Hopp til hovedinnhold
Kim Petras på Manchester Pride i 2019 (Shirlaine Forrest/Getty Images)

Intervju: Kygo-aktuelle Kim Petras er fremtiden 💫

Kim Petras: – Woo-Ah

For den gjennomsnittlige nordmann betyr utropet over sannsynligvis lite. 

Men, innenfor popmusikkens mest dedikerte fansamfunn er tyske Kim Petras’ «Woo-Ah»-motto som uling er for ulver, som brøling for løver eller som «bank-bank» er for Jehovas vitner. 

Den skamsøte signaturen – som er Kims «producer tag» –  blir for skamløse popentusiaster et kall på likesinnede, ikke langt unna kult-tilstander.

Dette blir svært tydelig når 730 drar til Danmark for å se 27-åringen fremføre et særdeles brennheit klubbshow på sin Clarity Tour i januar.  

Den tyske popsensasjonen lar ikke ett øyeblikk gå til spille når hun inntar Lille Vega scene i København, og styrer et nærmest fortryllet publikum med jernhånd.

«Woo?» roper Kim.

«Ah!» svarer samtlige i salen. 

De nøler ikke et sekund. 

Når Kim Petras senere stiller til intervju med 730 er konserten fortsatt friskt i minne. 

– Jeg var så glad, jeg var så fornøyd med det! forteller hun om de svette tilstandene på turnéen. 

Svette og intime show er dog ikke noe nytt fenomen for Kim. Som artist begynte hun med å spille klubbshow for 4-5 personer. Det er tydelig at hun er komfortabel med intimiteten, selv om hun nå selger ut svære scener i både USA og Europa. 

26. mai skulle hun gjestet Oslo Spektrum som oppvarmer for Camila Cabello. 

Men du vet, korona.

Som et lite plaster på såret fikk vi likevel en liten smak av Kim Petras x Norge denne helgen – hun har nemlig teamet opp med Kygo. 

På «Broken Glass», fra bergenserens ferske album Golden Hour, viser Kim som vanlig solid stemmeprakt:

Kim, hva er forskjellen på amerikanske fans og europeiske fans? 

– Jeg tror generelt at [europeiske fans] er litt mer blyge når det gjelder å be om bilder og slike ting. Jeg tror at generelt så er folk litt mer sjenert, det er søtt! ler hun. 

Kim skapte et navn for seg selv musikalsk da hun inntok popscenen for alvor i 2017-2018 med singlene «I Don’t Want It At All» og «Heart to Break», hvor førstnevnte fikk musikkvideo med cameo fra beta-Kardashian Paris Hilton. 

Hun ble tidlig valgt ut som til Spotifys RISE Artists – et program som skal sette søkelys på artister strømmetjenesten spår kommer til å dominere scenen i den nærmeste fremtiden. 

Petras er nå kjent som en del av den nye bølgen av popjenter som pusher sjangeren i hver sin retning, og som nesten får kult-status.

Navn som Christine and the Queens, Carly Rae Jepsen, SOPHIE og Charli XCX blir ofte nevnt i samme kategori.

Duetten Kim gjorde med sistnevte, den deilige synthfesten «Unlock It», er en fast del av Clarity-turnéen, som nylig ble rundet av i Europa.

Fant du noensinne igjen vesken din etter at du glemte den i Eiffeltårnet? 

– Åh herregud, ja, det gjorde jeg! ler Kim.

– Jeg kan ikke tro at jeg fikk den tilbake. Vennene mine og jeg hadde en helt sinnssyk Aperol Spritz på toppen, og den var så sterk! Det tok én drink i Eiffeltårnet – ingen av oss forventet det – og det ble bare… en helt psykotisk energi. Det var en veldig «meg»-ting å gjøre, det måtte jo skje med meg. 

Kim er født og oppvokst i nærheten av Köln i vestlige Tyskland, hvor hun selv sier det ikke bodde en eneste sjel.

Hun forteller om en slags ødemark hvor hennes nærmeste naboer var kyr, og at hobbyen hennes fra da hun var liten var å synge på rommet og å drømme om popstjernelivet.

Siden hun ble artist har hun fått spille i Köln ved flere anledninger, senest i år. 

Hvordan er det å få dra tilbake til hjembyen på turné og gjøre massive konserter der du vokste opp?

– Det er fantastisk. Hele familien min kom på det forrige showet. Foreldrene mine, søsteren min, vennene mine, forteller Kim.

– Det var på en måte som… Du vet når du bare ser ting på internett? Når jeg forteller dem ting om livet mitt, så er det på en måte vanskelig å tro? Jeg tror at da de kom dit så var det sånn «åh herregud, dette er en ekte greie, dette skjer faktisk».

– Det var veldig, veldig kult fordi mange av tingene jeg forteller foreldrene mine er sånn «jeg skal på VMAs» eller «jeg skal spille på Coachella» – og de vet ikke hva det betyr. Dette var noe ekte som jeg kunne vise dem. «Se, dette er et utsolgt show i Köln! Det er dette jeg gjør!» forteller hun ekstatisk. 

