netflix (Netflix)

Norske Troll fra Roar Uthaug setter ny rekord på Netflix

Troll setter enda en rekord.

OPPDATERT 19. september: Folk verden over likte Troll såpass godt at Netflix nå har bestilt en oppfølger. I skrivende stund har den norske filmen over 100 millioner visninger og er den mest sette ikke-engelskspråklige filmen noensinne på hos streaminggiganten.

Da 730.no tok en prat med regissør Roar Uthaug i forkant av premieren sa han at han ikke hadde noe i mot flere Troll-filmer, dersom ønsket var der. Det er kanskje trygt å si at det var det? Les mer fra intervjuet i den originale saken nedenfor.

OPPDATERT 7. desember: Ikke bare har Troll skapt den største eksplosjonen på skjerm i Skandinavia, nå setter filmen også ny Netflix-rekord.

Filmen har blitt en global suksess og ferske tall viser at den nå har 75,86 millioner avspillinger verden over, kun på én uke. Dette er rekord for en ikke-engelskspråkelig film på Netflix.

I en pressemelding sendt til 730.no, ytrer regissør Roar Uthaug sin glede over filmens store mottakelse.

– Jeg hadde aldri trodd at vår norske troll-film skulle nå så bredt ut over hele verden. Det er helt fantastisk, sier Roar.

Troll går også viralt på TikTok.

(Netflix)

Som en av de kreative kampanjene Netflix har stelt i stand i forbindelsen med lanseringen, har en gul bil med en gigantisk hodeskalle kjørt rundt i Oslos gater de siste ukene. Det har blitt lagt godt merke til på TikTok. I skrivende stund nærmer en av videoene seg en halv million visninger.

Les den opprinnelige saken nedenfor.

I dag er det duket for premiere på den norske Netflix-filmen Troll. Filmen beskrives som Norges første storslåtte monsterfilm, og traileren alene har allerede gjort inntrykk blant seere på et globalt nivå.

730.no tar en spoilerfri prat med regissøren og skuespillerne i forkant av premieren om responsen så langt, innspillingen og muligheten for flere troll-filmer.

Troll er regissert av Roar Uthaug som står bak filmer som Fritt Vilt, Bølgen og Tomb Raider. Blant filmens skuespillere finner vi Ine Marie Wilmann (Exit, Sonja) i hovedrollen som arkeologen Nora Tidemann og faren hennes Tobias Tidemann spilles av veteranen Gard B. Eidsvold (Ut å stjele hester med UG Loverboy). Kim Falck (Fritt Vilt III, Bare Bea) dukker opp som statsministerens høyre hånd og Mads Sjøgård Pettersen (Hjem til jul, Nobel) er Kaptein Kristoffer Holm.

Mads Sjøgård Pettersen, Ine Marie Wilmann, Roar Uthaug, Kim Falck og Gard B. Eidsvoll (Max Emanuelson/Netflix)

Se også: Denne serien slår Stranger Things og setter ny Netflix-rekord

Traileren til Troll har i skrivende stund over 9,1 millioner visninger på YouTube, og en haug av reaksjonsvideoer fra folk over hele verden. Disse har også regissøren fått med seg. For Roar har Troll vært en idé han har drømt om i over to dekader og nå har den endelig blitt realisert.

Hei! Og gratulerer så mye med premieren av Troll! Hvordan føles det nå som folk verden over endelig skal få se filmen?

Roar: – Takk, det er veldig gøy! Nå som traileren har over 9 millioner visninger og bare det å se alle reaksjonene og videoene som er laget, det er kjempegøy!

Hvor kom egentlig ideen fra?

Roar: – Den kom nok i hovedsak fra «Trollet på Karl Johan» av Theodor Kittelsen. Jeg tenkte på den illustrasjonen og hvordan det ville vært om det var i nåtid. Blant annet om forsvaret var der med tanks og sånt. Det var på en måte grunnideen. Så er jeg jo også inspirert av Godzilla og King Kong, og den typen Hollywood-actioneventyr.

Netflix-filmen Troll
(Netflix)

Hvordan har innspillingen vært?

Ine Marie: – For meg var det noe av det fineste jeg har vært med på. Det var bare skikkelig overskuddspreget og gøy og kjærlighetsfullt. Det er jo en svær film med mye bazookaer og helikoptere og droner og alt det der. For meg var det som å bli invitert med til noe som bare var skikkelig lekent hvor man fikk lov til å bare være barnslige voksne. Og når man ser mottakelsen av traileren bare, så ser man at det er så mange som trenger det og ønsker seg det.

Hvordan filmes egentlig de storsalgene scenene med blant annet helikopter og tanks?

