Hopp til hovedinnhold
MIMI BLIX STRIKES A POSE (ERIK FAUKLAND/IDOLLOOKS)

Mimi Blix: – Glamourmodell? Nei, nei, nei lol

Norges Tyra Banks?

17 år gamle norsk-ugandiske Miriam fra Askim – alias Mimi Blix – har allerede fått seg dette streberaktige stempelet.

Men selv om hun er et stykke unna karrieremessig, har den 181 centimeter høye tenåringen fått en start som kan danne grunnlaget for å nå langt.

Kanskje til og med over supermodellstatus, à la forretningskvinnen Tyra.

730.no fikk iallefall troen da vi traff en usminket Mimi i et slapsete Oslo en tidlig søndagskveld.

Hennes modellhistorie starter med en misforståelse i Fredrikstad, og forsetter med ingredienser som en lettkledd divakrangel i India, utmattelse i Thailand, kjendisrumperisting i Nigeria og corny rasisme.

Modellen kan dessuten mer enn å være pen.

– Det hele begynte egentlig i 2006 da jeg skulle til en lege i Fredrikstad siden jeg hadde vondt i ryggen, forteller Mimi mens hun venter på at teen sin skal bli drikkbar.

– Mens jeg var der dro jeg innom en klesbutikk, hvor de ba meg komme på bakrommet.

– Jeg trodde jeg ble beskyldt for å ha stjålet noe, mens de trodde jeg var en modell for en visning de skulle ha, noe som førte til at jeg ble kontaktet av det lokale modellbyrået Face.

– På min første fotoshoot møtte jeg han som i dag er min manager (Amar Faiz) og via ham endte jeg opp på jobb i Paris to uker senere. Nå er jeg på hans Idol Looks i Norge og på IMG Models i USA og Frankrike.

Hun gliser fornøyd. Ikke så rart. Utenom Askim-piken, er dette også byrået til Kate Moss, Heidi Klum og Naomi Campbell.

Men Mimi må fly mer rundt og selge seg selv enn IMGs stjerner.

– Mye av arbeidstiden går med til auditions, gjerne 15 om dagen. Man får et ark med adresser og info om hva kunden ønsker, stilen, om de vil at man skal smile, være alvorlig, etc. På castinger sjekker de ikke bare utseende eller hvordan man går som mannekeng, men også hvordan man er som person. Hvis du er arrogant så vil ikke folk jobbe med deg.

– Får man jobbene kan man ende opp på shoots i alle verdensdeler, men det er jo ofte man ikke blir booket, nesten 50-50. Det er mye som skal passe. Datoer, riktige bilder, møte de rette personene, ha litt flaks, hva som er hot, du vet.

– En periode ville alle ha brunetter, så ingen blonde jenter fikk jobb. Nå som Michelle Obama er presidentfrue er det større sjanser for at jeg blir valgt.
– Noen ganger blir det kluss med jobber som kræsjer, ettersom flere byåer representerer meg. Da går man som oftest for den som ble booket først, eller ser an. Vogue er litt mer stas enn norske Inside.
Apropos India, du har fått mye oppmerksomhet i utlandet for glamour-aktige modellbildene du tok for indiske Kingfisher?

– Glamourmodell? Nei, nei, nei! Haha. Bildene er som Sports Illustrateds badedraktsnummer, og det er kun fashionmodeller som brukes.

– Jobben fikk jeg ved en tilfeldighet da jeg var i Singapore, og det var spennende. Kingfisher-kalenderen er ikke så kjent i Norge ennå, men det er noe av det største som skjer i India, og prosjektet får utrolig mye oppmerksomhet, også langt utenfor Asia.
(Se video nederst på siden.)
– Shooten var ikke skikkelig dristig, men det var litt rart i starten. Heldigvis var de så proffe at jeg fort følte meg komf. Kalenderen er svææær og ikke til salgs, den blir sendt ut til VIP-folk og kjendiser i hele verden. Jeg har forsiden, baksiden og to bilder inni, noe som er morsomt ettersom den ene modellen, Tamara Moss, er en av Indias mest kjente.

Ble det dårlig stemning da du fikk forsiden?

– Det pleier aldri å bli noe tull… Men faktisk, ja. Ikke med Tamara, men Monikangana Dutta, en annen av de mest kjente, indiske modellene. Hun ble sur da hun ikke ble valgt. Jeg skulle ta et bilde av henne med mitt private kamera, og da slo hun det ut av hånden min. «Get the fuck out of my face!» Jeg bare smilte og sa okay. Hun trodde dessuten ikke på at jeg var hos IMG, haha.

Har du blitt fotografert av noen kjendisfotografer?

Ja, men den mest kjente er kanskje Bryan Adams, som er best kjent som artist. Det var en morsom shoot for spanske Marie Claire.

(Saken fortsetter nedenfor.)

MIMI BLIX FRA ÅRETS KINGFISHER-KALENDER (KINGFISHERCALENDAR.COM)

Hva er det mest negative ved jobben din?

