Hopp til hovedinnhold
Doctor Strange in the Multiverse of Madness scarlet witch Wanda Maximoff norge kino 730no anmeldelse norway 730
Benedict Cumberbatch gjentar rollen som Dr. Stephen Strange for sjette gang (Marvel/Disney)

Doctor Strange in the Multiverse of Madness er mørk og klin kokoss ifølge de første anmeldelsene

Doctor Strange in the Multiverse of Madness er endelig her.

Inneholder ingen spoilere.

Hadde det ikke vært for Sam Raimi, hadde det ikke vært noe Marvel Cinematic Universe. Før MCU startet med Iron Man i 2008, klarte horror-regissøren å gi Marvel kolossal og uventet kinosuksess med Spider-Man-trilogien (2002-2007). Når veteranen nå regisserer sin første film på nesten en dekade, var det under brå omstendigheter. Kevin Feige, Hollywoods mektigste produsent, er beryktet for å få filmene skrevet om (nesten) underveis, og i forkant av premieren fortalte Sam Raimi at han faktisk ikke visste slutten på filmen før halvveis ute i filmingen. I tillegg rakk han ikke se ferdig hele WandaVision – som filmen er en oppfølger til – før han satte seg på flyet ned til Marvel-studioet i Atlanta.

I forkant var det kaos – og madness – i kulissene og den opprinnelige regissøren Scott Derrickson trakk seg. Grunnet kreative uenigheter med manusforfatteren Michael Waldron (Loki) – og helt sikkert Kevin og resten av maskineriet på toppen. Disney skulle egentlig skulle ut med Doctor Strange 2 FØR multivers-festen Spider-Man: No Way Home til Sony.

Sam Raimi tok over en måned etter at Scott Derrickson sluttet.

Sam Raimi med Tobey Maguire som Spidey og Kirsten Dunst som Mary Jane Watson på settet til Spider-Man fra 2002 (Marvel Enterprises/Columbia Pictures/Sony Pictures)

Throwback: Sam Raimi med Tobey Maguire som Spidey og Kirsten Dunst som Mary Jane Watson på settet til Spider-Man fra 2002 (Marvel Enterprises/Columbia Pictures/Sony Pictures)

I kjølvannet av No Way Home, som spilte inn 1,8 milliarder kroner på kino og ble den mest sette filmen i 2021, er hypen rundt nye Doctor Strange enorm. Med rekordmange spekulasjoner om hva som kommer til å skje – og hvem vi skal får se.

Premieren er på fredag, men de første anmeldelsene er på plass. Det skal mye til å matche kritikken til Spidey 3. Men Doctor Strange 2 får en rekke tomler opp. Men og endel midt på treet. Evil Dead-regissøren setter uten tvil et stort preg på filmen. Mer enn noen regissør i MCU så langt. (Fulgt av Taika Waititi og hans sagnomsuste eventyrkomedie Thor: Ragnarok.) Trolig fordi Kevin Feige – ifølge ham selv – aldri har lært så mye som da han og Sam Raimi laget Spider-Man.

Når det kommer til musikken, elsker selvfølgelig alle komponeringen til Danny Elfman. Legenden har til og med fått en magisk slåsskamp i filmen hvor notene hans brukes som våpen. Den scenen bør vinne en pris.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness norge kino 730no anmeldelse norway

Xochitl Gomez som America Chavez, Benedict Wong som Wong, Benedict Cumberbatch som Dr. Stephen Strange (Marvel/Disney)

Til å være PG-13, byr filmen på doser med skrekkelig kost. Det er dog åpenbart at Disney-konsernet og aksjonærers planer for videre installasjoner i MCU-franchisen drar i mer tråder enn Sam Raimi. Men å sette opp nye historier og bygge opp mot eventer har Marvel holdt på med i tegneseriene helt siden Secret Wars på 80-tallet.

La oss begynne med supersutrete slakt 🙂

Rachel McAdams Dr Christine Palmer Doctor Strange in the Multiverse of Madness fantastic four x-men

Rachel McAdams som Dr. Christine Palmer Doctor (Disney/Marvel)

Ruper Murdoch-avisen New York Post gir 1 stjerne og mener dette er noe av det dårligste som har blitt satt opp på kino i 2022.

«Mange blodfans […] vil fortelle deg at Sam Raimi har laget en skrekkfilm. Løgn! Dette er like skummelt og visuelt fengslende som Van Helsing, Underworld og Hellboy 2», skriver anmelderen.

«Den vaklende Phase Four (Eternals var skammelig, Black Widow var okay, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings var veldig moro) har fått selskap av en av de verste filmene så langt i den svulstige franchisen på 27 filmer. For å ikke nevne en av årets verste.» 

Insider gir C+ og føler at handlingen har store hull, og lurer på om dette skyldes at den originale regissøren trakk seg.

«Du kjeder deg aldri, ettersom filmen hopper raskt fra massive action-scener til den neste. Men filmen er litt rotete», mener journalisten, og sier den tar flere kreative «kontroversielle» valg.

«Doctor Strange in the Multiverse of Madness‘ er Marvels mørkeste og mest voldelige film noensinne, og den vil utvilsomt splitte fansen.» 

SilverScreen Riot går for karakteren B- og føler at det har blitt en sjuk miks av generisk Disney-plankekjøring og – hovedsakelig – kreativ galskap fra Sam Raimi.

«Doctor Strange in the Multiverse of Madness er en fortelling om en bedriftsidentitetskrise; en punchline om hva som skjer når en middelmådig Marvel-film og en brølende Sam Raimi-film går inn i en bar. Filmen inneholder noe av det aller beste og aller verste materialet i hele MCU. Men det er en vill tur.»

Doctor Strange in the Multiverse of Madness scarlet witch Wanda Maximoff norge kino 730no anmeldelse norway

Elizabeth Olsen som Wanda Maximoff alias Scarlet Witch (Marvel/Disney)

Chicago Sun Times gir 3 av 4 stjerner.

«Med den uttrykksløse, dyktige Benedict Cumberbatch som uanstrengt glir tilbake til rollen som den briljante og uhyre kraftfulle… Men noen ganger kortsynte og narsissistiske Dr. Stephen Strange… Og et bisarr plot som serverer filosofiske, etiske og spirituelle tankespill – i mellom de noen ganger repeterende, men slick og spennende actionsekvensene – er dette en av de rarere Marvel-filmene så langt.»

«Og det mener jeg først og fremst på en bra måte. Dette er omtrent så nært som vi sannsynligvis noen gang kommer til en MCU-film som ofte føles som en Stephen King-historie brakt til liv (og død).»

Vanity Fair er veldig fornøyde.

«Multiverse of Madness kaster karakterene sine fra den ene virkeligheten til den andre, skreller av seg den blide åpningen og gir Sam Raimi – velsigne ham – rom til å gjøre ting på sin måte. Etter hvert som filmen utfolder seg, viser Sam Raimis ansettelse seg stadig mer inspirert. […] Filmen blir på en eller annen måte mer og mer interessant, og virvler opp til et klimaks som er gnistrende og corny og monsterfilm-fantastisk.»

Når denne filmen snart har blitt sett av noen millioner, vil Taika Waititi få lov til å slippe den offisielle traileren til Thor: Love and Thunder, hvor to Oscar-vinnere MCU-debuterer: Se første eventyrlige teaser

Nyeste saker fra 730.no

Les mer