Hopp til hovedinnhold
FKA twigs på Grammy Awards i Los Angeles i januar 2020 - Shia LaBeouf på europapremieren til Honey Boy i London i oktober 2019 (Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic, Mike Marsland/WireImage)
FKA twigs på Grammy Awards i Los Angeles i januar 2020 - Shia LaBeouf på europapremieren til Honey Boy i London i oktober 2019 (Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic, Mike Marsland/WireImage)

FKA twigs om Shia LaBeouf: – Et mirakel at jeg kom ut av det i live

FKA twigs snakker ut om forholdet til Shia LaBeouf.

Saken inneholder beskrivelser av vold og misbruk.

Før jul saksøkte hun eksen for blant annet vold, trusler og fysisk seksuell trakassering.

Den britiske sangeren, som var sammen med den amerikanske skuespilleren i et år, hevder i søksmålet at «Shia LaBeouf sårer kvinner».

«Han bruker dem. Han misbruker dem, både fysisk og mentalt. Han er farlig», skriver 33-åringen, som egentlig heter Tahliah Debrett Barnett.

Til ELLE forteller Tahliah at hun i perioden med Shia ofte fryktet for sitt liv.

Grunnen til at hun klarte seg er – ifølge henne selv – ikke fordi hun er sterk.

«Jeg tror det er flaks [at jeg overlevde]. Helt ærlig skulle jeg ønske at jeg kunne si at jeg fant litt styrke og så lyset. Jeg skulle ønske jeg kunne si at «dette viser min sterke karakter» eller «dette er slik moren min oppfostret meg»… [Men] det er ikke noe av det. Det er ren flaks at jeg ikke lenger er i den situasjonen», sier Tahliah.

FKA twigs gjør nå sitt første tv-intervju om forholdet, hvor hun snakker med Gayle King fra CBS:

FKA twigs og Shia LaBeouf ble sammen i 2018 etter innspillingen av hans film Honey Boy, hvor hun har rollen som karakteren Shy Girl.

Dramaet er basert på oppveksten til Shia. I filmen spiller han sin voldelige, virkelige far. (Som sonet to år i fengsel for voldtekt av en mindreårig jente.)

730.no anmelder: Terapi for Shia LaBeouf i Honey Boy

FKA twigs som Shy Girl i Honey Boy (Amazon)

FKA twigs som Shy Girl i Honey Boy (Amazon)

Tahliah, som tidligere var forlovet med Robert Pattinson, flyttet fra London til Shias hus i Los Angeles i 2018.

Hun begynte fort å forstå at han var ustabil og sannsynligvis led av narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Shia skal ha blitt forbannet da hun lo høyt mens hun var på FaceTime med en venn, fordi han mente at hun aldri lo like mye når hun snakket med ham. Skuespilleren skal ha krevet at hun kysset og tok på ham et visst antall ganger hver dag. Hvis hun ikke nådde kvoten som han satte, kunne han skrike og verbalt trakassere henne i timesvis.

Under en ferie på Jamaica, hvor besteforeldrene hennes bor, fikk hun ikke lov til å ha øyekontakt med de jamaikanske mennene som jobbet på hotellet. Han anklaget henne for å ha ligget med en av dem.

Den tidligere Transformers-stjernen vekket henne systematisk om natten, ofte med anklager om at hun onanerte og påstander om at han kom til å snart gjøre det slutt. Han tvang henne ofte til å sove naken, uansett temperaturen i rommet. Senere smittet han henne med en seksuelt overførbar sykdom, som Shia i etterkant innrømmet at han visste at han hadde, men som han skjulte med sminke.

Shia hadde en pistol på soverommet, som hun fryktet. Han skrøt av at han brukte den til å skyte løshunder for «å komme i karakter» for filmroller.

 Shia LaBeouf og FKA twigs i Paris i september 2018 (Melodie Jeng/GC Images)

Shia LaBeouf og FKA twigs i Paris i september 2018 (Melodie Jeng/GC Images)

I rettsdokumentene forteller Tahliah at de feiret valentinerdagen i 2019 på et spahotell.

