Hopp til hovedinnhold
Svenske Molly Sandén står bak den nydelige Quicksand-låten (Linn Wexell, Netflix)

730 x Molly Sandén om Quicksand-rollen, Avicii, Unge Ferrari og suksessen i Norge

Tjena Molly!

Popdronningen Molly Sandén ble kjent i hjemlandet allerede som tenåring, da hun i 2006 representerte Sverige i Junior Eurovision Song Contest med «Det finaste någon kan få». 

Siden har hun blitt en av landets største popartister.

I løpet av karrieren har hun hovedsakelig sluppet musikk på engelsk, men i fjor gikk hun tilbake til moderspråket. Og dét med stor suksess! 

Forrige uke slapp Molly terningkast 7-albumet Det bästa kanske inte hänt än: 

I forkant av slippet varmet hun opp med pop-bangerne «Den Som e den» og «Va det då?».

Festlig fakta: Førstnevnte singel har i skrivende stund blitt streamet over 8 millioner ganger, og har Oslo på 4. plass på listen over steder den elskes mest. <$ 

Vi traff den jättetrevlige svenske stjernen i Oslo og tok en god prat om albumet, «Den som e den», drømmen om å spille i Norge – og Netflix-binging.

Hei, Molly! Tusen takk for at du tar deg tiden til å snakke med oss! 

– Takk selv!

I februar slapp du bangeren «Den som e den», som ble vår første smakebit fra albumet. Fortell litt om den?

– Det siste året, etter forrige album, har jeg lett litt etter hvem jeg er og hvem jeg vil være. Jeg innså etter hvert at det finnes ingen destinasjon. Hvem man er endrer seg gjennom hele livet.

– Jeg har jo vært i bransjen siden jeg var 13 år, og jeg har hatt alle tenkelige hårfarger og frisyrer og tenker typ «hva faen holdt jeg på med?» når jeg ser bilder på Facebook fra kun 5 år tilbake. Så nå har jeg endelig slått meg til ro med at man kommer alltid til å finne nye veier å ta, og at man er på en reise og forandrer seg hele tiden.

– Det har vært en periode med mye festing. Jeg var jo litt «flink pike» i mange år og fokuserte på skolen, turnerte i helger og jobbet mye. Så jeg synes det er litt morsomt å feste igjen som en avkobling når man kanskje føler seg litt halvdårlig, eller har hatt mye å gjøre.

– «Den som e den» handler om at man vet at man kanskje er i en litt destruktiv fase i livet, men at man samtidig er litt sånn «Ikke si til meg hva jeg skal gjøre, jeg vet hvor jeg er og jeg er bare lost på liksom».

Godt forklart. For de som ikke vet, hva vil det si å være «den som e den»?

– Har dere det uttrykket i Norge? I Sverige bruker vi ofte «Jag vill inte vara den som e den, men..» Det handler om å være «that person» som stikker seg ut litt og gjør det man selv vil gjøre, uten å bry seg om hva andre gjør og mener.

– Låten ble faktisk til en dag jeg var fyllesyk og engstet meg over hva jeg gjorde kvelden før, men så aksepterte jeg det heller og sa til meg selv «Men faen, jeg er den som er den. Jeg er det.» og det er det jeg vil at folk skal kjenne på når de hører på låten. At man kan gjøre det man vil gjøre og bare «own it».

Musikken din blir nå spilt hyppig på norsk radio, og på Spotify så ligger Oslo på topp 5-listen over steder hvor flest folk lytter til musikken din. Hvordan føles det at musikken din gjør det bedre og bedre her i nabolandet?

– Det føles helt fantastisk! Jeg elsker Norge, og min drøm har lenge vært å turnere der og få komme meg litt utenfor Oslo og se mer av landet. Det har vært min drøm siden jeg var yngre og var her første gangen, så det er kjempekult at musikken gjør det bra og at det skjer så naturlig.

– Jeg håper på å kunne en dag spille masse festivaler og virkelig få se sommeren i Norge også!

Vi krysser fingrene for en norgesturné! Du spilte din første konsert i Norge under årets by:Larm – hvordan ble du tatt imot av det norske publikummet?

– Min første tanke var at publikumet var mindre uptight som det kan være noen ganger i, for eksempel, Stockholm.

– Man kjenner jo i blant på de store stedene at publikummet kan være litt mer kritisk og litt stivt, så det som slo meg her var at publikummet ga veldig mye, til tross for at Oslo er en stor by. Det var moro, for jeg forventet ikke det. Jeg var litt innstilt på at det kom til å bli en vanskelig crowd, men så var det ikke det, så det var bare kjempegøy!

– Det var også en fyr på første rad som jeg fikk en connection med. Han hadde på seg typ samme outfit som meg, ga fra seg så mye energi og hadde med seg en gjeng som sang med. Det var litt sånn «du er jo meg», haha.

Så gøy! På by:larm spilte du jo blant mange norske artister, er det noen nordmenn du liker spesielt godt?

