Hopp til hovedinnhold
Nikolai Torgersen Munch biopic film norsk kunstner min karriere sa langt
Nikolai Torgersen har ved flere anledninger blitt sammenliknet med Edvard Munch. Nå maler han som kunstneren i den nye norske biopic-filmen (Instagram/emogutt)

Min Karriere – så langt: Nikolai Torgersen maler som Munch i den nye biopic-filmen

Karriereprat med kunsteren Nikolai Torgersen.

I denne spalten snakker 730.no med personer innen forskjellige felt om karrieren deres og hvordan de har kommet seg dit de er.

Så langt har vi pratet med DJ/A&R/Queen Nasra «DJ Beatriixx» Artan, 20 år gamle Kasper Giraffe som har designet for UNDERGRUNN, A$AP Rocky og Tyler, The Creator, og restaurantgründeren Jonathan Hagen.

Denne gangen er det kunstneren Nikolai Torgersen som står for tur.

Nikolai (født i 90) har holdt på med kunst siden han var 13 år, og har med tiden klart å bli et anerkjent navn – ikke bare i kunstverdenen, men også for mannen og kvinnen i gata.

Når kunstneren har utstillinger samles det lange køer av mennesker i alle aldre. Flere går så langt som å overnatte utenfor galleriene der utstillingene arrangeres for å sikre seg et av Nikolais verk. Under en utstilling i 2021 kunne NRK blant annet fortelle at folk sto fem timer i kø utenfor galleriet Guttestreker i Oslo, og på det lengste var den 100 meter lang. Da solgte han 200 verk for totalt 1,1 millioner kroner.

 
 
 
 
 
Se dette innlegget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et innlegg delt av Nikolai Torgersen (@emogutt)

For tiden er Nikolai også å se på det store kinolerretet, i alle fall kunsten hans. Han har nemlig lånt talentet sitt til den nye filmen om Munch. I scenene der Edvard Munch maler, er det egentlig Nikolai som gjør det, og det er også han som har malt plakaten vi får se når kunsteren skal ha en utstilling i Berlin i filmen.

Ettersom Nikolai selv har blitt sammenliknet med Norges største kunstner, kan vel dette sies å være et skikkelig full circle-øyeblikk.

730.no tar en prat med Nikolai Torgersen om karrieren og hvordan han har kommet seg dit han er i dag.

Nikolai Torgersen Munch biopic kunstner

Nikolai Torgersen har blitt sammenliknet med både Edvard Munch og Bjarne Melgaard (Instagram/emogutt)

Hei Nikolai! Kan ikke du starte med å fortelle litt om karrieren din så langt?

– Ja, hvor starter man da? Det har vært en berg-og-dal-bane. Jeg har holdt på med dette siden jeg var 13-14 år, så det er jo en lang karriere sånn sett. Men, så har det også vært mange forskjellige perioder av livet der ting har glidd ut og inn, og personlige problemer har blitt større en fokuset på arbeidet og visa versa. Hvis du har noe mer konkret så kan du spørre om det, jeg vet ikke om jeg klarer å ramse opp alt jeg har gjort i 15 år, ler Nikolai.

Hva var det som fikk deg til å ville begynne med kunst?

– Fra jeg var rundt 13-14 år så begynte jeg å få mine første fotojobber som freelance, også har jeg gått noen runder med grafisk design da jeg var 17. Også snevret det seg litt inn til å bli mer kunst i starten av 20-årene.

Verkene dine er jo veldig populære, selv blant de som nødvendigvis ikke er kunstelskere. Hva tenker du om det?

– Det er en kompleks situasjon, fordi jeg har vært i en posisjon i livet mitt hvor det har vært helt nødvendig for meg å selge bildene mine for å overleve. Jeg har aldri hatt noen annen jobb, og dette har vært det eneste jeg har drevet med. Jeg kommer jo fra et veldig fattig utgangspunkt og har aldri hatt penger eller noe å falle tilbake på eller en familie med penger eller noe trygghet der.

– Man må være innforstått med at en stor del av kunstverdenen er økonomisk drevet, men det betyr heller ikke at kunst kan måles i salg. En side av det er veldig fin og det er kult å ha penger nok til å kjøpe det jeg trenger og leie et stort studio uten å tenke på at jeg ikke har råd til leie neste måned. Samtidig får jeg forsørge for familien, de rundt meg og de jeg er glad i.

– Suksessen, jeg vet ikke helt om det er riktig ord å bruke, men den har jo en fin bieffekt. Det er jo at folk ser tingene mine, og at det er store køer utenfor utstillinger. På mange måter er det jo det som er det fineste med det, at man får et publikum.

– Det er jo ganske frustrerende i de årene hvor man prøver å vise sine ideer og sine tanker, også har man et publikum på fem stykker.

Nikolai Torgersen Munch biopic

Nikolai Torgersen (Instagram/emogutt)

Hvordan har du klart å oppnå denne suksessen, da?

