730.no tar en kjapp prat med Amnesty Norge sin generalsekretær John Peder Egenæs.
Du kan lese den opprinnelige saken nedenfor.
Fra Anniken Jørgensen og Kenza Zouiten til Quick Style og Lionel Messi – har du mange nok fans skal du ikke se bort fra at det dunker inn en liten e-post fra Visit Dubai, Visit Saudi eller Visit Qatar i innboksen.
Kjekt med spons, men er det alle tilbud en bør ta imot med åpne armer?
Om en drøy måned avholdes VM i fotball i Qatar, til enorm skuffelse for mange.
Kritikken handler både om statens konservative lover (homofile risikerer for eksempel syv år i fengsel), men også om rapporter om brudd på menneskerettighetene.
Qatar er ingen stor fotballnasjon. De har aldri deltatt i VM selv, men skal nå arrangere mesterskapet. Det kommer ikke uten kostnader.
En stor andel av Qatars befolkning består nå av migranter som har kommet fra land som Bangladesh, Filippinene, India og Nepal for å bygge stadioner og infrastruktur til VM.
Rapporter fra blant andre Amnesty viser at arbeiderne utnyttes på det groveste.
Flere tusen mennesker, de fleste unge, friske voksne, skal ha mistet livet på jobb for VM i Qatar.
Bruk 10 minutter av dagen din på å se videoen nedenfor.
Amnesty Norge reagerer derfor sterkt når Quick Style og andre profiler ser ut til å samarbeide med Qatar.
Du kan se videoen hvor Quick Style tagger Visit Qatar i caption her.

I et intervju med 730.no sammenligner generalsekretær John Peder Egenæs dette med sportsvasking.
– Vi skal ikke bestemme hvor noen skal danse, men ved å ukritisk poste glansbilder fra Qatar til sine 2,5 millioner følgere er Quick Style aktivt med på å vaske rullebladet til qatarske myndigheter, sier John Peder Egenæs.
– De siste to årene har det pågått en intens debatt omkring menneskerettighetssituasjonen i Qatar, ettersom Amnesty og andre har avslørt at migrantarbeiderne som ruster landet til årets fotball-VM utsettes for systematiske menneskerettighetsbrudd, fortsetter han.
– Man må nærmest ha bodd under en stein om man ikke har fått med seg noe om dette i Norge, mener generalsekretæren.
– Jeg antar dette er et betalt samarbeid med Visit Qatar, og faren med dette er at man blir brukt til å fremme et glansbilde som tjener det autoritære regimet som styrer Qatar.
– Det er det samme som sportsvasking, men man bruker kultur og dans som virkemiddel i stedet. Det overskygger virkeligheten til migrantarbeiderne som Amnesty og mange andre forsøker å belyse, fortsetter John Peder Egenæs.

Fra 730.no-arkivet: 4 dumme steder du kan dra til i stedet for Dubai
Det er ikke første gang dere sier ifra når store profiler samarbeider med kontroversielle aktører. Merker dere en endring, på godt og vondt?
– Vi hadde en offentlig debatt i 2019 da Norwegian sponset flyreiser for influencere til Dubai. Dette fikk mye oppmerksomhet og flere av influencerne deltok også i den debatten.
– Etter det har vi ikke særlig lagt merke til veldig mange influencer-reiser på betalte samarbeid til stater som bevist driver omdømmevasking. Men dette er heller ikke noe vi har full oversikt over.
Vet dere hvor mye Visit Qatar kan betale en profil for slike kampanjer?
– Det vet vi ikke.