– Absolutt! Jeg traff faktisk Julie Bergan sist jeg var her i Norge, og vi har snakket litt på Insta før det. Vi har tullet litt med hverandre om at vi har gått litt samme retningen bare i hvert vårt land, så vi har følt en liten connection der. Superskjønn og dyktig jente!

– Jeg liker også Unge Ferrari, han er fantastisk! Jeg gjorde en cover av «Balkong» hos P3 hvor jeg skrev om litt av låten til min egen versjon på svensk. Jeg håper virkelig han ikke misliker det!

Vanskelig å ikke elske: 

Han syns nok bare det er stas! 

– Vi trenger mer sånt! Mer collabs mellom svenske og norske artister!

Enig! Du slapp nylig singelen «Va det då?». Hva handler den om?

– Jeg har nylig gått gjennom et brudd, og det har jo vært litt udramatisk med tanke på at vi enda er venner og er glade i hverandre.

– Samtidig blir det litt dramatisk med tanke på at vi var forlovet og at jeg trodde han var the one, men så ender man opp med å miste sin bestevenn og en liten del av seg selv.

– Denne låten handler om det å forsøke å sette fingeren på når det egentlig skjedde – når tok vi vårt første steg fra hverandre? Jeg trodde jo alltid at det skulle være oss to, og jeg kan fortsatt ikke helt forstå hva det var som gjorde det, så det var sånn «Va det då?» ble til.

– Det er jo litt skummelt å slippe en sånn låt med en så personlig tekst ettersom både jeg og min eks har vært offentlige personer i Sverige sammen. Jeg har tenkt litt over om jeg liksom «har rett» til å gi ut denne her når alle vet hvem den handler om.

– Men jeg merker at jeg være så personlig med min musikk, for ellers så føles det som om jeg spiller skuespill. Jeg må få kunne synge om det som jeg føler mest på, og om jeg skal synge denne låten i flere år fremover, så forsvinner jo magien om jeg ikke en gang har følt sterkt på det den handler om.

– Jeg merker jo også at låtene som har vært de vanskeligste og mest personlige å skrive også er de låtene som folk kjenner seg mest igjen i. Så da innser man at låten handler like mye om deg som meg og alle rundt oss, siden vi alle går gjennom lignende situasjoner i livet. Da blir det også enklere å slippe en så personlig låt ettersom jeg vet at vi er flere som har følt på det her.

Fortsetter nedenfor

Molly Sandén med Stian fra 730 i Oslo (730)

Hvordan er det å synge en så personlig låt foran et publikum?

– Kicket for meg er å stå på scenen når jeg synger en slik låt og se at noen står og nærmest synger sangen innover til seg selv. For meg så er det så sykt for vi kjenner ikke hverandre, men vi føler på det samme gjennom musikken og det er det jeg elsker med musikk!

Apropos musikk som bringer folk sammen, hva kan du fortelle oss om albumet Det bästa kanske inte hänt än?

– Det her albumet har en kontrast ved seg hvor låtene har veldig store produksjoner, tunge beats, mye synther og mektige akkorder – men tekstene er veldig nakne og rå. Om man for eksempel hører på «Den som e den» tenker man kanskje at det er en glad partylåt, men om man leser mellom linjene så ser man at det finnes et visst mørke der også. Det er kontrasten jeg liker – at det er litt vemodig, men også veldig pop!

– Sammenlignet med forrige album, Större, så er dette albumet mer dansevennlig, men det har disse nakne tekstene som kontrast til dette.

Vi elsker det! De siste årene har du gitt ut låter hovedsakelig på engelsk, men i fjor gikk du i en annen retning og slapp album på svensk til stor suksess. Hva var motivasjonen for å gå fra engelsk til svensk?

– Det var flere øyeblikk som spilte en faktor, men et av de aller viktigste var da jeg fikk være med Avicii til Las Vegas hvor han skulle spille.

– På den tiden hadde jeg allerede bodd i 1,5 år i Los Angeles og allerede fått kjenne litt på følelsen av at ting var veldig overfladisk og at det egentlig var lørdag hver dag. Det var alltid noe som skjedde, det var alltid bransjefolk man skulle treffe, så man blir etterhvert veldig utmattet av å ikke ha en hverdag.

– Vi fikk altså bli med Avicii til Vegas samtidig som de spilte inn dokumentaren hans, og jeg fikk se på nært hold at han ikke hadde det bra.

– Man så en person som har hatt så stor suksess og som egentlig lever drømmen, men man fikk også se baksiden ved det å ikke ha riktige folk rundt seg. Har man ikke riktige mennesker rundt seg, så blir man fortere overkjørt og tvunget med på ting man ikke vil.

– Jeg har jo selv hatt managers i LA som har fortalt meg at jeg blant annet må gå ned 15 kilo for å satse på det markedet med engelsk musikk, og hadde jeg skulle gjort noe sånt hadde jeg ikke blitt lykkeligere, og jeg hadde blitt en annen person.

– Så da jeg våknet opp bakfull i Vegas så innså jeg at dette bare var en «liksomverden» og at jeg ikke var lykkelig i den. Jeg savnet familie og venner, og jeg ville dra hjem for å få de riktige folkene rundt meg igjen.

