Hopp til hovedinnhold
Marianne Ihlen på Hydra i Hellas på 60-tallet (BBC/Roadside Attractions)

Marianne Ihlen fra Oslo og Leonard Cohen har blitt til film

– En vakker, tragisk kjærlighetshistorie.

Slik beskrives dokumentaren Marianne & Leonard: Words of Love, om Leonard Cohen og hans norske kjæreste Marianne Ihlen.

Se traileren nedenfor.


OPPDATERT: Livet til Marianne og Leonard blir TV-serie


Bildene er like vakre som Leonard og Marianne; en blond jente fra Frogner i Oslo som drømte om å bli skuespiller.

Filmen kan bli mer interessant hvis man kjenner til parets historie, som det har blitt skrevet bøker om.

Store deler av historien er uten tvil trist. Det samme er forhistorien.

Som 22-åring bosatte Marianne seg i et stenhus på den greske øya Hydra i 1957, med sin kjæreste – forfatteren Axel Jensen. Paret traff hverandre på Majorstuen.

Øya, som nesten ikke hadde strøm eller kloakksystem, var kjent som et bohemsk, hedonistisk fristed fylt med kunsteriske utlendinger – og dop. Axel blir etterhvert kjent med LSD-guruen John Starr Cooke.

Den norske paret gifter seg i Hellas og får sønnen Axel i Oslo i januar 1960. Pappa Axel er ikke så interessert i barnet og reiser tilbake til Hydra en uke etter fødselen, fulgt av Marianne og Lille Axel noen måneder senere. Ekteskapet går raskt over. Da Lille Axel er fire måneder, blir ektemannen, ifølge The New Yorker, sammen med en amerikansk regissør han treffer på øya. Forfatteren mener at Marianne og hans nye kjæreste skal dele ham, og han raserer huset da nordmannen nekter.

(Når Lille Axel er 15 år, får han ifølge Marianne LSD av faren sin, og gutten blir alvorlig, mentalt syk. Det lages nå en portrettdokumentar om barnet, døpt Little Axel, som Kulturrådets Fond for lyd og bilde har støttet med 300 000 kroner.)

Kort tid etter bruddet med Axel Jensen, møter Marianne Hydra-nykommeren Leonard Cohen i en kolonial på Hydra.

De blir fort et par, og Oslo-jenta blir inspirasjon til noen av kanadierens kommende sanger.

Leonard reiser stadig bort fra Hellas, blant annet hjem til Montreal og til New York. Noen ganger med Marianne og sin uoffisielle stesønn Lille Axel; men for det meste alene. Han er ofte utro mot Marianne.

Året etter at de blir sammen, drar sangeren til Cuba og er tilstede under den mislykkede, CIA-regisserte invasjonen i Grisebukta. Ifølge Billboard blir han arrestert. Leonard dysser ned det unike oppholdet, sier at han slåss for begge sider og kaller turen en ferie blant «halliker, narkoselgere og horer».

I 1967 gir Leonard ut «So Long, Marianne», hvor han synger «well you know that I love to live with you / but you make me forget so very much». Låten, som først hadde tittelen «Come On, Marianne», blir av Pitchfork kåret til en av de 200 beste sangene fra 60-tallet.

Han synger også om andre kvinner.

Året etter lager Leonard en låt om en kveld med Janis Joplin i New York. På «Chelsea Hotel No. 2» synger han «you were talking so brave and so sweet / givin’ me head on the unmade bed / while the limousines wait in the street». (I etterkant sier en ubegeistret Janis at forholdet til Leonard ga henne «ingenting».)

Marianne er Leonards muse i flere år, men da han i 1972 får sønnen Adam med en annen kvinne, flytter hun ut av huset deres på Hydra. Senere gifter Marianne seg med en ingeniør i Oslo.

(I 1998 forteller Leonards sønn til Dagbladet at han besøkte Hydra og hadde et romantisk forhold til en av Mariannes døtre. Uten å vite at moren hennes var farens eks: «En sommer traff jeg en vakker, ung, norsk jente på øya. Vi tilbrakte en svært hyggelig kveld sammen… Så fant jeg ut at hun er Mariannes datter. Jeg hadde ingen peiling.»)

I en analyse av albumet Ultraviolence fra Lana Del Rey, blir Lanas artistkarakter – i sin hengivenhet til mektige, utro menn – sammenlignet med Marianne.

It-par (BBC/Roadside Attractions)

 Leonard Cohen så ikke på seg selv som en sunn partner for sine kvinner.

I et intervju med Q i 1991 blir han spurt om han noen ganger føler at han utnyttet forhold ved å skrive om dem.

– Når det kommer til måten jeg har utnyttet forhold på, er det den minste delen. Hvis det var den eneste måten jeg har utnyttet forhold på, så ender jeg rett opp i himmelen. Tuller du med meg?

Marinne dør 81 år gammel i juli 2016. I en siste hilsen til sin muse skriver Leonard at han snart ville følge henne. Leonard dør fire måneder senere.

Marianne & Leonard: Words of Love er regissert av Nick Broomfield, som traff paret på Hydra i 1968 som 20-åring. Marianne skal ha tatt initiativet til filmen.

Veteranen har tidligere laget dokumentarer om blant andre Kurt Cobain, Courtney Love, The Notorious B.I.G., 2Pac og Whitney Houston. (Kurt & Courtney, Biggie & Tupac, Whitney: Can I Be Me.)

Premieren var på Sundance Film Festival.

Flere dokumentarer her

Les mer