Hopp til hovedinnhold
Lea Myren Martin Ovrevik Kids in Crime Monica Pål
Lea Myren aka Monica «Tatærn» og Martin Øvrevik aka Pål Pot (TV 2)

Martin Øvrevik er Pål Pot i Kids in Crime: – Jeg måtte google How to be an actor

Kids in Crime er vinterens beste overraskelse. Vi tar en prat med stjerneskuddet Martin Øvrevik 💫

Full disclosure: Martin Øvrevik (født i 96) har tidligere jobbet for 730.no, så vi er nok litt inhabil når vi sier at han gjør en formidabel innsats i sin aller første rolle som skuespiller.

Heldigvis er vi ikke alene om å skryte av Sarpsborg-gutten – Martin blir for eksempel kalt «den nye Marlon Brando» av sin co-stjerne Jakob Oftebro 👑

I Kids in Crime spiller Martin tenåringen Pål aka Pål Pot, bestekompisen til Tommy Olsen (Kristian Repshus).

De to pådrar seg gjeld til den klin gale rohypnol-kongen Freddy Hælvette (Jakob Oftebro), og flytter inn i et hus for å deale varene sammen med Monica (Lea Myren), ekskjæresten til Freddy.

Hvor like er egentlig Pål og Martin, og hvordan fikk han jobben i serien til Kenneth Karlstad uten noen erfaring fra skuespill?

Les intervjuet med 26-åringen nedenfor!

Hvordan ble du involvert i Kids in Crime, Martin?

– Jeg har noen felles venner med regissøren [Kenneth Karlstad], så jeg hadde hørt via dem at de så etter en særping som var litt sånn… Overalt, egentlig. Så jeg hadde blitt anbefalt til rollen, men jeg hadde så mye greier og andre ting å tenke på.

– Men så var jeg på fest med denne felles vennen som sa «nå sender du bare inn en video av deg sjæl, jeg filmer deg nå, og så sender jeg den til Kenneth. Det kommer til å gå bra».

– Så jeg sendte inn en video på 25 sekunder hvor jeg fortalte noe litt privat om meg selv og danset litt. Det syntes Kenneth var jævlig fett. Men kanskje litt mye… 

Du kan se traileren til Kids in Crime nedenfor.

Dette er din første jobb som skuespiller, ikke sant? Kan du ta oss med gjennom yrkesveien din?

– Jeg startet i callsenter-bransjen, som jeg ikke trivdes noe særlig i. Følte ikke at jeg bidro med noe som helst til samfunnet. Jeg satt der og tenkte at jeg fikk 167 kroner i timen for å ikke gjøre noen ting, om jeg gjør noe så gjør jeg livet til folk verre.

– Noen år senere så jeg en Story som 730 hadde lagt ut om at de trengte en selger. Så da tenkte jeg at dette må jo være meg. Og med litt godvilje fra ledelsen så ble jeg kommersiell assistent for 730.no. Og etter det så gikk jeg til Snap hvor jeg var musikk-kurator for Voisey, som dessverre ikke finnes lenger. Rest in peace. 

Martin Øvrevik IRL (TV 2)

Og så ble du skuespiller?

– Ja, tenkte jeg måtte prøve noe annet da! Det er så jævlig fett og gøy. Jeg har vært litt manager i musikkbransjen også, prøvd å gjøre det beste for at andre skal få ut talentet sitt, og da er det så gøy når andre kan finne et talent hos meg. Og det trives jeg veldig med! 

Du har ikke drevet med noe skuespill før, ikke drama på skolen eller noe? 

– Nei nei, jeg er fra Særp! Haha. Jeg har laget litt musikkvideoer før så har litt erfaring med å lage filmer, men ingenting utenom det. 

Kjente du noen av de andre skuespillerne fra før av? 

– Han som spiller Marius Fitta i Kids in Crime er min bestekompis. Men Lea (Monica), Kristian (Tommy) og Jakob (Freddy) ble jeg kjent med der. 

Gjeng gjeng (TV 2)

Husker du første gang du møtte de andre hovedrolleinnhaverne i Kids in Crime

– Ja, veldig godt!

