Hopp til hovedinnhold
norsk musikk marstein undergrunn Frida Kahlo Medici Jo Almaas Marstein ug
Marstein er en av to fra UNDERGRUNN som serverer soloskiver (Sara Abraham/Def Jam Norway/Universal)

Norsk musikk som er kliss ny: 730.no kuraterer 🇳🇴

Norsk musikk-fredag!

730.no har gleden av å diske opp med et lekkert utvalg av klisssss ny norsk musikk, kuratert i løpet av natten.

Vennligst ha en vidunderlig weekend!

Marstein «Frida Kahlo»

– Mal bildet eller ta bildet, hvem vil du være? / vi omsetter millioner, men fuck noen kroner / vi gjør det for respekt og ære… Det selvtitulerte – sjokkerende bra – seneste albumet til UNDERGRUNN bikker snart 35 milli hos Spoti. Samtidig som låtene fortsatt roterer tungt i hele Norges land, slipper to av gutta hvert sitt soloprosjekt. Marstein alias Jo Almaas Marstein serverer Medici Marstein. Tenåringen fra Oslo, som allerede har en stor katalog til å være tenåring, minner om at dette ikke høres ut som UG. – Det er et utløp for overskudd av energi i perioden jeg også jobbet med UNDERGRUNN-albumet. Det har opp gjennom årene blitt mer og mer viktig for meg at dersom jeg skulle sluppet sololåter kan det ikke høres ut som UG. Noe jeg føler jeg endelig har oppnådd – i samarbeid med Kastel, forteller han. Rik Pappa har ikke produsert denne gangen, det er altså Kastel som står for alle låtene. – Hvis folk ikke skjønner det i dag, finnes det alltid en dag i morgen, sier Marstein om prosjektet. – Medici Marstein. Jeg er den siste Medici. Renessansens frelser. Boom, konkluderer den unge mesteren. Nedenfor forteller han om sin bitch som ligner på Frida Kahlo 🥵

 

Jon Ranes «Blod»

– Jeg vet hva jeg har sagt og jeg vet hva jeg gjort / jeg lever i en plass der hvor ingen skulle bodd… Den andre UG-gutten som går solo er Jon Ranes alias Loverboy. Platen til rapperen, sangeren og skuespilleren (Ut og stjæle hester, Flus, Pørni) er også et steg til siden fra UNDERGRUNN-sounden. Alle låtene har han produsert sammen med Kastel. – Første låt vi laget sammen var «Blod». Da oppdaget jeg en ny side av meg selv, som jeg ville eksperimentere mer med, forteller Jon. – Loverboy handler om en gutt som er på vei inn i voksenlivet, som sliter litt med å finne frem. Med et tematikk som kjærlighetssorg, glede og frykt, så prøver jeg å finne triggeren til lytteren. Noe alle kan relatere til. Med Loverboy så ønsker jeg at lytterne skal kjenne på disse følelsene, forteller godgutten.

 

Astrid S «Come First»

– I don’t care if your ego gets hurt, baby you should know I, I come first / I don’t care if I get on your nerves, baby you should know I, I come first… Rennebu-Queen og hele Norges Astrid Smeplass har i sommer vært på en giga festivalturné. Vi var så heldig at vi så henne på Stavern, hvor hun teaset denne bop-en. Publikummet la sporenstreks sin elsk på låten. (Det var også den eneste sangen hun dro frem gitaren på selv.) «Come First» handler om å for en gangs skyld sette seg selv først – og å komme først ❤️‍🔥 Med flere betydninger 😉 Skrevet av Astrid, Litens Anton Nilsson, Louise Lennartsson og Elof Loelv. Sistnevnte har produsert.

 

Beathoven «PRIMADONNA»

– Ikke fortell, ikke snakk eller tro at jeg er vanlig… Beathoven har herjet toppen av de norske hitlistene i hele sommer, og har lov til å være litt høye på pæra. Men deres nye singel er angivelig en hyllest til kvinner. Og gutta har fått modellhjelp på coveret.  – Denne låten lagde vi til alle damer der ute, love you, forteller de nye landeplagekongene, som trolig igjen vil herje på Spoti. Det er allerede god kok på TikTok 📈


Mer norsk musikk: Havanna Winter fra Oslo  x produsenten til Lady Gaga


Ruben «Cry You a River»

– I’ll cry you a river for your love, make myself a sinner if you want / say you need me and I’ll run for you, come undone for you, set the sun for you… Det er lenge siden vi har hørt fra Ruben Markussen. Nå kommer Bjarkøy-væringen med første smakebit fra det som vil bli et album. Han er på et mer lystig sted enn han har vært på tidligere musikk han har sluppet. Denne låten handler om ønsket om kjærlighet og å bli elsket av noen. Omsvøpt av den sterke vokalen hans. Skrevet av Alessandra Günthardt, Benjamin Pinkus, Hayley Shea, Lars Kristian Rosness og Ruben. Produsert av Benjamin og Lars Kristian.

 

Anna of the North «Nobody»

– Don’t need nobody if it’s not you 🥹… Trist tune innpakket i feelgood. Anna fra nord Innlandet varmer opp sitt kommende, tredje album Crazy Life med «Nobody». Singelen akkompagneres av søte, levende, retrobilder, hvor Anna ser på seg selv fra sofaen.

 

AVGVSTVS «Unge Fredriksen»

– Bjørnstjerne Bjørnson sa det, hver mann må stå alene i denne bransjen / hørte på Bankmenn når jeg bumpet Olsenbanden… Ullern-gutten Hans August Pünter alias AVGVSTVS følger endelig opp Ta det pent, og serverer keeg-ish, melankolsk trap på albumet St. Hans, med fortellinger fra Oslos verste vestkant. Han har med seg Jesper Jenset, KingSkurkOne og evigunge Smul.

Hannah Storm «Till I Die»

– Someone save me from the Devil´s hunger / Hold me till the end, hold me till I die… Denne er med i TV-serien Rykter, men høres ut som den kunne vært en Oscar-nominert filmlåt. Helt siden Hannah debuterte har vi blitt lowkey lamslått av stemmen hennes – og denne er intet unntak. Den er storslagen. Skrevet med og produsert av Odd Martin Skålnes og Vetle Junker.

 

Virkelig «For ung til å vær trist»

– Æ miste pusten og vi miste synet, kjære verden gjør oss hel… Vi har ikke hørt noe fra Bodø-bandet Virkelig siden de slapp sitt andre album i 2020. Nå er de tilbake – fortsatt for unge til å være triste. Denne gangen har de med seg Chris Walla på produksjon, fra vokalist Tobias’ favorittband Death Cab for Cutie. Det høres fortsatt ut som en drømmende poprock, som passer perfekt med stemmen til Tobias. Skrevet av Virkelig, produsert av Chris.

 

Aleks Grey feat. Iselin «Five Minutes»

– Can we just listen to Holocene, and shut out all the noise that’s been keeping us down lately / ’cause lately it’s been too much, I just wanna hold you…
Et samarbeid mellom to stemmer som glir perfekt inn i hverandre. Aleksander Raftevold alias Aleks Gre og Iselin Solheim skrev denne sammen under et opphold på Ocean Sound Recordings på Giske. En nydelig sviske om å se hverandre i et forhold selv om verden suser forbi rundt dem. Skrevet av Aleks, Iselin og Charlie Snyder. Produsert av Sivert Hagtvet, Anders Kjær og Aleks.

 

Mo Ayn «Det som skjer, skjer»

Oslo-rapperen/sangeren Mo Ayn kan allerede smykke seg med Spellemann-nominasjon for beste hip-hop og P3 Gull-nominasjon for årets nykommer. Nå følger han opp Gjeter fra 2021 (med Chirag og Yosef) med EP-en 1001 kvelder; inspirert av Tusen og én natt. – Dette er en historiesamling dedikert til alle unge menn som har store ambisjoner, men som har store utfordringer de ikke klarer å snakke om. For mange unge menn føles det ut som alle andres problemer blir snakket høyt om og gjort tiltak for, mens de selv havner i skyggen. De blir nevnt, men glemt like etter. Denne EP’en vil ikke bli glemt, forteller Mo Ayn. Hele prosjektet er produsert av PVCIFY.

 

Stina Talling «Noe godt (Candy)»

– Eg må ofte bortforklare, men du ser alltid gjennom øynene / for selv om eg ligger nede, himler du med øynene… Bergens-jenta Stina Talling viser seg fra en mer sårbar side enn vi er vant til å høre henne fra. Hun har gjort om Paolo Nutinis «Candy» til norsk musikk, og det er svært behagelig å høre på. Produsert av Tormod Løkling.

Mer norsk musikk:

by:Larm 2022: 730.no kårer 10 norske stjerneskudd 🌟

Les mer