Hopp til hovedinnhold
Nia DaCosta (Jim Spellman/WireImage)
Nia DaCosta (Jim Spellman/WireImage)

Candyman: Nia DaCosta er den første svarte kvinnelige regissøren til å toppe kinolisten i USA

Candyman-suksess gjør Nia DaCosta historisk.

Grøsseren til Nia DaCosta tar førsteplassen på den nord-amerikanske boxoffice-listen (USA og Canada) via kinobillettsalg på 193 millioner kroner (22,3 millioner dollar) i premierehelgen.

Dette er den første gangen i Hollywood-historien at en film regissert av en svart kvinne tar førsteplassen.

Candyman 2021 😰 (Universal Pictures)

😰 (Universal Pictures)

Tidligere har Gina Prince-Blythewood tatt andreplass med Love and Basketball og Ava DuVernay har fått samme plassering med Selma og A Wrinkle in Time.

(Sistnevnte ble slått av Black Panther.)

Tallet til Candyman er langt høyere enn forventet fra flere bransjeeksperter.

I en stund så det dessuten ut som den Jordan Peele-produserte skrekkfilmen ville gå rett på streaming, men regissøren og manusforfatteren Nia DaCosta slåss for at den skulle settes opp på kino som planlagt.

«Vi laget Candyman for å bli sett på kino. Ikke bare på grunn av det visuelle, men fordi filmen handler om fellesskap og historier – hvordan de former hverandre, hvordan de former oss», twitret hun.

«Det handler om den kollektive opplevelsen av traumer og glede, lidelse og triumf, og historiene vi forteller rundt det.»

Hennes tweet ble møtt med ville protester fra folk som mente at det er egoistisk å ville å samle folk når det er pandemi, og at det tryggeste er at man får se filmen hjemme.

Nia endte opp med å slette sin Twitter-konto.

Teyonah Parris som Brianna Cartwright (Universal)

Teyonah Parris som Brianna Cartwright (Universal)

31-åringen fra Brooklyn er ikke fremmed for å lage Hollywood-historie.

Hun regisserer The Marvels – alias Captain Marvel 2 – med Brie Larson, Samuel L. Jackson og Lashana Lynch, som startet å filme denne måneden.

Marvel har laget 25 filmer, men dette er den første gangen de lar en svart kvinne få regissere.

The Marvels har også med den kanadiske nykommeren Iman Vellani (født i 02) som Kamala Khan alias Ms. Marvel. Før filmpremieren får vi se Iman i hennes egen Disney+-serie Ms. Marvel.

Les mer/apropos historie: Marvel har valgt sin første muslimske superhelt

I hovedrollene i Candyman finner Yahya Abdul-Mateen II (Watchmen, The Get Down, Aquaman), Teyonah Parris (Mad Men, Dear White People) og Nathan Stewart-Jarrett (Misfits, Utopia) og Rebecca Spence (Earthling, Man of Steel).

Yahya Abdul-Mateen II som Anthony McCoy i nye Candyman. Som barn ble han kidnappet av jævelen, og nesten drept. Nå vender han tilbake til nabolaget...(Universal Pictures)

Yahya Abdul-Mateen II som Anthony McCoy i nye Candyman. Som barn ble han kidnappet av jævelen, og nesten drept. Nå vender han tilbake til nabolaget…(Universal Pictures)

Filmen er løst basert på Clive Barker-historien The Forbidden fra 1986.

Den dystre fortelling handler om en student som interesserer seg for myten om Daniel Robitaille; en sønn av en slave som vokser opp i overklassen som en kunstner – med en hvit kjæreste. Da faren til kjæreste finner ut om forholdet, sender han en lynsjemobb på Daniel. De kutter av ham hånden han bruker til å male, dynker ham i honning og lar bier stikke ham til døde.

Rett før han døde roper morderne Candyman fem ganger.

Candyman fra 1992 med Tony Todd (TriStar)

Candyman fra 1992 med Tony Todd (TriStar)

Studenten begynner å etterforske den urbane legenden om Daniel Robitaille alias Candyman, som hevder at han vendte tilbake fra de døde – med en krok på hånden og en sverm med farlige bier. Han kan dukke opp hvis man sier Candyman fem ganger i speilet…

2021-filmen Candyman er en ny vri på historien, og en «spirituell oppfølger» til 1992-filmen med samme navn.

Vanessa A. Williams fra 90-tallsfilmen er også med i den nye, samt Tony Todd – den originale Candyman.

Nia snakker om sin film:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Candyman (@candymanmovie)

Jordan Peele (Get Out, Us) regisserer, skriver og produserer nå skrekkfilmen Nope med Daniel Kaluuya (Get Out), Keke Palmer (Hustlers), Steven Yeun (The Walking Dead) og Barbie Ferreira (Euphoria).

Filmskaperen holder handlingen tett til brystet.

Nia DaCosta har regissert episoder av Netflix-serien Top Boy, som opprinnelig ble kansellert av britiske Channel 4 i 2014.

Med hjelp fra Drake tok Netflix over serien og lot den fortsette flere år etter at den ble lagt ned.

Nå gjør streameren det samme med en populær serie som ble kansellert i sommer: Les mer og se fansens reaksjoner

Les mer