– Kristian var der på min første audition. De hadde vært på en lang reise for å finne personen som skulle ha denne rollen, så han var jævlig lei. Men så funka vi bare veldig bra. Vi hadde nesten ikke snakka sammen i det hele tatt, bare gjort øvelser mange ganger, og da får man et jævlig spesielt forhold. Man kjenner ikke denne personen så godt, men man har stått og skreket dem opp i ansiktet og blottlagt seg foran alle og denne personen. Så jeg fikk et veldig spesielt forhold til ham veldig fort.

– Lea møtte jeg på en fest under audition-perioden, så vi hang litt sammen før innspillingen startet. 

Lea Myren og Jakob Oftebro aka Monica og Freddy (TV 2)

Hvordan var det å møte Jakob Oftebro? 

– Han var kanskje den det var mest nervepirrende å møte første gangen. Bare sånn, «nå skal jeg være lowkey med en person jeg vet jævlig godt hvem er». Og samtidig prøve å prestere jævlig bra.

– Men han er akkurat sånn som man tror han er når man ser Jakob på TV. Så inkluderende og kul, og han har alltid masse vitser og drar med alle. 

Han har jo skrytt av deg og kalt deg «Norges Marlon Brando»? 

– Ikke Norges, den nye Marlon Brando! Haha. Det er jo et sinnssykt kompliment, det går ikke an å si sånt om folk. 

Jakob Oftebro aka Freddy Hælvette og Martin Øvrevik aka Pål Pot (TV 2)

Mye i Kids in Crime er jo inspirert av virkelige folk og hendelser, er din karakter basert på noen fra Sarpsborg? 

– Ja, karakteren Pål er basert på en ekte fyr som mange i Sarpsborg kjente, og som gjorde mange av tingene Pål gjør i serien. Men så er det mange situasjoner som er tatt fra andre ting igjen, som denne fyren aldri gjorde. Men hvordan han er som person, dette med ADHD og mye annet er ekte. Og mye kan jeg kjenne meg igjen i. Jeg gjorde mye research på ham på forhånd og kjente meg igjen i hvordan folk beskrev ham. 

Du er jo litt yngre enn gutta i serien, hvor gammel var du selv i 2001? 

– Da var jeg fem år og skulle snart begynne på skolen. Haha. Så det er ikke så mye jeg husker av det, men onkelen min var på den alderen og litt i det miljøet. Og han var en stor inspirasjon for meg, han gjorde mange ting som jeg syntes var kult. Hip-hop, tagging, basket… 

(TV 2)

Hvordan var ungdomstiden i Sarpsborg da du vokste opp noen år senere? 

– Jeg er fra to steder som er veldig nært der vi lager serien, men som er litt mer skjerma for den typen faenskap. Så jeg har hørt og sett mye som ligner på det. Det var ingen som tok hyppere da jeg var ung, men det var jo noen som tok litt andre typer drugs veldig tidlig. Men jeg hadde motocrossen jeg holdt på med, så det tok sykt mye av tiden min. Foreldrene mine hadde veldig kontroll på hvor jeg var, i hvert fall mesteparten av tiden. 

Ble det med motocross skrevet inn i serien på grunn av deg? 

– Nei, han jeg spiller var norgesmester i speedway på ekte. 

26 år gamle Martin spiller 19-åringen Pål Pot i Kids in Crime (TV 2)

Hva kjenner du deg mest igjen i med Pål? 

– Det med å bli voksen i den perioden man for eksempel driver med motorsykkelkjøring, som er en veldig krevende ting å drive med for både foreldre og barn. Og utfordringer på skolen kan jeg kjenne meg igjen i, jeg har vansker med å konsentrere meg og sånne ting. Og det å søke spenning i unormale ting kjenner jeg meg veldig igjen i. 

Hvordan er dere forskjellige? 

– Onkelen min som kjente han som karakteren er inspirert av sa at vi er veldig like på mange måter, men den største forskjellen er at jeg har vært heldig og tatt noen litt bedre valg.

– Pål er veldig hissig og utagerende, det er ikke jeg. Og det var det Kenneth var mest bekymret for i audition-perioden, at jeg ikke skulle klare å være veldig sint. 

