Hopp til hovedinnhold
Stjärnskott alias tomtebloss (Victoria Arnesen)

730.no møtte Nea i Oslo: – Den som inspirerer meg mest er meg selv

I nabolandet vårt virker det som de har en slags fabrikk for popstjerner.

Noen av dem har du kanskje ikke hørt om – ennå. Som for eksempel Linnea Södahl alias Nea fra Västra Götaland.

(Som grenser til det norske fylket Viken, hvis du har hørt om det.)

Nea har riktig nok skrevet flere kjente låter for andre, blant annet den globale smashen «Lush Life» med Zara Larsson.

Men jaggu gjør svensken det også bra som artist selv. Debutsingelen «Some Say» har snart streamet 60 millioner hos Spotify og fire millioner hos YouTube.

Samme dag som Nea slapp oppfølgeren «Dedicated», spilte hun på by:Larm i Oslo hvor 730.no traff det svenske stjerneskuddet.

Nytt slipp! Kjenner du presset?

– Det er både spennende, skummelt og gøy å slippe sin andre singel. Spesielt fordi min første singel har gått så bra, er det mer å leve opp til. Jeg snakket med vennene mine om det; at det er så rart at fremgang skal bli noe dårlig… Men jeg må ta én låt om gangen, så får de leve hvert sitt liv!

Ja, nå har du over 50 milli hos Spoti med «Some Say». Hvordan ble den til?

– Jeg skrev låta sammen med noen gutter i Berlin på en låtskrivercamp. Vi var sammen i en uke og bare skrev masse musikk. Uten noe direkte mål, annet enn at vi ville skrive masse. En av låtene var «Some Say», og den kom til ved at en av guttene tullet med å gjøre noe med Eiffel 65-låta fra 90-tallet «Blue (Da Ba Dee)», haha!

– Å sette ord til den melodien. Da ble jeg litt sånn «Nei, det her må vi jo gjøre!» Da skrev vi den og det gikk egentlig veldig fort, for vi var nok litt for trøtte til å overtenke noe.

Vi lurte litt på hvorfor du ble fristet til å sample den klassikeren, men det var altså egentlig bare på tull?

– Ja, virkelig! Først føltes det som en rar idé, men når vi begynte å jobbe med den, ble det til en følelsesladd låt. Og teksten ble vi inspirert til ved at en av låtskriverne, Bryn Christopher, er homofil og hadde snakket om å bli forelsket i en heterofil kompis. At man lever i håpet om kjærlighet med noen man ikke får, men ikke klarer å slippe taket på. Men jeg føler også låten er litt en motvekt til Tinder, og det å gå fort videre i relasjoner og følelser, men faktisk vente på noen og på kjærligheten.

Du har jo skrevet låter for mange andre, blant andre Zara Larsson og Tove Styrke, hva føler du er forskjellen på å skrive for andre artister og deg selv?

– Jeg prøver å ikke gjøre så stor forskjell på hvem jeg skriver til og for. Om jeg skriver med en artist i rommet, prøver jeg alltid å gå inn på den personens liv, tanker og følelser, selvfølgelig. Om artisten ikke er der, og jeg skriver en låt og sender til dem, prøver jeg å ikke skille så mye på hva jeg ville skrevet til meg selv og til Nea. Jeg merker at låtene blir bedre om jeg går på intensjon og lar musikken tale for seg selv, og ikke overtenker så mye på formulering og alt.

Har du en drømmeartist du vil skrive for?

– Virkelig! Rihanna, Lana Del Rey, Camila Cabello og Khalid, blant andre. Det er mange. Kanskje jeg skal prøve å møte Cashmere Cat mens vi begge er her, han er jeg veldig fan av!

Da Nea ankom Oslo fikk hun en jakke Sony hadde spesialbestilt til henne fra Erik Bergan (Victoria Arnesen)

Hva ønsker du aller helst å oppnå som artist?

– Store låter. Det er en så syk følelse å vite at folk hører på musikken du lager. Jeg er ikke så drevet mot pengene, men jeg elsker kicket av å høre låten din på radio og alt. Det handler også om slitet som ligger bak hver låt, og følelsene rundt dem. Hele mitt liv har jeg forsøkt å utvikle meg som låtskriver, og å vite at folk liker låtene mine, er den største bekreftelsen jeg kan få på at musikken min berører noen. Det er virkelig et stort mål.

Har du vært i Norge før?

– Ja! Moren min er halvt norsk og halvt dansk, mens pappa er halvt svensk og halvt finsk. Jeg har slekt i både Oslo og Trondheim, og som barn var jeg her hver 17. mai. Morfar stilte i stand fest på Karl Johan for hele slekten, og det husker jeg som en så morsom dag og gode minner.

