Hopp til hovedinnhold
Britz Parkteateret tiden i mellom ep
730.no x Britz (Stian Andersen)

Britz til 730.no: – Jeg prøver å ta min plass mer

730.no slår av en prat med Britz.

Fem år har gått siden Britz (født i 94) la ut sin første freestyle på Instagram i 2018, og han nærmest kunne velge og vrake mellom plateselskapene.

Valget falt på Sony Music, som han nå har forlatt. I dag slipper artisten musikken sin selvstendig under Britz Music.

Dette inkluderer hans nyeste EP – Tiden i mellom.

730.no tar en brat med Britz som den nye musikken, mørke perioder og drømmer.

Så vel som den kommende konserten på Parkteateret 20. mai, naturligvis.

Britz 730no parkteateret tiden i mellom

Hei Britz! Gratulerer med ny EP! Hvordan vil du si at du har utviklet deg som artist fra du slapp din første freestyle til i dag?

– Musikken er mer ufiltrert nå. Da jeg la ut freestylen i 2018 var jeg veldig opptatt av hva andre kom til å tenke. Jeg tror jeg hadde litt mer fokus på hvordan musikken ville bli tatt i mot. Nå har jeg kommet til et punkt for jeg bare vil lage musikk og prøver å få ned hva enn det er jeg sitter å tenker på og føler.

– Også utfordrer jeg meg selv litt mer nå enn det jeg pleide å gjøre. Før tror jeg at jeg safet det litt vel mye. Når man begynner å kjenne på litt mer mestring så tør man naturligvis å prøve nye ting. Jeg tror det er den største forskjellen.

Hvorfor tror du at du er mindre opptatt av hva andre tenker nå?

– Man vokser opp, da. Også skjønner man liksom at det ikke er alt du får kontrollert. Det er viktigere for meg å være tro mot meg selv og gjøre det jeg synes er kult. Mest sannsynlig kommer folk til å ha noe å si uansett, og det tror jeg har tatt meg lang tid å forstå. Gjennom musikken tror jeg også at jeg har klart å legge fra meg dette med hva andre måtte tenke, og det er jeg glad for.

Hva vil du formidle med Tiden i mellom?

– På en måte kan jeg si at det handler om fra var signert til Sony og til jeg ikke var det lengre. Også fra sist jeg la ut musikk til at jeg nå gjør det igjen. Helhetlig så føler jeg at Tiden i mellom er et prosjekt som tar for seg overganger fra et punkt til et annet. Den tiden i mellom punkt A og punkt B føler jeg ikke at det er så mange som snakker om.

– EP-en er ting jeg har sittet og tenkt og følt på. Låter som «Back» og «Krona» er sanger hvor jeg nesten har måttet prate til meg selv. Det er ord til meg hvor jeg forteller meg selv at jeg har noe å gjøre i musikkbransjen.

– Jeg prøver å ta min plass mer, og det føler jeg ikke at jeg har gjort så mye før. Da jeg gikk live før og ble spurt hvem mine favorittrappere i Norge er, så kunne jeg nevne en hel liste med folk utenom meg selv – til tross for at jeg vet at jeg hører hjemme på den lista. Det er vi ferdig med nå. Nå skal man ta plassen sin og gå all in.

Har du noen personlige favorittlåter fra den nye EP-en?

– «Takknemlig», «Krona» og «EDH (Etter det her)» tror jeg. «Krona» er noe nytt. Jeg føler ikke at det er noe som rappere har klart å gjøre før, også liker jeg at den er så unik. Jeg vet ikke hvilken sjanger jeg hadde plassert den i.

Hva er du mest takknemlig for i livet for tiden?

– Jeg er takknemlig for at jeg har musikken, selvfølgelig. Også er jeg takknemlig for teamet rundt meg, folka jeg jobber med, familie og venner.

Du har fortalt at Tiden i mellom ble til etter en litt mørk periode hvor du også tvilte litt på deg selv. Hvordan overkommer du det?

– Helt ærlig, så har jeg bare vært heldig med folka jeg har rundt meg. Når ting blir vanskelig så tenker jeg ofte; fuck det, jeg orker ikke. Men manageren min har vært veldig på at vi må komme oss gjennom dette, også vil ting begynne å skje. Jeg jobber med folk som er veldig flinke og som har fokus på det de skal. Det gjør at det er mye enklere for meg å være kreativ.

– Også måtte jeg jo også minne meg selv litt på hvorfor jeg startet med musikk. Det føler jeg har vært viktig.

Føler du det hjelper å holde på med musikken også?

– Ja, ja, ja! Det er mye enklere å sette ord på ting når jeg har en beat i bakgrunnen. Så ja, 100 %.

Britz har gått fra å være signert hos Sony til å gi ut selvstendig under Britz Music.

(Instagram/britzszn)

Hva er den største forskjellen?

