Hopp til hovedinnhold
Nasra Artan alias DJ Beatriixx (Instagram/djbeatriixx)
Nasra Artan alias DJ Beatriixx (Instagram/djbeatriixx)

Min karriere – så langt: Nasra Artan alias DJ Beatriixx

Karriereprat med Nasra «DJ Beatriixx» Artan.

I denne spalten snakker 730.no med personer innen forskjellige felt om karrieren deres, hvordan de har kommet seg dit de er og hva de har lyst til å gjøre videre.

Først ut er Nasra Artan som jobber i den norske musikkbransjen.

Nærmere bestemt hos Warner Music i Oslo.

Hun er også kjent som DJ Beatriixx.

Nasra Artan alias DJ Beatriixx

Født: 1996

Hjemby: Oslo

Stilling: A&R og Project Manager

Utdanning: Business Administration fra Handelshøyskolen BI med spesialisering innenfor internasjonal business

Nasra Artian alias DJ Beatriixx (Instagram/djbeatriixx)

Nasra Artian alias DJ Beatriixx (Instagram/djbeatriixx)

Hva var din første jobb?

– ­Jeg begynte å jobbe på McDonald’s på Aker Brygge da jeg var 16 år. Da den ble lagt ned begynte jeg på McDonald’s ved Klingenberg kino. Jeg skulle på utveksling til Cambridge i England mens jeg gikk på vgs, og tok et år hvor jeg forsøkte å spare opp penger.

– Utenom å tjene penger, var det beste med McDonald’s å lære om høy arbeidsmoral. Det var HARD jobbing med høyt tempo non-stop fra kl. 13 til kl. 21 hver helg og ofte i fem timer etter skolen. Man står i kassa, på kjøkkenet, serverer mat, rydder i lobbyen, vasker toalettene. Ærlig, dette er egentlig den hardeste jobben jeg har hatt så langt, haha.

Hvor jobbet du etterpå?

– To år senere begynte jeg å jobbe som butikkmedarbeider på H&M på Mortensrud senter samtidig som jeg studerte på BI. Sammenlignet med McDonald’s var H&M barnemat. Jeg brettet klær og småpratet med litt med kunder og stod litt i kassa. Egentlig var det bare ikke litt småprat med kundene, ofte ble det lange samtaler. Jeg er glad i å prate… Og nå har jeg blitt veldig god til å brette klær!

– Utenom BI og H&M begynte jeg å lære om musikkproduksjon og DJ-ing via YouTube som en hobby. På 19-årsdagen min kjøpte jeg en Pioneer DDJ SX-mikser i gave til meg selv, og etter noen måneder hadde jeg lyst til å forsøke meg som DJ Beatriixx på utesteder.

– Ettersom jeg var så fersk, tenkte jeg at det var lurt å spille gratis. Jeg ønsket først og fremst erfaring, så jeg gikk rundt og spurte utesteder om de ville la meg være DJ. Jeg endte opp med å få spille R&B og neo-soul på Cafe Sør [i Torggata i Oslo] på mandager, noe som ble et slags klubbkonsept.

– Dette gjorde jeg gratis hver mandag i et halvt år, samtidig som jeg også spilte på litt BI-fester, før jeg begynte å få betale spillejobber som oppvarmer før profesjonelle DJ-er på Cafe Sør fra kl. 19 til 23. Etterhvert begynte jeg å bli booket som hoved-DJ på forskjellige steder. Fra kommersielle arrangementer til oppvarming før konserter.

Nasra Artan alias DJ Beatriixx (Tilla, Instagram/tillawonder)

Nasra Artan alias DJ Beatriixx (Tilla, Instagram/tillawonder)

Hvordan var det å studere på BI?

– Jeg hadde tre av de beste årene mine på BI! Jeg gikk en internasjonal linje (hele programmet gikk på engelsk) og ble kjent med folk fra hele verdenen. Dette førte til at jeg kunne reise til forskjellige land og linke opp med folk fra klassen. S/o til Andy som hang med meg i Tokyo og Shanghai, og Aligo fra Canada som lot meg være DJ-en hans på shows. Verdens beste klassekamerater!

