Hopp til hovedinnhold
Enlightened med Laura Dern (HBO)
Enlightened med Laura Dern (HBO)

Enlightened: Kul, kjip og kokko på HBO

Enlightened er mye.
Festlig, irriterende, snodig, pompøs, forstyrrende og hjerteskjærende. Dette er ikke en adjektivlek, men et forsøk på å beskrive den Mike White-signerte HBO-seriens kompleksitet.
Manusforfatteren har tidligere skrevet Jack Black-filmene The School of Rock og Orange County, samt episoder av tenåringssåpen Dawson’s Creek.
Denne serien er langt mer seriøs.

Vi blir kjent med nyfrelste Amy i det hun kommer hjem fra en New Age-inspirert behandling for depresjon på Hawaii.

Men vi skjønner ganske fort at dama fremdeles ikke er helt i vater – selv om hun ser både omverden og seg selv med nye øyne og en inderlig ro.

Problemet er at ingen andre har forandret seg, mens Amy selv har glemt hvordan hun var mot folk før hun knakk sammen.

Dette forteller Mike White mer om hos Jimmy Fallon på NBC:

Som Enlightened-seer er det sjeldent å møte en hovedperson det er vanskelig å sympatisere med.

Når du ser de første episodene av Enlightened skjønner du ikke hva det er meningen at du skal føle for henne.

Noen ganger er riktignok Amy både søt og klok, men så snur hun på flisa og viser seg så selvsentrert (eller syk, da…) at hun ikke eier empati eller evne til å utvise alminnelig folkeskikk overfor andre.

Og da er det mer fristende å gi henne en ørefik enn et vennlig klapp på kinnet. Men etter omtrent fjerde episode skjønner du at det er lov å le både høyt og lenge av Amy, selv om hun har gode intensjoner. At hun er skapt som en tragikomisk karakter.

Deretter blir serien bare bedre og bedre.

Sesongens beste debutant, spør du meg.

LAURA DERN OG LUKE WILSON (HBO)

Owen Wilsons surferkjekke lillebror Luke spiller eksen til Amy, og samspillet mellom de to er både skummelt bra og deprimerende realistisk.

Mike White selv dreper det i rollen som Tyler, taperkollegaen som ender opp med arbeidsplass ved siden av frøken løs kanon.

Sean Penns siste ekskone Robyn Wright har en gjesterolle i serien, mens Laura Derns egen mor, Diane Ladd, spiller Amys mamma på fast basis. Jonathan-Nattsvermeren-Demme gjesteregisserer episode 6 og 7, og muligens er det derfor disse står ut som ekstra bra i den allerede sterke førstesesongen.

Enlightened vises fredager på Canal +. Masse spenn settes herved på at Laura Dern og skuespillervennene hennes knocker ut fjernsynskonkurrentene under den Ricky Gervais-ledete Golden Globe-utdelingen 15. januar.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer