Hopp til hovedinnhold
Young Thug Megan Thee Stallion Drake Jack Harlow Takeoff Quavo Normani Coldplay Spotify Universal Music Warner Music Sony Musik signerer underskriftskampanje for a beskytte rap-tekster Art on Trial Protect Black Art
Jack Harlow, Megan Thee Stallion og Drake er blant flere artister som har signert underskriftskampanjen (Instagram)

Musikkbransjen vil unngå at raptekster brukes som bevis mot rappere

Tekstene til Young Thug kan bli brukt mot ham i retten.

Tidligere i år ble Young Thug, Gunna og 26 andre personer tilknyttet musikkselskapet YSL Records tiltalt for organisert kriminalitet og gjengvirksomhet. Både Thug og Gunna sitter varetektsfengslet til 24. januar i vente på rettssakene deres, hvor aktor kan bruke tekstene deres mot dem.

I kjølevannet har mange i bransjen vist sin støtte til rapperne. Nå samler flere store artister og plateselskaper seg for å forhindre at raptekster kan brukes som bevis i amerikanske rettssaler.

Underskriftskampanjen har fått navnet Art on Trial: Protect Black Art.

I det offentlige brevet, skrevet og publisert av Warner Music, står det at det å bruke sangtekster mot en artist er uamerikansk og galt.

Det påpekes også at det er en rasemålrettet praksis som åpenbart ignorerer ytringsfriheten og straffer et allerede marginalisert samfunn.

mugshot Young Thug Gunna Lil Keed YSL gang
Mugshot av Young Thug og Gunna (Fulton County Sheriff’s Office)

Se også: Kim Kardashian gir støtte til Gunna og ikke til Young Thug

«Rappere er historiefortellere som skaper verdener fylt med komplekse karakterer, både helter og skurker. Men, rap-tekster blir i større grad brukt som tilståelser i et forsøk på å kriminalisere svart kreativitet og kunstnerskap», lyder en del av brevet.

Situasjonen til Young Thug og YSL Records nevnes også som eksempel.

Young Thug Fulton County Post Malone Twitter Gunna Lil Keed YSL gang
Young Thug på premieren til A24-filmen Uncut Gems med Adam Sandler i Hollywood i desember 2019 (Jean Baptiste Lacroix/Getty)

I brevet skriver de at plateselskapet ledet av den Grammy-vinnende artisten står overfor mer enn 50 anklager. Dette inkluderer RICO-anklager om at de er en kriminell gjeng.

«Påstandene er sterkt avhengige av artistenes tekster, som påtalemyndigheten hevder er åpenbare bevis på konspirasjon.»

De påpeker også at sangteksten «I get all type of cash / I’m a general» fra Young Thugs «Anybody» blir sett på som en tilståelse av kriminelle hensikter.

Flere store selskaper og artister fortsetter å vise sin støtte til Jeffery Lamar Williams aka Young Thug.

Nå har flere gitt sin signatur til brevet i håp om å få endret på uvanen.

Offset Takeoff Quavo Migos
Takeoff (i midten) og Quavos navn er blant signaturene (Rich Fury/Getty Images)

Noen av navnene vi finner blant signaturene er Megan Thee Stallion, Jack Harlow, Drake, Post Malone, Camila Cabello, Coldplay, Normani, Lil Baby, Travis Scott, Meek Mill, Christina Aguilera, Quavo og Takeoff.

Se også: Venner og kollegaer minnes Takeoff 🕊️

I tillegg til de tre største plateselskapene, Universal, Sony og Warner, signerer også Spotify, TikTok, Tidal og YouTube Music, for å nevne noen.

Målet med brevet er å oppfordre påtalemyndighetene til å frivillig avslutte praksisen. I mellomtiden ber de om at lovgivere på et statlig og føderalt nivå begrenser hvordan kreative uttrykk kan brukes mot tiltalte under en rettssak.

Heldigvis (for noen) gjelder ikke denne praksisen i Norge.

(Kingpin/NMG/G-Huset/Sony)

I ukens episode av 730.no sin podcast tar programleder Mathilde Ullum en prat med Marcus Kabelo Møll Mosele aka Kamelen om nettopp dette.

Rapperen har alltid vært nokså åpen og ærlig med musikken sin. Det er han også i dokumentaren Si ingenting hvor man får se litt av hvert. Bergenseren er dog ikke stresset for at noe kan slå tilbake på ham.

Se også: Kamelen slår Karpe, a-ha og Drillo

– Her i Norge har vi jo et rettssystem som er… Altså vi har jo hatt fire advokater som har sett gjennom klippene, og de sa at jeg sikkert kom til å få et besøk så det var jeg jo forberedt på. Men, juridisk sett så kan man ikke bli dømt ut i fra det fordi ting kan være ekte og ting kan være falsk. Så juridisk sett så er vi på det rene, sier Kamelen til 730.no.

Det gjenstår å se hvor stor betydning Young Thugs tekster vil ha når rettssaken starter i januar til neste år.

Se også: Steve Lacy nekter å si unnskyld

Les mer