Hopp til hovedinnhold
EKSTRA MANGE BILDER  FRA WES & CO FORDI DE ER EKSTRA FINE (NORSK FILMDISTRIBUSJON)

Magnetisk måneland: Unge <3-er

EKSTRA MANGE BILDER  FRA WES & CO FORDI DE ER EKSTRA FINE (NORSK FILMDISTRIBUSJON)

Emokids, speidere, elitister, hipstere, vintagefreaks, cineaster, nerds og elever fra musikkskolen Barrat Due kan alle begynne å glede seg vilt til at Wes Andersons nye genistrek Moonrise Kingdom kinopremierer på fredag. Før Anderson gjorde Mikkel Rev fantastisk på amerikansk i 2009, brukte han 15 år på å finslipe sin sans for finurlig filmfortelling langt over perfeksjonsgrensen, for eksempel i The Royal Tenenbaums (2001) og Life Aquatic with Steve Zissou (2004).

Et av Andersons fremste kjennetegn er at han bygger opp helt særegne filmuniverser med merkelige og stilsikre karakterer som det ofte er vrient å plassere i tid og rom. De sier ikke stort, men når de snakker er det på ekte. I Moonrise Kingdom er imidlertid tiden satt til 1965. Stedet handlingen foregår i, New Penzance, eksisterer dog bare inne i hodet til Anderson og medmanusforfatter Roman Coppola (bror til Sofia, sønn av Francis Ford), og følgelig på de fine sjøkartene som vises i filmen. Men hvorfor ikke la den finurlige Ghostbusters-, Groundhog Day– og Lost in Translation-stjernen Bill Murray stå for resten av fortellingen?

I dette estetisk fullkomne kjærlighetseventyret om den foreldreløse og rebelske speidergutten Sam (12) og hans hjertes utkårede, jevngamle Suzy (brainy, mørk til sinns og med en dragning mot kvinnelige sci-fi-romanfigurer), møtes det beste fra River Phoenix-klassikeren Stand By Me, følelsene fra Romeo & Julie, naturopplevelsene fra The Hunger Games, samholdet i den norske klassikeren S.T.O.M.P.A., og ikke minst elementer fra Andersons tidligere mesterverk (sjekk for eksempel øyensminken til Gwyneth Paltrow i Royal Tenenbaums opp mot Suzys). De to hovedpersonene i filmen, som hadde verdenspremiere da den åpnet årets Cannes-festival, spilles av de helt ferske skuespillerne Kara Hayward og Jared Gilman. Her ser du et søtt intervju med dem (tipper de en gang blir like store som Corey Feldman og Scarlett Johansson):

For øvrig er filmen velsignet med et stjernecast uten like. Som sedvanlig i Wes Andersons filmer er Bill Murray og Jason Schwartzmann med, men det viser seg at også nye innslag som Tilda Swinton (We Need to Talk About Kevin), Frances McDormand (Fargo), Bruce Willis (Die Hard), Edward Norton (American History X) og Harvey Keitel (Reservoir Dogs) trives i Andersons underfundige univers. I denne bakomfilmen forteller hele kjendistruppen om sine erfaringer fra settet:

Den pertentlige regissøren er kjent for både detaljrikdom og stil. The Royal Tenenbaums fikk 70-tallspannebånd og Adidas trestripete joggedress på moten igjen, og i forbindelse med Life Aquatic… ble det lansert en egen Zissou-sko med blå striper. Marc Jacobs sto bak de spesialdesignede koffertene fra Louis Vuitton i The Darjeeling Limited. I Moonrise Kingdom har Anderson fått sine grafiske designervenner til å lage bøkene som fyller kofferten til Suzy, og i løpet av uka slippes en egen animasjonsfilm med elementer fra historiene i disse. Musikkbruken er også et kapittel for seg, som du kan lese mer om her. I Moonrise Kingdom går det dog mest i Benjamin Brittens pedagogiske innføring i symfoniorkesterets oppbygging, alias Young Persons’ Guide to the Orchestra.
Og det funker som bare F-dur.

Hvis ikke du har begynt å hate denne filmen allerede, kommer du til å elske alt sammen. Det gjør i hvert fall kritikere og publikum i hjemlandet USA, der den satt inntjeningsrekord i åpningshelgen og har fått helt strålende kritikker.

Se også: Den første traileren til Moonrise Kingdom

 
Leser du ennå, elsker du sannsynligvis denne serien også.

Les mer