Hopp til hovedinnhold
FIN UNG FYR (REDD BARNA) 

Marlon Langeland (18) fra Skam som ung flyktning

FIN UNG FYR (REDD BARNA) 

«Ovenfra ser alle mennesker like ut. De ser ut som små kryp. På morgenen er det mange mennesker her. Mennesker som skal på jobb, på ferie eller ungdommer som bare henger her. Sånne som meg. Jeg vet ikke hvor jeg skal, men jeg må dra et sted langt borte. Til et land hvor jeg bare kan forsvinne.»

Slik starter filmen Redd Barna i dag lanserer sammen med Oslo-godgutten Marlon Langeland (18), for de fleste også kjent som Jonas fra Skam


Marlon gir stemmen til «Amir», en ung gutt fra Afghanistan som har fått avslag på søknaden sin om oppholdstillatelse. 

– Jeg valgte å bli med på denne videoen fordi jeg synes det er viktig å sette fokus på at barn er barn. Uansett hvor de kommer fra. Min far var politisk flyktning og kom til Norge i 1973. Hadde det ikke vært for at Norge hadde et åpent flyktning-program, så hadde ikke jeg vært født. Jeg har selv vokst opp i bydel Gamle Oslo og allerede i barnehagen hadde jeg venner fra 48 forskjellige land. Min oppvekst har vært super og jeg vil gjerne at flere i Norge, og verden for øvrig, skal ha muligheten til å bli kjent med mennesker fra alle land. Jeg kjenner sterkt på budskapet til Redd Barna om at barn først og fremst er barn, også på flukt, sier Marlon om samarbeidet. 

– Mens jeg leste til eksamen tidligere i år, så planla denne gutten å rømme fra Norge. Hvis jeg hadde blitt født og oppvokst på samme sted som ham, så kunne dette vært meg. Jeg har alltid fått høre at vi i Norge har trukket vinnerloddet, og har flaks som bor i et av verdens beste land. Men dette handler ikke om flaks eller uflaks, dette handler om respekt og medmenneskelighet. Jeg vil at denne gutten skal bli tatt godt vare på og ha et vanlig ungdomsliv, akkurat som alle andre. Akkurat som meg. Derfor vil jeg si ifra og bruke min stemme.


Se filmen her: 

Se også: Thomas Hayes i klima-kortfilm

Les mer