– Det er tøffere for du må stå for mye mer selv. Jeg la jo ut et minutt med freestyle i 2018, og plutselig kunne jeg nesten velge og vrake blant labels. Det gjorde kanskje at jeg ikke forsto helt hvor mye det krever å lage musikk. Nå legger jeg merke til alt. Man må ta stilling til hvordan musikkvideoer skal være, hvem skal filme den, hvordan skal EP-coveret se ut. Nå må jeg sette meg inn i de prosessene selv.

– Det er jo bra, fordi det gjør at jeg får eierskap til musikken på et helt annet nivå. Men ja, det har vært litt bittersweet. Litt tøft, litt nedturer, men samtidig har det vært veldig mye bra.

Hva er den største drømmen din karrieremessig?

– I Norge må det jo bli Spektrum. Utenom det hadde det vært stort å få en booking i hjemlandet – i Ghana. Å spille på Afro Nation, det hadde vært kaos.

Hvis du skulle valgt en annen retning enn musikken, hva ville du holdt på med da?

– Jeg er jo sosionom også, foruten om å være artist. Men hvis jeg skulle vært noe som helst annet enn det… Jeg tror faktisk at jeg hadde prøvd skuespill, altså. Jeg har vært på auditions og sånt før. Det gikk ikke helt, men jeg kom ganske langt.

Har du alltid visst at det var musikk du ønsket å drive med?

(Instagram/britzszn)

– Absolutt ikke. Jeg husker at vi på ungdsomsskolen fikk sånn fritidstilbud hvor vi kunne lære å skrive og lage sanger. Også var det jeg og en annen fra klassen som dro. Han gjorde sin egen greie og viste det til gutta dagen etter og de slaktet det. Da tenkte jeg bare; fuck det – jeg skal ikke vise frem mitt en gang. Jeg tenkte at musikk ikke var noe for meg.

Hva vil du se mer av innen norsk musikk i dag?

– Jeg føler vi trenger litt mer kontraster. Jeg føler at mye er likt, så jeg tror vi har godt av litt mer nyanser i musikken.

Er det noe vi trenger mindre av?

– Sånn tullemusikk. Når komikere lager noe som liksom skal ta plass og anerkjennelse fra de som faktisk driver med det og tar det på alvor. Det er jo ikke deres feil selvfølgelig om de ender med å toppe listene, men ja. Det må nok bli det.


Les også: Britz til Herman Flesvig: – Bro, ingen snakker sånn


Hvilke artister blir du mest inspirert av?

– I Norge så er det Arif, Karpe og Madcon. Contakt av Madcon er et av mine favorittalbumer noensinne. I utlandet så må det bli Stormzy og Burna Boy. Litt rart å si, men faktisk også Ed Sheeran… Han synes jeg er dyktig og ekstremt flink.

Hvem ville vært en drøm for deg å samarbeide med?

Britz i studio 🔥 (Instagram/britzszn)

– Det må bli de samme. Jeg ville lage musikk med Jan Teigen, haha. Det hadde vært kult å lage en «Optimist»-remix eller noe. Også Chris Brown, faktisk. Men da måtte jeg ha vært i studio med han og faktisk se hvordan han fungerer. Og Stormzy da, selvfølgelig.

Nå er det jo ikke lenge til du skal spille på Parkteateret. Hva gleder du deg mest til?

– Å ta med folk inn i min verden. Forrige prosjektet jeg gjorde da var jeg i Sony, også var det lockdown tre dager senere. Jeg har heldigvis fått spilt litt på steder, men jeg har ikke fått en plattform hvor jeg kan sette opp scenen akkurat som jeg vil hvor jeg kan inkludere alle instrumentene jeg ønsker. Nå blir det band på scenen, som er ganske uvanlig for sjangeren.

– Jeg er en artist som tenker mye på hvordan det skal høres ut live når jeg er i studio, og hvilken opplevelse man får av å se meg opptre. Også jeg gleder jeg meg til å se mennesker som kommer å se meg spille. Det blir første gang, og det er helt annerledes enn å varme opp for noen.

Blir du noen gang nervøs?

 
 
 
 
 
Se dette innlegget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et innlegg delt av 🇬🇭YOUR HIGHNESS🇳🇴 (@britzszn)

– Hver gang, haha. Nei, eller altså jeg blir nervøs, men jeg har lært meg å takle det. Jeg har alltid med meg AirPodsa mine, for jeg har sanger jeg må høre på for å roe meg ned og sånt. Men det var en gang for noen år siden hvor jeg gjorde et event og fikk vite at det skulle være mange fra flere labels der. Karpe skulle komme. Da måtte jeg ta pusteøvelser før jeg gikk på scenen, haha. Det var helt krise.

– Men det er bra. Jeg føler at når du har nerver så bryr du deg. Så det er sånn det skal være.

Hva kan folk forvente seg på Parkteateret, da? Hvis du kan røpe noe?

– De kan forvente seg et bra show og artisteri. For meg er det ikke viktig å være en rapper, jeg vil være en artist. Også kommer det kanskje noen gjester…

Vi gleder oss masse! Tusen takk for praten!

Se også: Lil Durk lister sine topp 5 rappere

Les mer