Hvorfor begynte du på BI?

– Egentlig ville jeg studere IT-management. Jeg fant ut at det var få kvinner som jobbet innen IT, og jeg tenkte det var en bra mulighet til å tjene bra med penger, samtidig som jeg i en stund var besatt av IT. Jeg kom inn på en skole i London, men tre uker før jeg skulle flytte ombestemte jeg meg og søkte på Handelshøyskolen BI istedenfor.

– Jeg er veldig glad i å reise, men hvis jeg skulle bo i London ville jeg ikke hatt råd til å reise. Det ville trolig vært vanskelig å jobbe som DJ i England med kun studentvisum. Pluss at det er vanskelig å få okay jobber på campus fordi så mange internasjonale studenter ønsker disse jobbene. Men hvis jeg studerte i Oslo kunne jeg fortsette å bo hos moren min gratis. Samtidig som jeg tjente penger på DJ-ing ved siden av studiene, og dermed ha penger til å reise.

– Jeg angrer ikke ett sekund på det valget. I de tre årene jeg gikk på BI i Oslo reiste jeg rundt i hele verdenen, og bodde blant annet annet i Kina en stund for å forbedre mandarin-ferdighetene mine. Sommeren 2018 var jeg ferdig med bachelor på BI, og da var planen å gå rett på master på King’s College i London, så jeg tok opp fag frem til januar 2019 for å stille sterkere.

Men planene forandret seg igjen?

– Ja. Da jeg var DJ for en artist på Parkteatret [på Grünerløkka i Oslo] møtte jeg [produsent/DJ] Tommy Tee fra National Rap Show på P3. Jeg visste godt hvem han var, men hadde aldri truffet ham før. Jeg bare gikk bort og introduserte meg og spurte om han hadde tid til en kopp kaffe uken etter.

– Jeg ville spørre om han kunne lære meg å produsere musikk, og senere fikk jeg komme til studioet hans i Oslo sentrum. Her viste han meg hvordan han jobber og vi snakket lenge om musikk. Tommy Tee inviterte meg så til National Rap Show, bare for å være flue på veggen og se hvordan han laget radio. Dette har han har gjort på NRK P3 siden før jeg var født. Det var selvfølgelig stor stas, og under sendingen endte jeg opp med å få prate på lufta. Etter det var jeg så heldig at jeg fikk tilbud om å bli Tommy Tees co-host på radioshowet hver fredag kveld.

– I januar 2019 var jeg ferdig på BI og hadde tatt opp fag og jobbet på NRS hver fredag. Men jeg var drittlei av å brette klær på H&M. Jeg fortalte en annen som jobber for National Rap Show at jeg hadde lyst på en heltidsjobb i musikkbransjen, og så kontaktet han noen av sjefene hos musikkselskapene Warner Music og Sony Music og anbefalte meg.

Nasra Artan alias DJ Beatriixx (Instagram/djbeatriixx)

DJ Beatriixx (Instagram/djbeatriixx)

– Det viste seg at Warner hadde en ledig stilling og etter et par intervjuer fikk jeg jobb som A&R-assistent i april 2019. Planen var å fortsette å gjøre NRS på fredagskveldene, men siden NRK er en statlig organisasjon, kunne jeg ikke både jobbe for Warner Music og spille musikk på NRK som enkelte ganger er utgitt av Warner. Det blir sett på som en interessekonflikt, så… Vel, det var veldig skuffende. Men jeg trengte en heltidsjobb!

Hvordan vil du forklare jobben din som en A&R?

– Det står for Artists & Repertoire. Veldig kort fortalt er det personer hos labeler eller publishing-selskaper som har ansvaret for selve artistene og musikken deres. Men for å være ærlig så visste jeg ikke heeelt hva jobben gikk ut på, haha. Jeg var bare gira på å få jobbe i bransjen og bak kulissene. Jeg visste bare om musikk, artister og produsenter og DJ-ing, men ikke noe særlig om selve bransjedelen.

