Hopp til hovedinnhold
Lars Vaular Vi går opp musikkvideo videopremiere
Lars Vaular kritiserer norsk ruspolitikk i ny låt (Jibril Lateef)

Videopremiere: Lars Vaular går hardt ut mot norsk ruspolitikk

Lars Vaular brekker ned krigen mot narkotika i sin nye musikkvideo.

Etter snart tre år er rap-legenden endelig tilbake med ny musikk!

I låten «Vi går opp» peker Lars Vaular på det han mener er en feilslått, norsk ruspolitikk og dens forsvarere.

Målet med låten er å skape bevissthet rund noe mange ikke går i dybden av.

– Selv om de fleste av oss kjenner noen som sliter med rusproblematikk eller er pårørende, er dette et vanskelig tema å snakke om som mange inntar et moralistisk standpunkt til. Med låten håper jeg å løse opp i disse flokene og bidra til å fjerne stigma og skape dialog, sier Lars Vaular.

– Den norske ruspolitikken har i flere tiår gjort vondt verre for alt for mange mennesker i sårbare situasjoner. Denne sangen er en reaksjon på de siste årenes avsløringer om den private organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening rolle i dette.

Se videopremieren til Lars Vaular nedenfor!

Vi tar en prat med Lars Vaular om låten, og hva vi kan vente oss av musikk fra artisten i 2022!

Første singel er kronikk-musikk. Kan du fortelle litt om hvordan «Vi går opp» ble til?

– Lagde mesteparten av teksten i dusjen på hyttetur i fjor sommer. Sangen handler om hvordan vi trenger en kunnskapsbasert ruspolitikk og er en stor fuck you til de fremste forkjemperne for straffelinjen her i landet.

Du – og mange med deg – mener at vi har hatt 30 år med feilslått ruspolitikk. Hvilke konkrete endringer er det du vil se i Norge?

– Oi! Jeg får prøve å holde det kort. Jeg vil at staten skal gjennomføre en streng regulering av ulovlige rusmidler, der man luker vekk en stor del av utenforskapet og voldspotensialet i det ulovlige markedet, ved å tilby tryggere produkter med bedre forutsigbarhet i trygge omgivelser. Dette vil også bidra til en mer kunnskapsbasert og åpen samtale om rusbruk, og bli en motvekt til to store drivere for rusavhengighet; stigmatisering og utenforskap. Siden Portugal gjennomførte avkriminalisering har overdosetallene deres sunket drastisk, og aldri steget over 75 dødsfall i året fra 2001. I Norge i 2020 døde 324 mennesker av overdose. 

Hva er det motparten er redd for?

– Jeg skal ikke legge meninger i munnen på andre, men gjør det allikevel! Motparten er redd for at flere skal begynne å røyke cannabis, istedenfor å se de åpenbare fordelene over at man kan få mer kontroll over det illegale rusmarkedet, og gjøre livet mer levelig for svært utsatte mennesker.

Har du troen på at ting kan endre seg i Norge?

– Ja! De siste årene har det skjedd masse med den offentlige samtalen. Foreninger som RIO, Tryggere og Leap gjør en veldig god jobb med å bevisstgjøre media og staten på at vi trenger en mer kunnskapsbasert ruspolitikk. Domstolene har selv nå tatt grep og i praksis avkriminalisert mindre brukerdoser. Justisdepartementet driver nå en gransking av forholdet mellom NNPF og Politidirektoratet for å ordne opp i den uheldige rolleblandingen som har oppstått der, og det blir veldig spennende å se hva Rolleforståelsesutvalget kommer frem til det.

Hva må til for at det skal skje?

– At vi fortsetter å gå opp. Vi går opp! 

Får vi mer musikk fra deg i 2022?

– Ja. Kommer mer etter sommeren!

Det gleder vi oss til!

Se også: Til 730.no: – Håper jeg aldri får en hit

Nyeste saker fra 730.no

Les mer