Hopp til hovedinnhold
MEST SANT (AGNETHE BRUN/MOTLYS/SANDREW METRONOME)

Litt mer drama, litt mindre tull

To år med 300 timers opptak av Oslo-gruppen Minoritet1 ble i fjor til NRK-serien Glatte Gater, hvor man møter medlemmene Emir, Assad, Haji og Amina, fire nordmenn med bosnisk, ugandisk, pakistansk og iransk bakgrunn, gjennom seks episoder.

Regissør Rune Denstad Langlo forteller 730.no at kortversjonen, 99% Ærlig, som har premiere 12. september, var en ekstra stor jobb å sette sammen.

– Det mest utfordrende var helt klart å klippe kinofilmen. Mye av æren har klipper Zaklina Stojcevska som satt ett år i klipperommet på de to prosjektene. En kinofilm og en TV-serie har veldig forskjellig dramaturgi, og selv om man i serien får enda mer tid med karakterene, så vil filmen oppleves sterkere.

18 år gamle Amina sier at 99% Ærlig har med mange av scenene hun beskriver som «dramatiske», mens hun føler endel av det mer «komiske» og hverdagslige fra serien har blitt kuttet ned på. Rune ser det litt annerledes.

– Den største forskjellen er at man blir mer følelsesmessig berørt av kinofilmen, mener regissøren. 

– Den er mer direkte og det er også litt mer humor enn i TV-serien. Det er også veldig mye bedre teknisk kvalitet på kinofilmen. Vi har blåst den opp på 35mm og den er mixet i 5.1 Dolby-lyd, og det er helt klart best å se en musikkfilm som dette på kino.

Amina syns både dokumentarfilmen viser en annen og litt lysere side av innvandrerungdommer i Oslo i dag.

– En side som mange kanskje ikke er vant til å se, og som jeg mener ikke blir vist nok i media. Her fokuseres det ikke bare på det negative, som mange andre filmer i den samme sjangeren har en tendens til å gjøre, og heller ikke bare på vår bakgrunn. Jeg håper filmen er med på å få folk, spesielt de litt eldre, til å gi slipp på noen av fordommene de kanskje har om ikke-etnisk norske ungdommer.

Rune forteller at han personlig ikke er så opptatt av at folk skal lære av film, men at de skal bli underholdt.

– Mitt ønske er at publikum går rørt og smilende ut av kinosalen og at de tenker at «det der var sannelig en fin gjeng som vi ble veldig glade i».

Anmeldelsene har gått fra nesten toppkarakter til et par midt på treet, og regissøren er stort sett meget tilfreds med kritikken.

– Jeg er kanskje mest fornøyd med Astrid Kolbjørnsen i BT, som på tross av noen av de filmatiske svakhetene gir oss en femmer på sjarmkvoten. Jeg er veldig enig med henne fordi jeg generelt syns mange av de norske anmelderne skal være flinke og blir litt for nerdete og teoretiske. Jeg opplever at noen av dem vil at dokumentarfilm skal være problematiserende, alvorlig og tungt og ikke sjarmerende, humoristisk og rørende som 99% Ærlig er et forsøk på å være.

Men alt var ikke bare fryd under innspillingen. Amina Sewali holdt på å få en permanent pimp-walk.

– Da vi skjøt videoen til låten «For Evig», ble jeg tvunget til å falle bakover og bli liggende i den iskalde snøen i bare jeans og en altfor kort jakke. Jeg var helt sikker på at jeg skulle få frostskader og miste tre av tærne, men måtte likevel bare fortsette å smile og late som det var det diggeste jeg noensinne hadde vært med på. Men regissøren gjorde det opp igjen med en god cookie og en kopp kakao, så da var alt greit igjen.

Amina ble nettopp ferdig med videregående, og forteller at hun nå skal ta et friår for å satse på musikk, i tillegg til å ta danse- og teaterklasser, før hun begynner å studere. Hun legger til at Forente Minoriteter fortsatt er oppe og går.

– Faktisk var vi og jobbet sammen i studio i dag. Altså, spiste pizza og sladra.


99% Ærlig har gratis, utendørsførpremiere på Grønland i Oslo 11. september.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer