Hopp til hovedinnhold
HVA GJØR DU NÅR KOMPISENE DINE PLUTSELIG ER PÅ SMURFESTØRRELSE? (PARAMOUNT)

Matt Damon er 13 cm i Lofoten

HVA GJØR DU NÅR KOMPISENE DINE PLUTSELIG ER PÅ SMURFESTØRRELSE? (PARAMOUNT)

Den kapitalistiske bruk-kast-og-kjøp-nytt-ideologien er fortsatt relevant i 2018. 
Black Friday-tilstander blir en økende trend, Apple dytter ut nye må-ha iPhones i fleng, og dagligvarekjedene pakker inn matvarene sine i tre forskjellige papp- og plastemballasjer selv om et lag hadde vært nok. 
Mange kjøper uten å egentlig tenke over at ressurser faktisk er begrensede, og at ting en dag vil gå tomt. 
Her ligger konflikten for Matt Damons nye film Downsizing, hvor Bourne Ultimatum-stjernen frivillig velger å la seg krympe til knappe 13 centimeter for å spare klimaet for byrden overbefolkning bringer.  
Filmen er satt i en «nær fremtid», hvor vitenskapsmannen Jørgen Asbjørnsen (Rolf Lassgård) fra et institutt i Bergen har funnet opp en prosedyre som krymper mennesker («downsizing»), slik at de kan leve resten av livene luksuriøst, men bærekraftig i miniatyrsamfunn for minimale ressurser. 
Se for dere en slags smurfelandsby for mennesker, bare at ingen er blå og alle er styrtrike festløver.  
Damon spiller fysioterapeuten Paul Safranek, som etter å ha levd et middelmådig liv full av gjeld tar med seg kona (Saturday Night Live-veteranen Kristen Wiig) for å bli liten og flytte inn i en herregård i det idylliske miniparadiset Leisureland. 

DOWNSIZING STILLER MED ET STORT STJERNELAG, INKLUDERT WE’RE THE MILLERS-STJERNEN JASON SUDEIKIS (PARAMOUNT)


Ting går dog litt skeis på veien, og Pauls møte med den lille verdenen blir ikke helt som han hadde foresett seg. 
Han blir blant annet kjent med den politiske fangen Ngoc Lan Tran (Hong Chau), som ble krympet mot sin vilje og smuglet inn i USA sammen med 14 andre i en TV-eske, og får dessuten en spontantur til Lofoten, hvor den aller første minikolonien ble startet.
Da 730 var tilstede ved førpremiere på Downsizing i Oslo tidligere denne uken, ble filmen introdusert av blant andre skuespiller Ingjerd Egeberg (Mammon) alias Anne-Helene Asbjørnsen, kona til forskeren bak krympeteknikken. 
Egeberg røpte at Lofoten viste seg fra sitt aller beste værmessig under innspillingen, noe som kommer virkelig godt frem på skjermen – Trollfjorden skinner og kan ta pusten fra selv den største nasjonalromantikeren. 
Tross for at mesteparten av den nesten nostalgiske filmen er spilt inn i Canada og USA, er det ingen tvil om hva som er den ekte stjerne-locationen.  MAMMON-SKUESPILLER INGJERD EGEBERG (HØYRE) SPILLER EN AV DE ORIGINALE FORMINSKEDE MENNESKENE I LOFOTEN (PARAMOUNT)

Produksjonen hadde også en relativt stor norsk divisjon, og en rekke norske statister og biroller dukker opp i bakgrunnen for handlingen. 
Konseptet er skapt av den Oscar-belønte regissøren og manusforfatteren Alexander Payne (The Descendants med George Clooney), som gjør et forsøk på å blande grønn aktivisme med satirisk komedie, drama og en dæsj med nær-futuristisk science fiction. 
Til tider kan det virke noenlunde rotete, og til en viss grad føles det som om begynnelsen, midtpunktet og slutten er tatt fra tre vidt forskjellige filmer som ikke har særlig annet enn Matt Damon til felles.

 
Payne jobber hardt for få Downsizing og dens visjon til å fungere, med variert resultat ettersom klimakrise ikke akkurat er den enkleste sjangeren å lage storfilm av.

80-talls-flørten byr også på ufrivillig komikk og stereotyper som føles overflødige i 2018. (Gled deg også til de norske, svenske og danske nordmennene.) 

Filmen er dog noe helt for seg selv, og kan blant annet skryte av en mektig imponerende rolleliste. 
I tillegg til å ha med stjernemateriale som Bond-skurken og Tarantino-favoritten Christopher Waltz, har Downsizing hentet inn en haug med folk til mindre opptredener, som blant andre Neil Patrick Harris (How I Met Your Mother), Laura Dern (Twin Peaks, Star Wars: The Last Jedi) og Jason Sudeikis (We’re the Millers).

Downsizing har ordinær kinopremiere fredag 19. januar. 
 
 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer