Hopp til hovedinnhold
Zendaya som MJ og Tom Holland som Spider-Man (Marvel)

Marvel saksøker skaperne av Spider-Man, Black Widow, Doctor Strange, Iron Man

Marvel og eieren Disney slår hardt tilbake mot skaperne av sine superhelter.

Ikke bare må Disney nå slåss mot Black Widow alias Scarlett Johansson over det hun kaller et lusent brudd på avtalen.

Disney-advokatene som håndterer opphavsrett for Marvel kan få det hektisk fremover.

Fredag kveld tok Marvel ut fem søksmål mot arvinger til tegneserieskapere. Dette for å forhindre at de får rettighetene til karakterer skapt av deres familiemedlemmer.

Karakterene inkluderer blant andre Spider-Man og Doctor Strange.

Samt The Avengers-medlemmer som Iron Man, Thor, Black Widow, Captain Marvel, Falcon og Ant-Man.

Vintage Spider-Man- og X-Men-blader fra Marvel. I 2008 kjøpte The Walt Disney Co. selskapet for 4 milliarder dollar - og puttet 5000 Marvel-karakterer under Disney-paraplyen (Mario Tama/Getty Images)

Vintage Spider-Man- og X-Men-blader. I 2008 kjøpte The Walt Disney Co. selskapet for 4 milliarder dollar – og puttet dermed mer enn 5000 Marvel-karakterer under Disney-paraplyen (Mario Tama/Getty Images)

Berømte navn som er en del av livsblodet til Marvel.

Søksmålene kommer rett etter at familiene saksøkte det Disney-eide selskapet.

For eksempel tar Patrick Ditko, broren til tegneserieskaper og illustratør Steve Ditko, ut to søksmål for å få hevet opphavsretten som Marvel har for Spider-Man og Doctor Strange.

Steve Ditko, som døde 90 år gammel i 2018, skapte Spider-Man sammen med Stan Lee i 1962 og Doctor Strange alene i 1963.

En amerikansk copyright-lov gjør det mulig for skapere – og deres familier eller representanter – å over tid få opphavsretten til det de har skapt.

Broren til Steve Ditko mener at Marvels opphavsrett til Spider-Man og Doctor Strange opphører i 2023.

Selskapet på sin side vil ifølge CBR dog argumentere med at dette ikke gjelder – og at tegneserieskaperne ikke fortjener rettighetene til superheltene – ettersom jobben deres var å skape dem for tegneseriegiganten.

Ikke dem selv.

(Hvis du for eksempel lager en tv-serie i oppdrag for en norsk tv-kanal… Og så blir serien så stor blant ungdommer over hele verdenen at andre markeder ønsker å lisensiere navnet og konseptet.. Da kan det være at du ikke få betalt. Ettersom du laget serien for tv-kanalen.)

Marvel prøver også å stanse lillebroren til selveste Stan Lee.

Stan Lee startet som assistent hos Marvel i 1939, for så å bli deres mest kjente redaktør. Han var dog ikke eier av selskapet og karakterene. Her er Stan Lee på premieren til Disney/Marvel-filmen Doctor Strange i Hollywood i 2016 (Frazer Harrison/Getty)

Stan Lee startet som assistent hos Marvel i 1939, for så å bli deres mest kjente redaktør. Han var dog ikke eier av selskapet og karakterene. Her er Stan Lee på premieren til Doctor Strange i Hollywood i 2016 (Frazer Harrison/Getty)

Larry Lieber, den yngre broren til den berømte Marvel-redaktøren Stan Lee (født Stanley Martin Lieber), var med å skape Thor, Iron Man og Ant-Man, og ønsker sin del av opphavsretten.

Stan Lee, som co-produserte mer enn 60 superhelter, jobbet for Martin Goodman; Marvel-grunnleggeren som fikk rettighetene til karakterene.

Han døde i 1982 – nesten tre dekader før Disney kjøpte selskapet hans for 35 milliarder kroner.

Stan Lee gikk bort i 2018.

De tre andre navnene hvis familier nå blir forsøkt stanset av Disney er Don Heck (Iron Man, Black Widow, Hawkeye), Don Rico (Black Widow) og Gene Colan (Captain Marvel, Falcon, Blade).

Black Widow (Marvel/Disney)

Opphavsrettsadvokaten Marc Toberoff har tidligere representert Superman-skaperne Jerry Siegel og Joe Shuster mot DC Comics.

Overfor Variety minner han om at arbeidet til tegneserieskapere har ført til Marvel-franchiser verdt flere milliarder dollar. 

Advokaten mener at Marvel bør dele dette med familiene til skaperne.

– Dette er den dype, mørke sannheten om tegneseriebransjen. Nå kanskje også hele underholdningsbransjen, grunnet eksplosjonen innen superhelt-franchiser, sier Marc Toberoff.

– Det handler om kunstnernes rettigheter. Det handler bokstavelig om urettferdighet.

Iron Man 2 (Marvel/Disney)

Iron Man 2 (Marvel/Disney)

Tegneserieskaperen Jack Kirby var med å lage blant andre Fantastic Four (Marvels første superhelter), X-Men, Thor, Hulk og Iron Man.

De fire barna til Jack har tidligere tatt ut til sammen 45 søksmål mot selskapet.

Dette endte med at de til slutt gjorde en avtale med Disney og Marvel utenfor rettssalen.

Les også:

Kevin Feige traff ikke helt blink da han booket Jeremy Renner til rollen som pil og bue-mesteren Hawkeye alias Clint Barton?

Men Avengers-helten har nå fått sin egen MCU-serie via Disney+

Her også med den yngre, kvinnelige Hawkeye-arvtageren, spilt av Hailee Steinfeld.

Les mer