– Det føltes helt utrolig, foreldrene mine gråt, det var så søtt, det var adorable! Jeg gråt også, jeg var så emosjonell! 

Kim Petras på scenen i København tidligere i år (Christer Davanger for 730.no)

I forkant av turnéstart røpte Kim via Twitter at hun kom til å spille en ny låt for Europa-showene. «Reminds Me»beskrives som en sags avslutning på Clarity-eraen. 

Låten er svært direkte og viser en veldig sårbar Kim:

Cut off all my friends ‘cause they remind me of you
I can’t drink again ‘cause I am reminded of you
I don’t wanna do shit that reminds me of you
Everything and everywhere reminds me of you

–  Den er ganske selvforklarende ved at alt minner deg om eksen som knuste hjertet ditt. For meg personlig er den fortsatt teknisk sett en del av det siste albumet Clarity. Den er på en måte et farvel til den siden av meg, fordi jeg har skrevet så mange låter om hjertesorg og jeg var superinspirert av det emnet, sier hun til 730. 

Fortsetter nedenfor

Samtidig har hun en helt annen side. 

I oktober slapp hun Turn off the Light, et helt album dedikert til Halloween.

Med spor som «Close Your Eyes», «There Will Be Blood» og en cameo fra 80- og 90-tallsikonet Elvira, Mistress of the Dark på tittelsporet, har Kim inntatt et sært nisjeområde innen popmusikken og omtrent tatt monopol på det. 

Du synger mange av disse låtene på turnéen. Hvordan er responsen på Halloween-musikken i forhold til det vanlige materialet ditt? 

– Vel, musikken er virkelig kul og jeg elsker å synge de låtene. Morsomt nok så bestemte jeg meg bare for at jeg ville synge om å drepe gutter. Og å være en superskurk, og alt sånt crazy shit. Jeg føler at det virkelig slo an blant fansen, de elsker det og de lever for den fantasien ler Kim. 

Albumet som kom i oktober var Halloween-prosjekt nummer to i Kims musikalske repertoar. Oktober 2018 slapp hun Turn off the Light, Volume 1 – en EP som er inkludert i albumet under samme tittel, i tillegg til åtte nye låter som tar for seg skrekkscenarioer og en drøss med referanser til klassiske skrekkfilmer. 

Fortsetter nedenfor

https://www.instagram.com/p/B2xECrBBeEV/

Sounden på Turn of the Light er tung, industriell og røff, og som føles som om den er skapt for å bli spilt på underjordiske tyske nattklubber hvor man tar syre på do og danser i laser-regn. 

– Det har blitt en kultklassiker på kort tid, og det er helt fantastisk å se fordi folk sa sånn «Hvem faen kommer til å høre på et Halloween-inspirert album?», og så gjorde folk det.

– Det har blitt en utrolig greie som jeg er veldig stolt av. Jeg elsker å fremføre de låtene, det er definitivt en av de gøyeste delene av showet. Jeg er skikkelig overrasket over hvor hardt folk stan’er  Turn off the Light, da det var så mange som fortalte meg hvor dårlig idéen var. 

Hva er det som gjør at slike skumle låter resonnerer så godt med fansen din? Hva er det med å drepe gutter som får dem til å klikke? 

– Det er en mektig følelse! Jeg syns det er kult at en jente synger om sånne ting. Det er også en slags flukt. For meg var hele den greien en karakter som vi fant opp, det er ikke den ekte meg, forsikrer Kim oss. 

– Det er bare en slags fantasiversjon av meg selv. Jeg er bare så glad for at folk virkelig fucker med det. Jeg syns musikken er skikkelig, skikkelig bra, men jeg forventet virkelig ikke det. 

Fortsetter nedenfor

Til tross for at EP-ens tematikk heldigvis kun er fantasi, føles den også merkelig personlig.

I tillegg til at den inneholder låten «TRANSylvania» –  trolig den mest direkte referansen til Kims kjønnsidentitet i musikken hennes – markerer den også første gang hun gjør en låt på morsmålet sitt. 

På «In The Next Life» leverer hun nemlig et spesielt heftig vers på tysk, som har gitt mange en sult etter mer materiale utenfor det engelske språket. 

– Jeg kunne absolutt gjort det! utbryter hun når vi spør om hun ville gjort flere tyske låter. 

– Jeg må finne den rette sounden for det. Jeg syns det er ekstremt vanskelig å få tysk til å passe inn i låter noen ganger. For noen låter gir det ingen mening. Jeg syns det er best når det er skarpt og tungt som «In the Next Life» er, fordi språket er så hardt. Om jeg noensinne føler for å gjøre noe som den låten, så, en million prosent ja, det ville vært så dope

Fascinerende nok – til tross for stjernekaliber til tusen, og at låtene hennes gjester massive produsentnavn som Lukasz «Dr Luke» Gottwald (Kesha, Katy Perry, Kelly Clarkson) og Cirkut (The Weeknd, Miley Cyrus, Britney Spears) – er Kim fortsatt independent. 

