Hopp til hovedinnhold
Rohat viser frem sin video regissert av Fahil Anweri (Music 144)
Rohat viser frem sin video regissert av Fahil Anweri (Music 144)

Rohat hyller sin far via album og video – se premieren

Rohat Yildiz Ciftci hyller sin far via sitt debutalbum.

MIXO er navnet på platen og kallenavnet til faren, Mikdat Ciftci.

22-åringen, født og oppvokst i Oslo, hadde en grå sofa i stuen i leiligheten deres på Haugenstua som fast møteplass med Mikdat.

Faren var alvorlig syk i to år.

Første gang han hadde et anfall og pustevansker ble han lagt inn på Ullevål sykehus, og Rohat fikk følelsen av at noe kom til å skje.

Mikdat ble innlagt to ganger til, før han døde hjemme ved den grå sofaen i stuen.

– Min far døde brått uten at jeg fikk sagt hvor mye jeg setter pris på han og hvor mye kjærlighet jeg hadde og har for han, forteller Rohat.

– Derfor gjør jeg godt ut av noe som egentlig er veldig trist. 

(Music 144)

(Espen Iden)

Faren var en veldig kjent mann blant det kurdiske og tyrkiske miljøet i Oslo, og at han alltid jobbet.

– Det er slik jeg husker han gjennom oppveksten min. Ute klokken åtte om morgenen og hjemme klokken ti på kvelden. Det første du hørte min far si eller rope når han kom hjem var alltid «oglum», som betyr min sønn på tyrkisk. Bare tanken av det treffer meg fortsatt litt i hjerte, forteller Rohat, som selv har jobbet som ungdomsarbeider i Groruddalen.

– Jeg elsket og elsker min far, og har alltid gjort det. Selv om det kanskje var kommunikasjonsproblemer og litt høylytte diskusjoner i husstanden vår så skjønte jeg alltid hva min far ønsket med livet. Han ville bare forsørge for de han er glad i, gjøre jobben sin, spise seg mett og ta seg et par øl etter det.

– Pappa drakk og det var ingen skjul på det hjemme hos oss. Det påvirket hele familien. Familien vår var veldig åpen samtidig som om vi alle var i vårt eget skjell.

(privat)

Det er flere grunner til at Rohat lager musikk, noe han har gjort siden han var 13 år.

Men først og fremst ønsket han å bli hørt.

– Mye musikk i dag er basert på løgn, status, penger og kontakter. Jeg gjør dette for å kunne hjelpe individer med å åpne tankegangen sin om at det er så mye mer viktige emner i denne verdenen. Som for eksempel familie, det å tro på seg selv, prinsipper og oppførsel som påvirker hvilken vei som skapes for deg, sier Rohat.

– Vi alle gjør feil, men å lære av sine feil er det viktigste. 

(Mats Bakken)

– Jeg har ikke besøkt min far sin grav ennå for jeg føler ikke at jeg har lukket det kapittelet. For meg så lever han ennå i musikken og derfor legger jeg ikke skjul på hvem min familie er. 

Se premieren på videoen «Baba jeg er stolt av deg» med Rohat:

Musikken er produsert av Mariodribeats og Stefan Stanojevic.

Videoen er regissert av Fahil Anweri.

Filmskaperen er også aktuell med en annen artist:

Kamelen runder av året på en vakker måte. 730.no snakker med bergenseren om slippet, julen og nyttårsforsetter, med Sony-sjefen Lena Midtveit om signeringen, mens regissøren Fahil Anweri forteller hvor utfordrende filmingen ble grunnet Marcus’ høydeskrekk: Les mer her

Nyeste saker fra 730.no

Les mer