– Jeg kan ikke klage, det er ikke mye minus med dette. Jeg liker å reise. Selvfølgelig er det litt trist å nesten alltid reise alene, og ikke ha noen å dele turene med, men jeg får venner over hele verden. Noen oppdrag er ikke like hyggelige. I Paris har noen kunder vært litt kjipe, de bjeffer «kom hit, stå der, gå dit».

– Man kan bli behandlet som man er en ting, og det er sikkert noen som opplever det som veldig kaldt. Noen ganger pusher jeg meg selv litt for hardt, siden jeg ikke vil skuffe. Under en shoot i Thailand stod jeg på veldig høye stiletter i stekende sol i en evighet. Shooten ble avbrutt da fotografen så at jeg holdt på å besvime.

Er det en sann klisje er at det er mye dop i bransjen?

– Jeg har ikke sett så mye av det, men naturligvis er det der… Og man blir jo invitert med på ting. Det er ikke noe problem å feste som en gærning hvis man har lyst, men det er ikke noe jeg har vært interessert i. Jeg takker nei. Ingen personer er så viktige at man blir med på noe man ikke har lyst til.

Naomi er på samme byrå som deg. Er det sant at hun er en skikkelig vriompeis?

– Vel, vi jobbet sammen i Nigeria på Music & Fashion Festival, og hun dro hjem fordi hun mente kunden brukte for lang tid. Vi skulle gjøre to visninger, en i Abuja og en i Lagos, og etter noen utsettelser kastet hun seg på privatflyet sitt.

– Haha, Chris Brown, ja han fæle Chris Brown, spilte der, og jeg stod backstage og danset sammen med afrikansk skjønnhet. Plutselig var vi omringet av fotografer, fordi det viste seg at hun jeg danset med var (Victoria’s Secret-stjernen) Oluchi Onweagba.

Er Victoria’s Secret noe som hadde vært interessant for deg?

Hell yeah! Å gå visninger og gjøre shoots for dem er noe av det jeg har mest til lyst til. De fleste modeller drømmer om Victoria’s Secret, men ingen norske jenter har blitt booket av dem ennå. Det er veldig status, utrolig bra betalt og man får mange jobber etterpå hvis Victoria’s Secret har brukt deg. Se på Alessandra Ambrosio fra Brazil. I USA kan hun plutselig ikke gå på gaten på grunn av Victoria’s Secret-jobbene.

Victoria’s Secret og Kingfisher er lettkledde jobber… Hvor går grensen?

– Man må holde seg til det man vil gjøre. Man kan se Kate Moss helt naken i et blad, og det er liksom helt greit, men modeller har forskjellige grenser.

Er det slankepress?

– Blant modeller har jeg ganske normal vekt, men noen ganger får jeg beskjed av manageren min om at jeg har vært lat og at jeg må jogge. Jeg blir jo ofte brukt til badedrakt- og undertøyshoots, så da må man stramme opp litt. Men det pleier å bli bra nok etter en uke med løping, og jeg forsøker å spise sunt.

Føler du at du tjener bra?

– I starten jobbet jeg mye gratis, men etterhvert som jeg ble mer kjent, begynte jeg å tjene brukbart. Men når jeg hører hva noen av jentene jeg jobber med tjener, så er bare «what?!» Og de er ikke engang veldig kjente.

– Jeg møtte en modell som hadde kjøpt seg to leiligheter i New York, og hun hadde bare holdt på i to år. Det virker som det tar et par år før man tjener bra, så nå er det vel like før for meg, haha.

Du blir jo kalt Norges Tyra Banks. Hun klarer seg bra.

– Haha, men jeg har aldri sagt at jeg er Norges Tyra Banks. Noen syns at jeg minner om Tyra på endel bilder, som selvsagt er veldig hyggelig. Tyra er rå.

Har du andre planer enn å bli ferdig med skolen og jobbe som modell?

– Jeg elsker å synge. Jeg har ikke så mye erfaring utenom dusjen, men jeg har vært innom et studio og føler at jeg er helt okay. Det er for tidlig å snakke om nå, ettersom det ikke er noen konkrete planer.

Det er som oftest hvite jenter på forsidene av motebladene, og du nevnte at Michelle Obama kunne gjøre at du fikk mer jobber. Er det en utfordring å være en sort modell?

– Jeg syns det er gøy at jeg kan gjøre både fashion og kommersielle jobber selv om jeg er mørk, men det er mye rasisme. «Nei, beklager, vi bruker kun hvite jenter.» Slike ting har jeg ofte hørt. Spesielt i endel asiatiske land er det ganske ekstremt. Der er det status med så lys hud som mulig, og jeg har fått beskjed om å rette ut håret og smøre inn ansiktet med sitron.

– Det er kjempetrist med slik innstilling og slike diskriminerende skjønnhetsidealer, men det gjør meg også litt gira. Hvis jeg klarer å gjøre det virkelig bra, kan jeg kanskje hjelpe andre jenter å komme seg frem. Kanskje jeg kan være med å lage noen forandringer.

 

Mimi og hennes modellkompis Kaja Kirstine er bloggere.

 

Video fra Kingfisher-shooten:

 

Les mer