– For meg handlet det om å lære så mye som mulig av Leni Rugsveen, som er Senior A&R Manager, og de andre erfarne folkene hos Warner. Jeg ble Lenis høyre hånd og gjorde alt fra A til Å. Jeg var supergira! Samtidig som jeg forsøkte å ikke være den slitsomme, masete assistenten. Du vet…

– Åtte måneder senere fikk jeg en ny stilling og rykket opp som Junior A&R/Coordinator. Ja, alle stillingene har engelske navn… En uke etter at jeg fikk den stillingen, signerte jeg Amara, som ble min første act. Teknisk sett signerte jeg en avtale med hans egen label Rolig Records, som nå utgir musikken via Warner. Det var andre selskaper som også ville signere Amara, men jeg hadde allerede blitt kjent med han fra National Rap Show hvor han var gjest, og fikk overtalt han til å signere med Warner.

– Etter det begynte jeg å bli litt varm i trøya og fikk signere mer og fikk forsøke meg på sync. Det vil si å plassere musikk i andre medier, som for eksempel filmer og serier. Jeg fikk laget en sang med Emma Steinbakken som ble med i sesong 2 av Netflix-serien Hjem til jul. Dette ble min første gullsingel.

Hva var den største utfordringen din da du startet denne jobben?

– Å lære å forstå hva folk flest ønsker å høre. Det betyr at jeg måtte skille min personlige smak fra smaken til folk flest. Spesielt med låter med norske tekster som kun er beregnet på publikumet i Norge. Musikken som nordmenn liker er ikke nødvendigvis den jeg selv alltid liker, for å si det sånn… Og vice versa!

Nasra Artan alias DJ Beatriixx (Instagram/djbeatriixx)

(Instagram/djbeatriixx)

– Det som hjalp meg en del her er faktisk DJ-erfaringen. Når man er DJ, spiller man for folk, ikke for seg selv. Det fungerer dårlig å være DJ som spiller det folk ikke vil høre. Musikkbransjen er jo business, og hvis du gir ut masse bra musikk, men ingen streamer den, er det vanskelig å få til bra business. Det som er gøy er når man kan signere en artist man er personlig fan av, og hjelpe til med å få gitt ut musikk man selv digger – og så treffer det blant folket.

Hva synes du selv er dine sterkeste sider når det kommer til jobben din?

– Jeg er en sosial sommerfugl som er veldig utadvendt og elsker å snakke med folk, bli kjent med nye personer og gjøre nettverking. Dette skaper ofte muligheter. Dessuten er DJ-bakgrunnen som nevnt en fordel, i tillegg til at jeg er liker å produsere musikk. Selv om det foreløpig kun er noe jeg gjør for meg selv.

– Nå har jeg også blitt veldig interessert i å følge med på selve musikkbransjen og føler at jeg hele tiden er «skrudd på» og oppdatert. Jeg synes det er gøy å følge med på artister og musikk og folk i bransjen i forskjellige markeder og territorier. Jeg er heldig fordi mye av jobben min hos Warner er også min hobby. Samme med DJ-ing.

Hva ønsker du å bli bedre på?

– Jeg kan fortsatt bli bedre på å skille min egen smak fra publikums smak. Selv om noe er kreativt sett bra, betyr ikke det at folk er interessert. Og så har jeg generelt lyst til å lære mye mer, jeg er fortsatt veldig fersk.

Hva er din kortsiktige plan?

– Å fylle veggen min med plaques. Altså troféer for låter som går gull [3 millioner streams i Norge] og platina [6 millioner streams i Norge]. Jeg har foreløpig én.

Hva er din langsiktige plan?

– Jeg har lyst til å kunne ha en lang samtale med [Interscope-grunnlegger] Jimmy Iovine, og så har jeg lyst til å bli en Managing Director [sjef] innen jeg er 30 år. Jeg håper jeg kan bli den somaliske Lena Midtveit. Hun har vært sjef hos Sony Music i årevis, og i den norske musikkbransjen er hun en O.G. som jeg ser opp til.

Les også:

DJ Beatriix med Nicki Minaj i Oslo

Nyeste saker fra 730.no

Les mer