(Fun fact: Nea er født i Sør-Afrika, hvor foreldrene jobbet.)

Hva tror du det norske publikumet kan forvente av deg?

– Jeg håper de har en bra konsert å forvente seg. Jeg har hatt én konsert før, så dette blir mine andre og tredje noen sinne. Jeg er veldig ny på å være artist, men jeg vet hvertfall at jeg synes det føles bra og gøy. Det blir gøy å se reaksjonene til folk.

Når kommer det mer musikk?

– Jeg planlegger å slippe en EP innen sommeren, og det kommer mye musikk i vår. Sånn sett føles by:Larm perfekt, at det er en arena hvor mange som spiller er i startfasen. Det føles dritgøy og hedrende å være her, jeg har jo også bra tider og venues.

Er det noen du gleder deg til å se?

– Jeg skulle ønske jeg kunne se Cashmere Cat, men vi spiller jo samtidig. Imenella vil jeg gjerne se, og Phlake, jeg var med å skrive deres første singel.

Sveriges pop har lenge blitt sett på for å være et hestehode foran Norges pop. Men har du noen norske favoritter?

– Ja! Jeg synes Norge virkelig kommer innpå Sverige nå. Det er himla mye bra musikk som kommer fra Norge. Hvis vi snakker om de store navnene, så har vi jo Kygo og Astrid S. Julie Bergan også, og hun har jeg skrevet en del med og hun er også en hemmelig gjest på konserten min på lørdag. I tillegg er Ina Wroldsen et forbilde for meg, hun har en lignende karriere. Låtskriver som blir både artist og låtskriver. Dere har veldig mye bra musikk nå!

Hva er temaet på «Dedicated»?

– For meg handler den om å ha gitt alt i en relasjon, og vendt og endret på seg selv for at den andre personen skal like deg. Når man så kommer til det punktet at man innser at «nei, vet du hva, om du ikke vil være med meg, kommer jeg til å bli lei meg, men finner noen andre som VIL være med meg, tar meg for den jeg er og er dedikert til meg».

Hvem og hva inspirerer deg aller mest?

– Den som inspirerer meg mest er faktisk meg selv. Jeg tar så mye jeg kan fra mitt eget liv, for jeg føler det blir ærligst da. Og det jeg har kommet frem til, og den beste måten for å være unik er jo å gå inn i meg selv, for der kan ingen andre gå. Jeg går også til mine venners liv, ting jeg ser på TV, en låt jeg har hørt som vekker følelser i meg. Hvis det er et ord, en mening eller en lyd jeg liker, skriver jeg det ned.

Hvilke andre artister hører du på? Utenom deg selv :)))

– Mange forskjellige! Tilbake i tid, rundt 12-årsalderen hørte jeg mye på jazz, og Ella Fitzgerald, Frank Sinatra og Nina Simone. Og 90- og tidlig 2000-tallsmusikk liker jeg veldig godt. Blant andre Rihanna, No Doubt, Alanis Morissette og Ace of Base. Elsker platen Nelly Furtado gjorde med Timbaland, den er en stor referanse for meg selv også. Hjemme hører jeg på mye instrumentalmusikk, hvis jeg er lei av musikk når jeg kommer hjem fra musikk. Da setter jeg ofte på spillelister med hip-hop-beats.

Hva synes du musikkbransjen trenger mer av?

– Godt spørsmål! Jeg liker den trenden som er på trappene nå. Å ikke bare se på den vestlige verden, men det kommer mye bra musikk fra Vest-Afrika, Japan, Sør-Korea og Sør-Amerika. Det har alltid fantes, men nå har den vestlige verden fått opp øynene enda mer for det. Det er gøy som låtskriver og musiker å kunne finne ny musikk, og den åpenheten og kommersielle interessen det er for det etter mer globalisering.

Hva trenger den mindre av?

– Det er også veldig viktig at artister seg imellom støtter hverandre. Det er så undøvendig med de kranglene mellom for eksempel Cardi B og Nicki Minaj… Det er mye morsommere for alle, både artister og lyttere, at man støtter hverandre, og det finnes jo rom for alle når man har sine unike uttrykk.

Hva liker du aller best å gjøre nå som våren kommer?

– Være ute! Drikke bobler og få sol på huden min. Det er det jeg kommer til å gjøre fremover! I tillegg til å lage musikk <3

Se også:

Madison Beer snakker ut om nakenvideoene fra Snapchat

Nyeste saker fra 730.no

Les mer