Sammen med hennes produsent-«BFF» Aaron Joseph, som jobber under Dr. Luke, mekker hun og slipper låter gjennom Kims eget label, BunHead – oppkalt etter hennes signatur-hårstil. 

– Du må finne ut alt selv, og med det kommer det alltid mye prøving og feiling.

– Mye av det består at meg og teamet mitt som prøver å finne ut hvordan vi skal markedsføre meg uten et stort plateselskap eller et stort maskineri bak det, sier Kim om prosessen.  

Hun forteller at det handler om å bli «veldig kreativ», og at ting blir veldig dynamiske og nærmest impulsaktig til tider: 

– «Vi gjør sånn her, vi dropper dette om én måned, vi slipper dette om én uke», sier hun om planleggingen.

– Musikken får snakke for seg. Og jeg tror at det var drømmen min å få gjøre det slik. 

Klassisk Kim: Her poserer hun foran kontroversielle Westboro Baptism Church, som protesterer i forkant av konserten hennes i Kansas

https://www.instagram.com/p/B5jT6cMFWF9/

Naturligvis er det ikke kun oppturer og solskinnshistorier når man er sin egen sjef.

– Noen ganger gjør man feil som man ennå ikke har lært seg, så lærer man, og man gjør det bedre neste gang, reflekterer hun. 

Hun tenker seg litt om før hun fortsetter:

– Noen ganger tenker man sånn «wow, tenk om dette hadde hatt massiv støtte bak seg» og sånne ting, men… Jeg er bare glad for at jeg har bygget en ekte ting opp fra grunnen av. Jeg begynte å spille i klubber for sånn … Fem mennesker, så 10 mennesker, så 100 mennesker, så 1000 mennesker. 

– Du vet, det er surreal at ingenting av dette her ble dyttet ned halsen på folk. Det ble ikke pushet på radio, det ble ikke konstant trykket oppi ansiktet ditt. Det er bare fans som følger musikken min og som bestemte seg for å følge med meg. For meg er det helt utrolig, jeg er virkelig stolt av det. 

Til tross for at Kim virker som en artist som ikke nødvendigvis planlegger så mye frem i tid, våger vi oss inn på temaet om hva vi kan forvente oss musikkmessig det neste året.

– Hva nå enn jeg gjør videre, så liker jeg ikke å gjenta meg selv. Hva enn det er, så kommer det til å være med en ny inspirasjon, en ny sound, hva nå enn som kommer naturlig i studio.

– Jeg elsker Clarity, men ja, Europa-turnéen er den siste delen av den turnéen. Det har vært fantastisk, men jeg er også så gira på å gjøre hva nå enn jeg føler for å gjøre videre, på å finne noe nytt og spennende! forteller 27-åringen. 

Hun legger til: 

– Hele målet mitt er… Jeg føler at Clarity var et steg opp fra det jeg gjorde før det, og jeg føler at Turn off the Light var et steg opp derfra. Når det føles slik, når enn jeg føler at jeg vokser som en person og som artist og at jeg blir en bedre performer, da er jeg fornøyd. 

Etter å ha sluppet to album på ett år og å ha vært på turné i et halvt år, virker det som om Kim aldri går tom for prosjekter. Vi spør om hun får noe tid til å slappe av, noe hun overhodet ikke virker interessert i. 

– Jeg føler at jeg faktisk har lært å ta vare på meg selv mens jeg er på turné, jeg er definitivt sunnere nå enn jeg noensinne har vært. Det handler om å få kroppen min til det punktet hvor den kan takle alt som hjernen min har lyst til å gjøre, for jeg vil aldri slutte. 

Det går et øyeblikk og hun trekker pusten litt: 

– Jeg føler virkelig at jeg har brukt så mange år på å komme til det punktet hvor jeg kan turnere, og jeg kan slippe album, gjøre musikkvideoer, slippe singler og designe kostymer, slik at nå har jeg ikke tålmodigheten til å vente mer.

– Jeg vil bare gjøre alt mulig, jeg klarer på en måte ikke å presse nok ting inn i hver dag uten at jeg tenker «kom igjen, vi kan presse på litt mer». Jeg er lykkelig når jeg jobber, så lykkelig som jeg bare kan være. 

Foruten Kygo-samarbeidet «Broken Glass» er Kim Petras også aktuell med gladstemning i form av singelen «Malibu».

En ekstremt sommerlig poplåt som passer rett inn på spillelista for årets ferietur til Granka Gjøvik.

Your kisses taste like Malibu, synger Kim over en deilig 80-talls synth som drar oss rett tilbake til en tid da vi ikke eksisterte, og allikevel kjenner så inderlig godt.

Se den hjemmesnekrede musikkvideoen her: 

Se også: Carly Rae Jepsen forteller 730 om sitt kleineste brudd

Les mer