Pål og Monica med et par-tre hypperær (TV 2)

Hvordan var det å spille så sint i Kids in Crime

– Den første scenen, der jeg hopper opp på den bilen, det er den aller første scenen jeg gjorde i hele mitt liv. Og da var jeg jo illsint, hopper opp på bilen og klikker helt. Når du vet at du skal klikke-klikke, bli helt svart i øynene liksom, så blir du jo vant til det etter noen ganger. Og da må du prøve å justere det og tone det ned. Etter det skulle jeg gjøre vanlige scener hvor jeg ikke er sint, kanskje jeg er glad, kanskje jeg er forelska…

Det ser ekstremt ekte ut, hvor fant du det sinnet i deg?

– Du begynner jo fort å google «how to be an actor», haha. Og så gjelder det å finne det som gjør deg sint. Hva er det som gjør denne personen så sint nå. Og når du er så trygg i crewet som jeg var så har du litt rom for å prøve og feile. Kenneth vet virkelig hva han vil ha, han han har noen enkle måter for å justere det. 

Er du gammel nok til å huske disse politibilene? (TV 2)

Var det noen scener som var ekstra vanskelig, som trengte flere takes?

– Det vanskeligste var kanskje de scenene hvor vi bare hadde ett forsøk. For eksempel det skapet jeg knuste, vi har bare ett skap. Vi har bare en stack med tallerkener. Så da gjelder det bare å øve, øve, øve hundrevis av ganger. Så når du har den bare tar du den helt ut og river ned det skapet. 

– Jeg kjørte også motorsykkel uten hjelm, jævlig fort. Fullt setup med kjøreskolelærer, politiet er der, sykebilen er der, legevakten står klar, to stunt-koordinatorer… Det var en veldig dramatisk scene, og når du får beskjed om å klemme til og kjøre ut… Det var helt surrealistisk. Da jeg kom tilbake gråt Kenneth. 

Folk har snakket om at serien kan funke utenlands også, hva tenker du om det? 

– Det hadde jo vært så jævlig fett om folk utenfor fikk se Særp, se de greiene vi har laga. Vi er alle så stolte over det, og folk har ikke sett de siste episodene engang… Det kommer noen helt sinnssyke greier. Så jeg ser for meg at det kunne blitt en klassiker i utlandet som det er interessant for andre å se også. Og med Jakob på laget så er det allerede mange svensker og dansker som er interessert. 

Jakob Oftebro aka Freddy Hælvette etter litt for mange hypperær (TV 2)

Tror du de vil forstå Sarpsborg-kulturen utenfor Norge?

– Ja, det er jo jævlig mange byer der ute som ikke er hovedstaden. Folk har ikke så mye å gjøre der, og da tror jeg mange gjør de samme greiene. Og det ser jeg folk sier nå, folk som kommer fra helt andre steder enn Særp som sier at det var akkurat sånn det var å vokse opp. Og så har du de fra Oslo som kanskje mener at det var tøffere i Oslo. 

Anmelderne mener jo mye forskjellig, mens på IMDB har dere 8,9 i rating! Folket vet kanskje best?

– Vi har blødd og svetta alle sammen med et så bittelite budsjett, det er sikkert halvparten av konkurrentene. Og det vi har fått til med det… 

Martin Øvrevik Lea Myren Pål Monica Kids in Crime TV 2
Monica + Pål for alltid <3 (TV 2)

Det virker som at veldig mange heier på Kids in Crime?

– Reaksjonene har vært mye bedre enn forventa!

– Vi har laget noe som er litt stygt egentlig, selv om det er fint også. Vi snorter amfetamin, vi slåss og vi puler og alt er veldig brutalt, så jeg var redd for at folk skulle si at vi glorifiserer narkotika, eller at de skulle slakte skuespillet mitt, men folk har vært veldig positive.

– Harald Otterstad, som har representert masse gærninger i Særp som advokat, har sagt at det er en veldig nøktern fremstilling av Sarpsborg. Det er veldig gøy å høre. 

Se også: 730.no møter gjengen bak den norske Netflix-filmen Troll 🇳🇴

Les mer