Hopp til hovedinnhold
Netflix sparker 450 ansatte CEO Reed Hastings wall street
(Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket/Getty, bildekomposisjon 730)

Netflix-sjefen om nedturen: – It’s a bitch

Netflix’ skuffende tall ryster bransjen – og aksjen stuper.


OPPDATERT 23. juni: I kveld er det kjent at Netflix – som ventet – sparker flere. I tillegg til de 150 som måtte forlate streameren i mai, sparker de nå 300 personer til ifølge Variety. Mesteparten i USA. Dette skjer i kjølvannet av det enorme verdifallet på Wall Street etter at Netflix røpet at veksten ikke går som ventet. I stedet for å vokse, mister de nå abonnenter.

Netflix forteller at de setter pris på innsatsen til personene de sparker.

– I dag har vi dessverre gitt slipp på rundt 300 ansatte. Mens vi fortsetter å investere betydelig i virksomheten, gjorde vi disse justeringene slik at kostnadene våre vokser i takt med vår lavere inntektsvekst. Vi er så takknemlige for alt de har gjort for Netflix og jobber hardt for å støtte dem gjennom denne vanskelige overgangen, sier en rep for selskapet. Samtidig bruker streameren nesten 2 milliarder kroner på The Gray Man, som de håper skal bli deres neste store franchise. (Noe som vil være nødvendig ettersom Stranger Things sesong 5 avslutter det som er en av deres få store franchiser.) Les mer nedenfor.


OPPDATERT 17. mai: Netflix har allerede begynt å kutte. I dag fikk 150 personer sparken. Foreløpg gjelder dette hovedsaklig Netflix-ansatte i USA som jobber med streamerens egne produksjoner. – Vår avtagende inntektsvekst betyr at vi også må bremse kostnadsveksten vår som selskap. Så dessverre lar vi rundt 150 ansatte gå i dag, sier en representant for Netflix til Deadline.

– Disse endringene er først og fremst drevet av forretningsbehov, snarere enn individuelle prestasjoner, noe som gjør dem spesielt tøffe ettersom ingen av oss ønsker å si farvel til så gode kolleger. Vi jobber hardt for å støtte dem gjennom denne svært vanskelige overgangen.

Les også: Netflix skal begynne å sate på reklame


Wall Street-favoritten var verdt 300 milliarder dollar. Nå er streameren brått nede i 100 milliarder dollar.

Dette skjer i kjølevannet av nyheten om at de for første gang på 10 år begynner å miste abonnenter. I forrige kvartal gikk streameren ned 200 000 abonnenter, og de spår at de i neste kvartal vil miste hele 2 millioner.

Hvor illle er dette for Netflix?

De fleste ser på situasjonen som krise, og aksjen falt med 40 prosent. Forretningsmannen Bill Ackman, som i januar investerte 1,1 milliarder dollar (9,8 milliarder kroner) i Netflix, kastet inn håndkleet’ samme dag som den dårlige nyheten kom ifølge The Times. Han solgte aksjene og tapte nesten halvparten av sin ferske investering.

Utenom investorer, sitter mange av selskapets ansatte på aksjer som kompensering for arbeidet sitt, og den interne stemningen er laber. Flere av de 12 100 ansatte bør forvente å få sparken.

Netflix’ styreformann og co-CEO Reed Hastings snakker rett fra levra når han adresserer nedturen til de ansatte.

– Vel… It’s a bitch, sier direktøren ifølge The Wall Street Journal.

Netflix CEO Reed Hastings its a bitch Bill Ackman

Reed Hastings (Kwaku Alston/Netflix)

Hvorfor sliter plutselig Netflix?

I 2021 produserte streameren mer enn 500 Netflix Originals. Dette tallet kommer de til å redusere, samtidig som de må forsøke å flere hits. Utenom for eksempel Squid Game og Bridgerton, ble få av fjorårets Netflix-serier/filmer til store snakkiser som rekrutterte nye abonnenter. (Oscar-filmen The Power of the Dog fikk mye oppmerksomhet og var en kjapp tur innom den globale førsteplassen da den kom. Men hvor mange har egentlig sett dette psykologiske western-dramaet? Netflix røper ikke.)

Streameren har alltid sagt at de aldri skal begynne med reklame. Men dette skal nå bli vurdert som et tiltak. Til tross for at Netflix ikke har noe erfaring med reklamesalg, samt at de stort sett holder seertallene sine tett til brystet. Annonsører ønsker innsyn.

Mange eksperter er ikke overrasket over nedturen, ettersom Netflix – som var den første store streaming-tjenesten – har fått stor konkurranse.

Dette har også gjort at de har mistet mange populære filmer og serier. Disney- og Marvel-innhold fjernes til fordel for nye Disney+.

Netflix-favoritten The Office gikk til den nye Peacock, som eies av NBCUniversal. Warner Bros.-produserte Friends forsvant til HBO Max, som eies av den nye mediegiganten Warner Bros. Discovery. (For to uker siden ble fusjon mellom WarnerMedia og Discovery, Inc. ferdigstilt.)

For noen år siden forventet mange at Netflix skulle få flere hundre millioner abonnenter. Noen spådde at de kunne nærme seg 1 milliard husstander. Selskapet, som startet med streaming i 2007, har i dag 221 millioner abonnenter. Mens Disney+, som nettopp startet, allerede har 150 millioner abonnenter.

Netflix’ største franchise-hit er fortsatt Stranger Things, som de kom med i 2016. Norges dyreste film, kommende Krigsseileren, koster drøye 100 millioner kroner. Mens episodene i Stranger Things sesong 4 skal i snitt ha kostet 265 millioner kroner hver.

Til sammenligning brukte HBO Max i snitt «bare» 180 millioner kroner per episode på sin Game of Thrones-spin-off House of the Dragon. (Som trolig har mange drager.)

Samtidig har Apple+ og Amazon Prime Video nesten ubegrensede midler. Fordi de er Apple og Amazon.

Prime Video serverer straks klodens dyreste serie noensinne: 

Ta første titt på The Lord of the Rings: The Rings of Power

Les mer