Seere reagerer på omgivelsene i den nye TV-serien.
I helgen var det premiere på den nye NRK-serien Makta, som er basert dramatikken som utspilte seg i Arbeiderpartiet i 1974.
450 000 seere samlet seg foran TV-en for å få med seg premieren, og blant dem var det en del som stusset litt over visse detaljer.
Som nevnt utspiller handlingen i Makta seg på 70-tallet.
På denne tiden pågår det en konflikt mellom Reiulf Steen og Odvar Nordli. Samtidig blir den sosialt engasjerte legen Gro Harlem Brundtland viklet inn i det politiske maktspillet.

(NRK)
Det som dog ikke fantes på denne tiden er Operahuset og EL-sparkesykler. Likevel dukker begge deler opp i bakgrunnen mens karakterene vandrer rundt i hovedstaden.
Noe som altså flere seere biter seg merke i.
«Nettopp sett Makta på NRK. Trodde ikke Operahuset, Oslo City og t-banevognene så HELT like ut i 1974 som de gjør nå. Tenk at Oslo har stått still ei 50 år. Småby», skriver en bruker på X (tidligere Twitter).
«Makta på NRK. Bra humor. Stort potensial. Kva skjer med tidsriktig interiør og aviser, men elsparkesyklar og Operahuset i utescenene? », skriver en annen.

(NRK)
Dette er riktignok ikke overseelse, som da et kamera-crew plutselig dukket opp i ødemarken i The Last of Us eller da kaffe og plastflasker plutselig ble dagligvarer i Westeros.
Serieskaperen og manusforfatteren Kristin Grue forteller til Dagbladet at de derimot ikke var interessert i å bruke ressurser på å få Oslo til å se ut slik det egentlig gjorde på 70-tallet.
– Det ble også kult at karakterene vandrer rundt i konsekvensene av sine egne handlinger. Det er et pek på at det man var opptatt av den gangen, er det man er opptatt av i dag, sier hun til nyhetsnettstedet.
Kristin forteller også at de allerede har mottatt flere klager fra seere som har reagert. Noe de riktignok ikke tar så veldig tungt.
– Vi synes det er morsommere med sterke reaksjoner enn ingen reaksjoner, og opplever at mange har forstått det vi prøver på.

(NRK)
Det er heller ikke bare omgivelsene i Makta som får folk til å reagere.
Den tidligere Ap-politkeren Thorbjørn Berntsen synes også lite om fremstillingen av drikkekulturen til partiet. I tillegg mener han at både Reiulf Steen og Tor Aspengren blir fremstilt feilaktig.
På en annen side sier Knut Brundtland – sønnen til Gro Harlem Brundtland – at han selv liker serien. Likevel har også han en feil å peke på.
Han legger merke til at serien vil ha det til at den tidligere statsministeren Trygve Brattli ga Knuts mor flere måneder på å avgjøre om hun ville ha jobben som miljøvernminister. I realiteten skal hun kun ha fått noen få timer på seg.
– Jeg har sett episodene sammen med mine barn og barnebarn. Tre generasjoner Bratteli er ikke opphisset over dette, sier derimot Trygves datter, Tone Bratteli, til Dagbladet om faktafeilen.

(NRK)
Den nye drama/satire-serien blir riktignok ikke bare pirket på. Snarere tvert i mot.
Makta får ganske så strålende anmeldelser.
Under Cannes’ internasjonale seriefestival tidligere i år vant den norske TV-serien også to priser. En for for beste musikk og en for beste serie.
Blant skuespillerne i serien får vi se Kathrine Thorborg Johansen, Trond Espen Seim, Nader Khademi, Jan Gunnar Røise, Anders Baasmo og Øyvind Brandtzæg for å nevne noen.
Serien er produsert av Motlys og skapt av Kristin Grue, Silje Storstein og Johan Fasting, med sistnevnte som hovedforfatter. I regissørstolen sitter Yngvild Sve Flikke.
Ta en titt på traileren nedenfor.
De to første episodene til Makta ligger ute på NRKTV nå.