Kim: – Det er veldig mye i denne filmen som er ute i naturen, og vi flyr med helikopter og kjører med tanks. Egentlig er det veldig lite av spesialeffekter. Det som ikke er der fra før det lages, og alt føles så ekte som mulig. Vi bruker også skjermer i bakgrunnen. På de skjermene er liksom alt du ser i bakgrunnen, sånn at det er der når vi spiller inn scenene.

Ine Marie: – På den ene helikopterturen hvor vi brukte litt spesialeffekter så virket det så ekte at jeg endte opp med å bli bilsyk. Eller helikoptersyk. Det endte liksom med at jeg sto å kastet opp.

Troll Netflix
(Netflix)

Se også: Første Nordiske TV-serie fra Disney+

Mye av filmen er altså spilt inn på location og med den spektakulære norske naturen som et stort virkemiddel. Trollet er dog dessverre ikke ekte. Spoiler alert.

Hvordan er det å spille mot et enormt troll som egentlig ikke er der?

Gard: – Det er jo egentlig et godt spørsmål, for man skulle jo kanskje tro at det egentlig er litt vanskelig. Jeg synes det fungerte bra. Vi skuespillere har jo en stor forestillingsevne, så lenge situasjonen er klar, så tenker jeg jo litt av mandatet vårt som skuespillere er å overlevere den evnen til noe som ikke er der.

Se også: Hun er Norges første varulv 🐺 (på film)

Mads: – Det gøye med denne filmen her kontra andre ting jeg har gjort er jo at vi ikke brukte green screen. For eksempel da vi gjorde Askeladden så var vi i sånne enorme rom med green screen, men her fikk vi jo lov til å stå rett ute i naturen. Også hadde vi sånne blikkpunkt og droner som liksom skulle være trollet slik at du på en måte alltid vet hvor trollet er. Men det å liksom kunne stå på et ekte sted og få vinden i ansiktet, det følte jeg gjorde en stor forskjell.

Er det noen scener dere har gledet dere mest til å se ferdig i filmen?

Roar: – Jeg gledet meg veldig til å se trollet på Karl Johan og se Freia-klokken knuses. Det var veldig stort å se.

Trollet på Karl Johan (Netflix)

Hvilke scener var som morsomst å spille inn, da?

Mads: – Det som skiller seg ut for meg er den dagen vi filmet den ene gigantiske eksplosjonen i filmen. Da filmet vi på Rena og fikk kjempegod hjelp fra Rena leir og Forsvaret med tanks og kjøretøy og soldater.

– Jeg tror faktisk at det ble ansett som Skandinavias største eksplosjon på skjerm.

Roar: – Vi fikk hjelp av noen dansker som driver med spesialeffekter som kom opp og satt ut eksplosjoner over hele skogen. De lagde den største eksplosjonen de hadde lagd i de 30-40 årene de hadde holdt på. For 14 år gamle Roar som sprengte lekebilene sine med kinaputter, så var det en drøm som gikk i oppfyllelse.

Troll Netflix Ine Marie Wilmann Roar Uthaug
(Max Emanuelson/Netflix)

Se også: Norsk Netflix-film ble nummer 1 globalt

Ine Marie: – Det var faktisk en av de sterkeste opplevelsene for meg. Jeg er egentlig litt sånn at det skjer ingenting inni meg med fete spesialeffekter og pyro. Men, så ser jeg rundt meg i skogen også ser jeg Roar. Han er bare helt sånn krøllete i ansiktet, også sa jeg bare «Å, shit. Nå koser du deg, Roar. Nå er du i kontakt med han som dro på filmskole med drømmen om å lage film om det trollet, liksom». Og da fortalte han meg den historien om å sprenge lekebiler. Bare det å få lov til å være en del av det, jeg blir nesten rørt når jeg snakker om det.

Hvorfor bør folk sjekke ut Troll?

Ine Marie: – Jeg tror de som liker slike filmer kommer til å glede seg over hvor tjukk den er av referanser. Også tror jeg at man får se en film med hjerte og fortellerglede. Det er mye lek med fortellingene vi kjenner til som norske folkeeventyr.

Gard: – Jeg tror folk kan forvente seg, altså det er mye film for pengene. De har ikke spart på noe, det er rett og slett en skikkelig storfilm på norsk.

Er det håp for en potensiell oppfølger?

Roar: – Vi får se. Nå har vi fokusert på lage denne filmen så spektakulær som mulig som én historie. Men, hvis det er et sterkt ønske der ute for flere Troll-filmer så har jeg ikke noe i mot det.

Se traileren til Troll nedenfor.

Troll er ligger ute på Netflix nå.

Se også: Norsk tegneserie i samme selskap som folka bak Harry Potter 🇳🇴

Nyeste saker fra 730.no

Les mer