Hopp til hovedinnhold
John David Washington og Zendaya som Malcolm og Marie via Sam Levinson (Netflix)
John David Washington og Zendaya som Malcolm og Marie via Sam Levinson (Netflix)

Malcolm & Marie: Netflix-filmen med Zendaya og John David Washington skuffer?

OPPDATERT: Ifjor fikk Zendaya ingen nominasjoner fra Golden Globe for sin HBO-suksess Euphoria. (Men ble nominert til Emmy.) I år blir hennes innsats i Malcom & Marie ignorert. Se nominasjonene her.


Malcolm & Marie har fått sine første anmeldelser.

Netflix-filmen, som Euphoria-skaperen Sam Levinson skrev, regisserte og produserte sammen med filmens eneste skuespillere Zendaya og John David Washington, er streamerens store Oscar-håp.

I likhet med deres Marriage Story og The Irishman, som i fjor ble nominert til 16 Oscar-priser.

Til tross for at nesten hele Malcolm & Marie er filmet i smug i ett hus under lockdown, er forventningene i alle fall høye.

Eller; de var.

Oscar-kampanjen som Netflix nå kjører for Malcolm & Marie for å få nominasjoner vil trolig fungere til en viss grad. Men det er liten tvil om at responsen fra anmelderne er stort sett middels.

Handlingen starter med at filmskaperen Malcolm og hans unge kjæreste Marie kommer hjem fra premierefesten til hans nye drama om rusavhengighet.

I sin tale under arrangementet takket han ikke Marie, til tross for at spillefilmen han laget er inspirert av hennes kamp for å bli rusfri. Påfølgende diskusjoner om deres forhold gjør at kjærligheten blir satt på prøve.

(Netflix)

Den ungarske fotografen Marcell Rév, som filmet flere av Euphoria-episodene, får skryt for sin vakre svart/hvitt 35 mm-fotografering.

Det blir også stort sett tomler opp til innsatsen til Zendaya (Euphoria, Dune, Spider-Man) og John David Washington  (Spike Lee-krimkomedien BlacKkKlansman, Christopher Nolan-blockbusteren Tenet).

La oss ta en titt på totalinntrykket.

(Netflix)

Noen anmeldere er begeistret.

For eksempel mener journalisten til San Francisco Chronicle at filmen er mer eller mindre perfekt.

«Alle disse briljante tingene som skuespillerne sier kommer selvfølgelig fra hodet til Sam Levinson, som fra og med nå må bli betraktet som en stor filmskaper. Manuset hans vrimler at blendende øyeblikk. Ikke minst kritikk av sosial rettferdighet-stilen til filmanmeldere, som han plasserer i munnen til Malcolm», skriver avisen, som makser med fire av fire stjerner – eller om du vil; terningkast 6.

Anmelderen skryter av Zendaya, John og Sam og kaller verket viktig.

«I tillegg til kvaliteten på dialogen; Sam Levinsons manus er et bevis på verdien av å snakke og lytte, selv om det blir ukomfortabelt og selv om det gjør vondt.»

BBC gir nesten full pott.

«Sam Levinson bruker mer enn dialog til å passe på at det blir kontinuerlig action. En one-location-film kunne lett ha følt klaustrofobisk eller statisk, men Malcolm & Marie blir aldri det», skriver anmelderen og skryter av fotograferingen og skuespillet.

Uten å trekke frem noe særlig mer som drar opp, gir hun fire av fem stjerner.

Til tross for at hun mener slutten er «kjedelig og klisjéfylt».

(Netflix)

Filmyap og gir 3,5 av 5 stjerner, og setter spørsmålstegn ved kjæresteparets troverdighet.

«Vakkert skuespill og fotografering, men det føles veldig som to folk som hevdes å være forelsket – som fyrer av store taler som de kaster på hverandre – fremfor et virkelig forhold.»

«Zendaya gjør at man bryr seg om Marie i den andre halvdelen av filmen, men jeg er fortsatt usikker på om man kommer til å tro på noe av dette», mener Minneapolis Star Tribune og nøyer seg med to av fire stjerner.

Det blir også terningkast 3 fra Austin Chronicle, som liker filmen bedre i teori enn praksis. 

«Malcolm & Marie er ikke like mye en sammenhengende fortelling som det er et vakkert slideshow med idéer. Disse idéene er ofte fascinerende – men likevel, bare idéer.»

Andre er mer skuffet over Malcolm & Marie.

John David Washington og Zendaya karantenefilmet Malcolm & Marie i smug (Netflix)

John David Washington og Zendaya karantenefilmet Malcolm & Marie i smug (Netflix)

«Malcolm & Marie er type film som kontinuerlig kommenterer om seg selv for å skape en illusjon av selvbevissthet, mens det eneste den egentlig gjør er å fremheve svakhetene ved forfatterens overbevisninger», skriver AV Club.

Konklusjonen, som ender med karakteren svak C, er iskald.

«Marie ber Malcolm ikke dytte bort folkene som hjelper ham å holde bakkekontakt, fordi ellers vil han «starte å lage falske filmer om falske folk med falske følelser». Det beskriver Malcolm & Marie bedre enn hva noen anmeldelse kan klare.»

I filmen referer Malcolm til en «hvit kvinne fra The Los Angeles Times» som han mener er ukvalifisert filmanmelder. Anmelderen av Malcolm & Marie skriver at Sam Levinson kanskje hinter til LA Times-kritikeren Katie Walsh, som i 2018 ga hans film Assassination Nation en negativ vurdering.

(Netflix)

(Kate skrev blant annet dette (la oss ta linjen på engelsk) om Sam: «Dude really tried to mansplain the virgin/whore paradigm in the midst of this exploitative claptrap.»)

Sam Levinson vil heller ikke elske Malcolm & Marie-anmeldelsen til Los Angeles Times.

Den negative kritikken kaller filmen «en intellektuell øvelse som eksisterer med ingen andre formål enn sin egen rettferdiggjøring».

Les også: Se internettets reaksjon på den nye Euphoria-episoden

Sam Levinson og Zendaya på premieren til Euphoria i The Cinerama Dome i Los Angeles i 2019 (Kevin Winter/Getty)

Sam Levinson og Zendaya på premieren til Euphoria i The Cinerama Dome i Los Angeles i 2019 (Kevin Winter/Getty)

I tillegg til Zendaya og John (sønnen til Denzel Washington), har Sam produsert filmen sammen med sin kone Ashley Levinson.

Hun har tidligere produsert BombshellQueen & Slim og den kommende A24-eventyrfilmen The Green Knight med Dev Patel og svenske Alicia Vikander.

Malcolm & Marie ble innspilt i lockdown med en lite crew fra 17. juni til 2. juli 2020 i Caterpillar House i den lille California-kystbyen Carmel under strengt smittevern.

Netflix kjøpte filmen for 270 millioner kroner (!) under Toronto International Film Festival i september. De slipper den rett på streaming til sine 200 millioner abonnenter 5. februar.

Se traileren her

Les også:

730.no anmelder Marriage Story

730.no anmelder The Irishman

Nyeste saker fra 730.no

Les mer