Hopp til hovedinnhold
Blonde Netflix ana de armas marilyn monroe accent cuban spanish
Ana de Armas som Norma Jean Mortenson alias Marilyn Monroe i Blonde (Netflix)

Fem fakta du bør vite om Marilyn Monroe

Kjekt å vite før du ser Blonde.

Premieren på Netflix første film med 18 års aldersgrense om Marilyn Monroe er rett rundt hjørnet.

Blonde er basert på boken om Marilyn med samme navn, og beskrives som en blanding av fakta og fiksjon. Til tross for at boken og filmen ikke beskrives som en ren biografi, har biografiske filmer en tendens til å pynte litt på sannheten for filmopplevelsens skyld nå til dags.

I anledning premieren samler vi derfor fem fakta om det udødelige ikonet slik at du lettere kan skille fantasi fra virkelighet.

Se også: Blonde blir møtt med 14 minutters applaus (!) under premieren på filmfestivalen i Venezia

Marilyn Monroe giftet seg først som 16-åring.

(Netflix)

Marylin Monroe aka Norma Jeane Mortenson levde et svært turbulent liv, og oppveksten hennes er intet unntak. Som tolvåring ble moren til Marilyn diagnostisert med paranoid schizofreni. Dette førte til at Gladys Pearl Baker ble innlagt på psykiatrisk avdeling.

Marilyn bodde på barnehjem og hos flere forskjellige fosterfamilier etter morens innleggelse. Hos to av disse opplevde hun også seksuelle overgrep.

Se også: Hvem av disse bør spille Amy Winehouse i Back to Black?

Da den siste familien ikke var i stand til å ta vare på Marilyn lengre oppfordret de naboen deres, James Dougherty, til å gifte seg med henne. Det siste Marilyn ville var å ende opp hos nok en fosterfamilie, og det endte derfor med giftemål mellom 16 år gamle Marilyn og 20 år gamle James som varte i fire år.

Hun hadde problemer med stamming.

Netflix-filmen Blonde Marilyn Monroe norge Ana de Armas Netflix NC-17 Some Sexual Content
Ana de Armas som Norma Jeane Mortensen alias Marilyn Monroe (Netflix)

Ana De Armas som portretterer Marilyn i Blonde fikk mye pes over sin cubanske aksent på internett, da den første traileren kom ut. Mange mener også at Ana heller ikke klarer å gjenskape den pustende talemåten som Marilyn er så kjent for.

Dette var dog ikke en naturlig måte for Marilyn å snakke på, men heller en påtatt teknikk hun ble oppfordret til å bruke av en logoped for å unngå å stamme.

Under innspillingen av hennes siste film Something’s Got to Give returnerte stammingen som følge av pilleavhengigheten og alt stresset som foregikk i livet hennes. Marilyn ble til slutt sparket. Blant annet fordi hun til tider ikke klarte å fremføre replikkene sine.

Studioet ga henne riktignok rollen tilbake fordi de ikke fant noen som kunne erstatte henne.

Hun ble overvåket av FBI.

(Netflix)

Frem til 2012, hele 50 år etter hennes død, er filene som FBI hadde om Marilyn konfidensielle. Det er ikke før Associated Press ber om innsyn at de lettere sensurerte filene blir offentlig gjort.

Filene viser at FBI fulgte nøye med på stjernen, da hun skal ha hatt tett kontakt med kommunist-sympatisører. En av disse er hennes tredje ektemann Arthur Miller, som spilles av Adrien Brody i Blonde.

Det spekuleres blant annet om Arthur var medlem av kommunistpartiet, da han også ble etterforsket for kommunistaktiviteter. Selv om kommunistspørsmålet preger store deler av Marilyns-filer, dukker det også opp observasjoner om et møte mellom ikonet og datidens president John F. Kennedy.

Marylin Monroe hadde et forhold med til Kennedy-brødrene.

Okay, denne her er litt vrien, men vi prøver. I flere dekader har det blitt spekulert i om Marilyn hadde et forhold til JFK. Spesielt etter Marilyns sensuelle fremføring av Happy Birthday i Madison Square Garden.

Se Marilyn synge bursdagssangen for presidenten iført ikonisk Kim Kardashian-kjole nedenfor.

Se også: Kim Kardashian refses etter vektnedgangen for å passe inn i Marilyn Monroe-kjolen

Skal vi tro ryktene var det dog en kort affære mellom de to legendariske skikkelsene, da det kun skal ha vært et engangs tilfelle på en fest arrangert av Bing Crosby ifølge en nær venn av Marilyn.

Forholdet hennes med broren Robert F. Kennedy alias Bobby, er dog en annen historie. Kun tre måneder etter Happy Birthday-opptredenen dør Marilyn Monroe i en alder av 36 år.

Ryktene vil ha det til at Bobby, som forøvrig var gift med Ethel Kennedy, er en av de siste som så Marilyn, og at de to skal ha hatt en eksplosiv krangel samme kveld hun døde.

Marilyn skal ha hatt en lengre affære med presidentens bror, og ut i fra flere telefonsamtaler som avdekkes i Netflix-dokumentaren The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes kommer det frem at Bobby angivelig avsluttet affæren denne kvelden.

Neste morgen blir Hollywood-ikonet funnet naken og død i sin egen seng.

Mange spekulerer fortsatt over dødsfallet til Marilyn Monroe.

(Netflix)

Dødsårsaken kalles en overdose sovemedisin. Men det er ikke fastslått om dette var gjort med vilje eller om det var et uhell. Dødsfallet er naturligvis også preget av utallige konspirasjonsteorier. Noen mener at det verken var et selvmord eller et uhell, men at superstjernen ble myrdet.

I en dagbok skriver Marilyn blant annet at hun er redd for sin egen venn Peter Lawford. Peter var også gift med Kennedy-brødrenes søster, og var den som introduserte de for Marilyn.

Se også: Nipsey Hussels drapsmann er funnet skyldig for mord

(Netflix)

«Jeg er redd Peter kommer til å skade meg. Forgifte meg, etc. Hvorfor? Det er noe med øynene hans, en merkelig oppførsel. Jeg tror jeg vet hvorfor han har vært her så lenge, fordi jeg trenger å være redd. Ingenting har skremt meg den siste tiden bortsett fra ham», skriver Marilyn i dagboken.

Andre mener at Marilyn var deprimert som følge av bruddet med Bobby, og at hun derfor tok selvmord. Mennesket som antagelig har svaret på alle spørsmålene knyttet til dødsfallet etterlater seg dog mer enn et uløst mysterium.

Vi gleder oss til å se hvordan Blonde fremstiller Hollywood-ikonets udødelige liv.

Blonde slippes på Netflix 28. september.

Se også: Bingewatching-modellen til Netflix kan forsvinne

Nyeste saker fra 730.no

Les mer