– La oss gurlsa også sette Norge på musikkartet!

6. mai 2018 kl. 00:00
KLAR FOR Å STUDERE HER? (LIMPI)

KLAR FOR Å STUDERE HER? (LIMPI)

[annonse]


Halvannet måned etter lanseringen begynner det allerede å nærme seg søknadsfrist for
LIMPI.


Norges nye ettårige internasjonale musikkutdanning har allerede fått flere hundre søkere, men det er fortsatt mulig å bli med på moroa.
Søknadsskjema og mer info finner du HER.

Med på laget er blant annet Stargates Tor Erik Hermansen, komponist Magnus Beite, musikkprodusent Amund Bjørklund, artist og låtskriver Espen Lind, manager Lars Hustoft, Sony Music-sjef Lena Midtveit og sanger og låtskriver Emily Warren.

Som 730 skrev i midten av mars er skolen spesielt opptatt av å finne nye kvinnelige talenter. Men hvorfor er det så få profilerte kvinnelige produsenter i dag, og hva kan vi gjøre for å løfte de som allerede finnes?

Vi tok en prat med en ung flinkis vi har stor tro på – Oslo-baserte Tilla Margrethe Gaasø fra Tønsberg.

20-åringen er sanger, låtskriver, musikkprodusent og DJ (under navnet Saronia) – og er rimelig rå på alle feltene.


SE OPP FOR TILLA (FABIAN FRAMDAL FJELDVIK)

Hei Tilla! Hvordan startet du med musikkproduksjon?

–  Jeg ble introdusert til musikkproduksjon av en storebror som installerte et program på den veldig trege pc-en min da jeg var 15 ❤️ Så begynte jeg for alvor da jeg snek meg ut av musikkteori og jazztimene på folkehøgskolen for å produsere, og det plagde romvenninnen min 😂

Hvordan er arbeidsprosessen din når du lager en låt?

– Det varierer veldig. Spørs hva slags musikk jeg lager. Jeg lager mye hip-hop-inspirerte ting, og da starter jeg ofte bare med en enkel beat, eller noen catchy lyder eller chords! Andre ganger skriver jeg ved piano eller på gitar (eller i dusjen!), før jeg engang rører macen.

Kjønnsfordelingen er veldig skeiv, også i Norge. Hvorfor tror du det er så få kvinnelige produsenter kontra menn?

–  Blæh, Norge er så lite land vet du. Og jeg tipper det er litt sånn… Du vet, gamle vaner. Gutta kjører «tekniske» ting, jentene kjører følsomt og ekspressivt. Men det er i ferd med å snu. Altså, herregud, tenk på all teknologien vi har, alle har jo tilgang på produksjonsutstyr! Og gutter er mer åpne enn før for å f.eks. opptre. Tror vi er inne i en aldri så lite revolusjon 🙏

Har du støtt på noen fordommer fordi du er kvinne?

– Altså, siden kvinner fortsatt er i mindretall, opplever jeg fortsatt at noen er sånn «OJ, KULT!» når jeg sier at jeg er produsent også. Som om det er en mer imponerende greie enn hvis noen andre skulle gjort det.

Tilla slipper ny musikk i 2018, her er en favorittlåt fra 2016:

Har du noen kvinnelige favoritt-produsenter eller låtskrivere?


Åh, det er jo så mange! Kan namedroppe hele dagen… Det er bare synd
vi ikke hører så mye om dem. Jeg digger Missy Elliott (hun har virkelig
vært med på å lage SÅ mange bangers som man ikke engang vet om! Jeg
oppdager nye låter hver dag). Og så Wondagurl da! Et amerikansk geni som
står bak mange av dagens største låter fra blant annet Travis Scott,
Drake, Jay-Z, Big Sean og mange fler. I Norge har vi jo vår alles kjære
Emilie Nicolas (❤️❤️❤️) og min kjære venninne Lil Halima! (Hun kommer
med bangers fremover. Følg med) ❤️


LIMPI tilbyr et intensivt år med noen av Norges og verdens ledende låtskrivere og produsenter. Hva tror du man kan få ut av et sånt år?

– Det er helt genialt at det fins et sånt tilbud. Jeg tenker, har du en spire inni deg, søk! Jo flere produsenter, desto høyere nivå nationwide! La oss gurlsa også sette Norge på kartet en gang for alle!

Godt sagt! Hvorfor trenger Norge flere kvinnelige produsenter?

– Nå ønsker jeg ikke legge vekt på forskjeller, men damer og menn står litt på forskjellige steder i verden sånn som den er i dag. Og vi trenger damer i bransjen, for jeg tror musikken i verden og Norge blir rikere og bedre jo mer mangfold vi får! Også vil jeg ha flere kvinnelige kolleger! Vi må løfte hverandre opp og gjøre hverandre gode!!! ❤️GREI STANDARD PÅ KLASSEROMMET (LIMPI)

Søknadsfristen til LIMPI er 30. april