Midt på natten skal hun ha våknet av at Shia satt over henne og klemte armene hennes voldsomt og visket «hvis du ikke stopper, kommer du til å miste meg». Morgenen etter kastet han henne i bakken utenfor hotellet, før de kjørte hjem til ham i Los Angeles.

Underveis kjørte han stadig raskere og ukontrollert på motorveien mens han krevet at hun skulle erklære sin kjærlighet for ham høyt i bilen. Noe hun gjorde mens hun forsøkte å se om bilen hadde airbag og tenkte på hvordan hun burde bøye seg sammen når de kræsjer.

Til slutt stanset de på en bensinstasjon. Da hun forsøkte å ta baggasjen sin og gå, tok han kvelertak på henne og tvang henne tilbake i bilen.

Shia LaBeouf og FKA twigs på Sundance Filmfestival i 2019 (David Becker/GC Images))

Shia LaBeouf og FKA twigs på Sundance Filmfestival i 2019 (David Becker/GC Images)

Tahliah beskriver taktikkene hans som «kalkulerte, systematiske, slu og labyrintaktige».

Hun forteller at han kombinerte kjærlighetsbombardering med gaslighting; psykisk mishandling hvor hennes hukommelse, virkelighetsoppfatning og dømmekraft ble vridd på og brutt ned.

Likevel ble hun værende med ham i et år.

«Hvis du putter en frosk i en kjele med kokende vann, kommer frosken til å hoppe ut med en gang», sier FKA twigs som en metafor.

«Men hvis du putter frosken i kaldt vann og varmer opp sakte, vil frosken kokes til døde. Slik var min erfaring ved å være med [Shia LaBeouf].»

Briten minner om at flere sliter med å forstå hvor vanskelig det kan være å komme seg ut av forhold med vold og misbruk. Hun mener dog at dette er noe som kan skje alle.

Pandemien motiverte Tahliah til å fortelle om sine opplevelser, ettersom mange sitter fast i lockdown med voldelige partnere.

«Det fikk meg til å innse at jeg måtte stå frem og snakke om min erfaring.»

FKA gjorde det slutt da hun startet sin verdensturné i mai 2019 og fikk Shia på fysisk på avstand.

Nå føler artisten seg fri.

«Jeg har fått tilbake livet mitt», sier hun til ELLE.

«Jeg kan jobbe så sent jeg vil. Jeg kan se mine venner. [Jeg kan] skrive til Dua Lipa på Instagram, gjøre en sang med henne, opptre på hennes livestream og få en ny venn, uten å ha angst [og] frykt.»

Søksmålet pågår fortsatt. Ifølge advokaten til Shia, nekter han for de fleste av anklagene, men går nå til behandling. Skuespilleren har skilt lag med sitt store agentbyrå CAA.

34-åringen, som først ble kjent via Indiana Jones, beskriver seg selv som en alkoholiker som sliter med aggressivitet.

«Jeg har misbrukt meg selv og alle rundt meg i årevis», skrev Shia i en e-post til The New York Times i desember.

«Det er egentlig ikke noe annet jeg kan si.»

FKA twigs startet i underholdningsbransjen som danser for Kylie Minogue and Jessie J

Hennes seneste album er Magdalene, gitt ut på den britiske indielabelen Young Turks, er hyllet av kritikerne.

Musikkvideoen til «cellophane» ble kåret til en av 2019s vakreste videoer.

Etter at Tahliah Debrett Barnett fjernet seks svulster fra livmoren, kom hun tilbake i form via poledancing. Hun uttrykket takknemlighet overfor sitt legeme for at det gikk bra.

«Takk dyrbare kropp for helbredelse», skrev hun på Instagram. «Takk for at du minner meg om å være snill med meg selv, du er en vidunderlig ting.»

Sia støtter FKA twigs: – Shia LaBeouf er en mytoman som lurte meg til utroskap

Trenger du noen å snakke med?

Vold- og overgrepslinjen 116 006 er åpen døgnet rundt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 730.no (@730no)

Les også:

Shia LaBeouf: 11 år med triste skandaler

Octavian politianmeldes av eksen for flere år med vold

Les mer