Hopp til hovedinnhold
BRING IT ON, VESLE TACO BELL (UNIVERSAL PICTURES)

Mer enn lettkledd cheerleading

Suksesserien Bring It On har ikke bare kastet lys på Kirsten Dunst, Gabrielle Union og Hayden Panettiere, lenge før de ble kjendiser via henholdsvis Spider-Man, Bad Boys II og Heroes. Cheerleaderfilmene har også hatt med sangere som Rihanna og Solange Knowles. I den femte delen, er det Christina Milian som skal Fight to the Finish som leder for heialedere ingen har troen på. Selv ikke de selv.

På overflaten handler dette om konkurransen Spirits Championship; Hvilken skole har det dyktigste teamet? Men mellom fancy moves, sprettrumper og magemuskler, finner vi kontroversiell kjærlighet, søken etter identitet og antydning til samfunnskommentarer.

Milian spiller latinapiken Lina Cruz, en frekk og flink cheerleaderkaptein fra Los Angeles’ østkant, som må flytte til sossete Malibu når hennes skilte mor får en rik, hvit kjæreste. Her føler Lina seg som en fisk på land, og det hjelper ikke at stefarens jevnaldrende datter Skyler er en overhyggelig, smiskete og elendig cheerleader.

Lina hater den nye skolen like mye, og nekter først å hjelpe cheerleaderteamet Sea Lions, men motiveres av det kvalme, regjerende laget, med klysene Avery og Kayla i spissen. For å gjøre det hele mer komplisert, forelsker hun seg i kjekke Evan, broren til Avery. En rik hvit gutt og jente med fattig, spansk bakgrunn sammen er ikke hverdagskost i denne bydelen, og Lina må tåle mye stygge, smårasistiske slengbemerkninger, selv fra Kayla, den sorte snobben. Rase er ikke det sentrale, heller samfunnslag, grad av «kulhet» og selvsikkerhet satt på prøve.

– Hvis dere vil at skolen skal respektere dere, må dere respektere dere selv, sier Lina til sitt «nerdelag», som gradvis merker at de holder på å forvandle seg til noe unikt.

Milians karakter (som er 10 år yngre enn Milian) er med vilje satt på spissen, for hun er heller ikke perfekt, og har sine små demoner og hanskes med, og flere av rollefigurene blir fremstilt som stereotyper. Men stereotyper er ofte virkelighet. Den bråtøffe latinatypen som tester Evan via sin hoppende «latinabil» eksisterer i LA, og bortskjemte Avery, beruset av sitt ego, har vi alle møtt. At noen overdriver skuespillet kan vi tilgi. Dette er ikke Woody Allen, selv om Meagan Holder som Kayla kunne vært det. Hennes innsats som bitch er 100% troverdig.

Fans av Bring It On trenger ikke å bli advart om «spoiler» for at vi skal kunne si at de fleste vil bli fornøyd med hvordan det går med våre Sea Lions-venner, men filmen tilbyr ikke noe fasitsvar på hvordan man skal finne seg selv og føle seg tilfreds med omgivelsene. Fight to the Finish bør likevel kunne motivere til å aldri gi opp når alt føles dritt, samtidig som den – definitivt – byr på pene, spreke jenter, flotte gutter og den mest ambisiøse cheerleaderfilmingen så langt i serien.

Vår Blu-ray-versjon har med mye ekstra, blant annet intervjuer med Christina Milian, scener som ikke kom med og en dokumentar om den omfattende treningen i forkant.

Se video: En mer classy Christina Milian

Les mer