– Det er jo alltid vanskelig å definere en X-faktor, og det er jo også grunnen for at suksess er vanskelig å oppnå. Men, først og fremst handler det om jævlig hardt arbeid.

– I de mest intense periodene, sånn som hele 2022, så hadde jeg ikke en eneste fridag og jeg jobbet 15 timer hver dag. Det er en ofring man må ta hvis man har lyst til å få til noe. Jeg har satt ganske mange konkrete mål for meg selv, og jeg vet hva jeg må gjøre for å oppnå de.

Hva har du gjort for å nå ut og bli oppdaget av så mange?

– Det er vanskelig å svare på. Jeg prøver å lage ting som jeg har et behov for å lage. Hvis det treffer folk så er det en bonus på en måte. Utenom det tror jeg ikke det er noe oppskrift man kan følge for å få suksess.

Var det et spesielt punkt der du merket at populæriteten begynte å øke?

– Det har vært en forskjell fra år til år, og den har på en måte økt hele tiden. Men, det ble kanskje enda mer ekstremt etter 2020, så de siste to årene.

Nikolai Torgersen Munch biopic 2

Nikolai Torgersen tegnet det visuelle utrykket til Jon Fosse sitt nyeste teater (Instagram/emogutt)

Hvordan ser egentlig en arbeidsdag ut for deg?

– Står opp så tidlig jeg klarer når jeg våkner av meg selv, som kanskje er klokka ni. Så drar jeg til studioet og jobber konsekvent til jeg ikke klarer å gjøre det lenger. Det pleier å være sånn åtte-ni på kvelden, også drar jeg hjem og legger meg.

Ser du på det som en jobb eller føler du at det er en del av deg?

– Det er også veldig todelt. Det er definitivt en jobb og det er mye mindre glamorøst enn det kanskje ser ut som det er. Ekstremt mye arbeid og arbeid med ting rundt. Hvis man har en drøm om å lykkes eller klare seg som kunstner, og har et bilde av at man kan sitte på studio og tegne noen tegninger, slappe av og drikke litt rødvin og kose seg liksom, så er det ganske naivt.

– Samtidig så er det ikke noe skille på kunsten og livet. Det er ikke noe jeg føler at jeg klokker inn og klokker ut av. Alt dette handler om livet mitt uansett, så jeg lever det hver eneste dag. Det er ikke noe man skrur av og på.

Hva er det du inspireres av?

– Jeg synes bare det ordet er problematisk i seg selv. Som begrep så synes jeg det får det til å høres ut som at kunst opererer i et slags drømmeunivers på utsiden av livet. At du trenger å være kreativ og inspirert for å komme deg inn der.

– Det er en colombiansk kunstner som sier det bedre enn meg: «Art is not about imagination, it’s about reality». Jeg føler på det samme. Jeg trenger ikke være inspirert av noe som helst, jeg har de minuttene jeg har levd. Det er det det handler om, og de minuttene jeg kommer til å leve. Jeg sitter ikke å finner på ting.

Har du noen tips eller råd til de som ønsker en kunstkarriere?

– Tips vil alltid bare være å jobbe. Jobb hardere enn alle andre. Det er også ganske viktig å ha et mål, sånn at man ikke bare famler i blinde.

 
 
 
 
 
Se dette innlegget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et innlegg delt av Nikolai Torgersen (@emogutt)

Vi må jo også snakke litt om Munch. Hvordan gikk det for seg?

– Jeg gjør jo egentlig ikke bestillingsoppdrag i det hele tatt, men noen ting er jo mer spennende enn andre. Dette var en sånn greie hvor regissøren av filmen, Henrik Martin Dahlsbakken kontaktet meg og fortalte meg om filmen og livet til Munch. I delen der han skal ha utstilling i Berlin ville Henrik at en norsk samtidskunstner skulle male de bildene, som på en måte var Munch i dag.

– Og jeg, som alle andre norske kunstnere, har Munch så høyt i bevisstheten fordi han er så stor som det han er. Langt utenfor kunstverdenen også, han er kjent for mannen og kvinnen i gata liksom. Så jeg har ekstrem respekt for alt det her. Det var et oppdrag som var for fint til å takke nei til rett og slett.

Se traileren til Munch nedenfor.

 

– Den har blitt dødsfin! Man vet jo aldri hva slags kritikk ting kommer til å få. Det er heller ikke noe man tenker på når man står oppi prosessen heller. Plutselig er filmen ute, også kan det være helt jævlig og den kan få slakt. Så det er morsomt å se at den blir tatt godt i mot.

– Selv om min rolle i den filmen er 0,00001 prosent. Jeg har ingenting av æren for dette, men jeg heier på de gutta og de jentene som har lagd de greiene der uansett. Hele teamet er dødsfine folk.

Vi gleder oss til å se!

Se også: Kvinnelig skuespiller har rollen som 80 år gamle Edvard Munch

Les mer