Hopp til hovedinnhold
Natalie Portman Jennifer Lawrence og Viola Davis er blant flere kvinnelige skuespillere som tjente mindre enn sine mannlige kollegaer
Natalie Portman, Jennifer Lawrence og Viola Davis har tjent langt mindre enn sine mannlige kollegaer (Axelle/Bauer-Griffin/Pascal Le Segretain/Jason LaVeris)

5 drøye lønnsforskjeller fra filmbransjen

Lønnsforskjeller i Hollywood har det med å gape.

Lønnsgapet blant menn og kvinner fortsetter dessverre å være et problem, også i Hollywood.

I dag er det verdensdagen for likelønn, og i den anledning har vi funnet fram fem drøye tilfeller der lønnsgapet mellom to skuespillere var litt vel stort.

Jennifer Lawrence og Leonardo DiCaprio.

Don't Look Up Jennifer Lawrence Leonardo DiCaprio Timothée Chalamet Netflix anmeldelse review 730.no
Tenk å møte denne trioen på Coop-en (Netflix)

I 2017 skrev Jennifer Lawrence et brev til Lena Dunams ukentlige nyhetsbrev Lenny Letter, hvor hun åpnet opp om å tjene mindre enn sine mannlige medskuespillere. I brevet refererer hun til American Hustle (2013), hvor både hun og Amy Adams tjente langt mindre enn Christian Bale og Bradley Cooper.

Jennifer hadde kanskje ikke en like stor rolle som sine mannlige kollegaer i filmen, men det endret seg i 2021.

Under innspillingen Don’t Look Up var hun nemlig øverst på rollelisten, selv over Leonardo DiCaprio.

Se også: Ringenes Herre: Maktens Ringer slår ned på rasismen

Likevel var det Leonardo som endte opp med å tjene 5 millioner mer enn Jennifer. Denne gangen hadde ikke J-Law en like stor reaksjon, og mente det var fordi Leo ville skape et større billettsalg.

– I andre situasjoner, som jeg har sett og som jeg er sikker på at andre kvinner i arbeid har også har sett, er at det er ekstremt ukomfortabelt å be om likelønn, fortalte Jennifer til Vanity Fair.

Natalie Portman og Ashton Kutcher.

lønnsforskjeller
Det var naturligvis store lønnsforskjeller mellom Oscar-vinneren og Razzie-vinneren (Paramount Pictures)

Natalie Portman kan på mange måter sies å være en veteran i bransjen, og et navn man ikke skal skimse av. Skuespilleren har mottatt tre Oscar-nominasjoner, og i 2011 vant hun for beste kvinnelige hovedrolle i filmen Black Swan.

Se også: Zendaya skaper Emmy-historie nok en gang

Det samme året spiller Natalie i den romantiske komedien No Strings Attached (må ikke forvirres med Friends With Benefits fra samme år med samme plot) med Ashton Kutcher. Han har på sin side nettopp vunnet prisen for verste mannlig skuespiller på The Golden Rasberry Awards aka Razzie Awards.

Ashton vant for sine prestasjoner (?) i både Killers og Valentines Day.

Fun fact: Ashton Kutcher har aldri blitt nominert til en Oscar, men han har dog fem Razzie-nominasjoner å skryte av.

Det er dog Ashton som stikker av med det tripple av hva Natalie tjener på den ikke akkurat kritikerroste komedien. Natalie skal ha tjent 150k dollar (1 513 911 NOK) i følge Forbes.

Jessica Chastain og Matt Damon.

lønnsforskjeller
Mon tro hvor store lønnsforskjeller det var mellom Jessica og Aksel Hennie? (20th Century Fox)

Dette er muligens ikke det aller verste tilfelle i bransjen, da det er verdt å nevne at Matt Damon har en større rolle enn Jessica i The Martian (2015). Forskjellen er dog nok til å få de fleste til å rynke på nesen.

Se også: Sydney Sweeney tjener ikke nok til å ta seg fri 😔

Det ble først kjent at Matt hovet inn 25 millioner dollar (252 328 000 NOK) for sin rolle og Jessica skulle selv ha fått 7 millioner dollar. Hun så seg dog nødt til å rette på denne påstanden, og fortalte senere at hun kun fikk en fjerdedel av den antatte summen. Dette tilsier 1,75 millioner dollar (17 661 647 NOK)

– Det er den del feilinformasjon der ute. I virkeligheten tjente jeg kun en fjerdedel av det, så det er et stort lønnsgap i bransjen, forteller Jessica til The Huffington Post.

Viola Davis, generelt.

Det skal ha vært store lønnsforskjeller blant skuespillerne i Suicide Squad (Warner Bros)

Det skulle vært opprørende nok at Viola Davis angivelig skal ha tjent mindre en både eks-bryteren John Cena og bokseren Rocky Sylvester Stallone i Suicide Squad (2016), men den gang ei.

Ja, verdensdagen for likelønn handler kanskje om forskjellen mellom menn og kvinner, men dessverre tjener også mange mørke skuespillere mye mindre enn sine hvite, kvinnelige kollegaer. Dette gjelder også selveste Viola Davis til tross for hennes mange velfortjente bragder.

Se også: Halle Bailey deler reaksjoner etter teaseren til The Little Mermaid

– Jeg har en karriere som muligens kan sammenliknes med Meryl Streep, Julianne Moore og Sigourney Weaver. De har gått samme sti som meg, men likevel er jeg ikke i nærheten når det gjelder lønn eller muligheter, ikke i nærheten, forteller Viola i et intervju med WITW L.A Salon.

– Jeg har folk som sier «Du er den mørke Meryl Streep… Det finnes ingen som deg.» Okay, hvis det ikke finnes noen som meg, så skulle man tro at du betalte meg det jeg er verdt.

Se Viola snakke om lønnsforskjellene nedenfor.

Ifølge Celebrity Net Worth skal Meryl Streep ha en verdi på 150 millioner dollar (1 528 702 500 NOK), mens Viola har en verdi på 12 millionar dollar (122 296 200 NOK).

Michelle Williams og Mark Wahlberg.

Latterlige lønnsforskjeller? (Sony Pictures)

Gjør deg klar for å bli en smule provosert for denne her er nokså drøy.

Man skulle tro det var nok å nevne at Mark Wahlberg tjente åtte ganger så mye som Michelle Williams på filmen All the Money in the World (2017) i følge The Hollywood Reporter, men dessverre er ikke dette den mest sjokkerende forskjellen.

Både Mark og Michelle ble nødt til å filme flere scener fra filmen på nytt, da regissøren Ridley Scott ville bytte ut Kevin Spacey etter anklagene han fikk mot seg.

Mark mottok 1 million dollar (10 191 350 NOK) for dette. Michelle på sin side? 1000 dollar (10 191 NOK) 🙂

Det skal dog sies at Mark var grei nok til å donere sin million til Times Up-bevegelsen til ære for Michelle da dette ble kjent.

Se også: 594 menn stiller abortkrav til filmbransjen

Nyeste saker fra 730.no

Les mer