Fortsetter nedenfor

Molly lærte noe av Tims tragedie (Instagram.com/Avicii)

<3 Nå som du har kommet hjem igjen – hvordan føles det å lage musikk på ditt eget språk?

– Jeg har vært i rampelyset i Sverige en god stund og jeg har lenge prøvd å finne min rolle, så det ble jo litt til at jeg tok på meg en artist-rolle, men det som er så herlig med den svenske musikken min er at den er veldig nære meg og den jeg er som privatperson.

– Jo nærmere jeg personlig er til mitt artist-jeg, jo bedre har jeg det, for da slipper jeg å late som om jeg føler ting jeg ikke føler.

– Å synge på svensk fungerer litt som selvterapi for meg, fordi jeg får lettere uttrykt følelser og jeg får frem det jeg vil si bedre enn på engelsk. Å synge på engelsk ble litt som skuespill fordi fokuset havnet mer på å formidle følelsene mine med kule ord og uttrykk, mens på svensk handler det mer om hva jeg VIL si, og ikke hvordan jeg sier det.

Du har tidligere vært med i Melodifestivalen med låter på engelsk, kunne du tenkt deg å delta på nytt, men med svensk låt denne gangen?

– Akkurat nå så kjenner jeg meg litt ferdig med det – enn så lenge. Sist gang så tok det så mye energi, og jeg synes det er litt leit at musikk skal bli en konkurranse på den måten. Man har så lett for å inngå kompromisser rundt hvem man vil være og hva man vil gjøre for å tilfredsstille plateselskap eller publikummet som ser på. Det er en helt annen crowd enn det man er vant til, og man tenker litt mye over hva alle andre syntes om musikken sin.

– Jeg liker best å lage musikk for meg, uansett hvor klisjé det høres ut.

Fortsetter nedenfor

Felix og Hanna aka Sebastian og Maja i Quicksand (Netflix)

Du gjorde en nydelig cover-versjon av «Rosa himmel» for den nye Netflix-miniserien Quicksand: Störst av allt, hva gjorde at du valgte akkurat den låten? 

– Det var faktisk Netflix som valgte den. Det her er ganske morsomt, for de kontaktet meg og bare «Vi vil gjerne ha deg med i vår nye serie» og de ville at jeg skulle spille venninnen som synger «Rosa himmel» i begravelsen.

– Jeg elsker den låten, og jeg takket selvfølgelig ja til å bli med i serien.

– Så da ble det masse snakk med ulike stylister om hvilke klær jeg skulle ha på, vi dro til byen for å fikse håret og fikse sminken og jeg var på innspillingen en hel dag og spilte inn denne scenen og stod og gråt på ekte fordi stemningen i rommet var så rørende.

– Så der står jeg og gråter, de roper «action» og plutselig ser alle på meg. Mens jeg står der med tårer i øynene tenker jeg «Dette her blir mitt skuespiller-break!»… Så ble jeg klippet bort, hahaha!

– Vi tok uansett live-opptaket fra den innspillingen og la den ut på Spotify bare for å gjøre det, og det endte opp med å bli den raskeste suksessen jeg har hatt med en låt.

–Merkelig hvordan man bruker timer, uker, måneder på å få klart musikk til release også er det et live-opptak som gjør raskest suksess, haha. Men det tror jeg også handler om at serien er så utrolig bra da.

Hør nydelige «Rosa himmel» (som i skrivende stund har 12 millioner streams på Spotify): 

Quicksand er jo veldig «binge-worthy», hva er det du selv ser på når du har tid?

– Jeg er helt besatt av The Office nå! Jeg har aldri sett det før, men nå har jeg blitt så godt kjent med alle karakterene!

– Også var jeg jo besatt av Game of Thrones-hypen. Det var gøy å ha noe som kom hver uke, for det er så lenge siden man har måttet vente på en ny episode av serier nå som alt er tilgjengelig hele tiden.

Hvem er din favorittkarakter i GoT?

– Arya! Hun er kul ass. Hun har vært badass from birth, og det liker jeg!

Akkurat som deg, si! Ting har jo gått veldig bra for deg; du har vært nominert til P3 Guld, du har vært med i Melodifestivalen, musikken din på svensk gjøre det bra både i Sverige og i Norge, og du skal på turné i sommer med ny plate. Hva er den neste drømmen som Molly Sandén vil oppnå?

– Flere av mine barndomsdrømmer føler jeg at jeg allerede har oppnådd, men man slutter aldri å drømme og får stadig nye.

Jeg drømmer jo om å turnere her i Norge, og også se andre deler av Norden framfor alt. Jeg drømmer også om å kunne turnere på festivaler som jeg selv ville dratt på, komme i kontakt med nytt publikum og få fortsette å gjøre det jeg gjør og lage musikk som folk kjenner seg igjen i.

– Håper vi sees snart, Norge!

Se også: Bad girls i Oslo – se den første musikkvideoen til LAUREN (18)

Nyeste saker fra 730.no

Les mer