Hopp til hovedinnhold
I Licorice Pizza er Gary og Alana 15 og 25 år (SF/Universal Pictures)

Paul Thomas Anderson blir dratt for kritikerroste Licorice Pizza

Paul Thomas Anderson får skryt av de fleste filmanmelderne for Licorice Pizza.

Til tross for den gode omtalen koker sosiale medier i kjølvannet av forhåndsvisninger og helgens premiere på Licorice Pizza. Mange er sinte og mener at filmen er tilforlatelig i sin skildring av en voksen person som er involvert med et barn.

Flere reagerer også på måten rasisme mot asiatere presenteres på en måte som skal være morsom.

Coming-of-age-dramedien handler om den 25 år gamle fotografassistenten Alana Kane og 15-åringen Gary Valentine, som er skuespiller.

LOS ANGELES, CA - JANUARY 10: Paul Thomas Anderson attends Vanity Fair And Focus Features Celebrate The Film "Phantom Thread" with Paul Thomas Anderson at the Chateau Marmont on January 10, 2018 in Los Angeles, California. (Photo by Emma McIntyre/Getty Images for Vanity Fair)

Paul Thomas Anderson på Vanity Fair for sin film Phantom Thread på Chateau Marmont i West Hollywood i 2018 (Emma McIntyre/Getty)

Paret spilles av 30-åringen Alana Haim (fra bandet HAIM) og 17-åringen Cooper Hoffman (sønnen til den avdøde filmstjernen Philip Seymour Hoffman).

Filmskaperen Paul Thomas Anderson – Oscar-nominert for blant annet Boogie Nights, Magnolia og There Will Be Blood – legger handlingen i 1973; inspirert av fortellinger fra den tidligere barnestjernen Gary Goetzman.

(Lakrispizza lyder ekkelt, men er navnet på en gammel, virkelig platebutikkjede i California.)

TikTok-brukeren nedenfor sier at filmen gjør henne «dypt opprørt».

– Handlingen understreker ikke at hovedpersonen er 25 og hennes venn/kjærlighetsinteresse/den andre hovedpersonen er 15. Filmen legger ikke skjul på at Elana er en voksen kvinne og at Gary er et barn. [Det er liksom bare] en litt søt, sær detalj, sier hun.

– Det blir ikke kalt det dette egentlig, nemlig å utnytte et barn… Jeg sjokkert over at flere ikke snakker om det faktum at denne filmen snakker om en voksen kvinne som «groomer» et barn. Selv om de ikke fullbyrder det forholdet, er det upassende.

Hun reagerer også innslag med en japansk kvinne.

– Hver gang det er en asiatisk karakter i scenen, er det enten noen som gjør en asiatisk aksent eller gjør en vits om hvor disponible asiatiske kvinner er. Eller bare generelt håner spesifikt japansk kultur.

Forfatteren og anmelderen Jourdain Searles mener at Paul Thomas Anderson bommer.

«De asiatiske vitsene i Licorice Pizza fungerer ikke», skriver han, men legger til at man kan sette pris på noe til tross for tvilsomt innhold.

«Du kan forsvare filmen mens du erkjenner det faktumet. Det hjelper ikke å late som om de øyeblikkene fungerer når de ikke gjør det. Noen ganger elsker du en film og den har med noe som er fucked up. Det er normalt. Vær ærlig.»

Filmskaperen Anita Sarkeesian er veldig skuffet.

«Etter at du har sett Licorice Pizza, vennligst ta en samtale med vennene dine om at det å bare vise rasisme ikke er en kritikk av rasisme. Det er faktisk rasisme», twitrer hun.

«Licorice Pizza foregår på 70-tallet og derfor kan man hevde at den presenterer tidens dominerende holdninger. Men det i seg selv ikke er nok til å rettferdiggjøre dens eksistens i å opprettholde rasistiske holdninger til moderne seere i dag. Vi har ikke kommet oss forbi anti-asiatisk rasisme i 2021 .»

«Et signal om at en film ikke klarer å kritisere undertrykkelse og i stedet bare viser den, eller enda verre, bruker den som komedie, er når flertallet av (hvite) publikummere ler i stedet for å cringe av skrekk. De gjentatte anti-asiatiske «vitsene» var bare vitser uten utfordringer eller kommentarer.»

«Kritikere som Walter har uttrykt hvor fullstendig grusomt det er å være omgitt av et publikum som ler av rasismen som asiatiske folk har blir utsatt for og fortsetter å bli utsatt for.»

Paul Thomas Anderson har ennå ikke kommentert kritikken direkte.

Licorice Pizza - Boogie Nights-vibe? (SF Studios/Universal Pictures)

Boogie Nights-vibe? (SF Studios/Universal Pictures)

I et intervju med The New York Times sier journalisten at en scene hvor skuespilleren John Michael Higgins snakker til sin japanske kone i filmen, på engelsk med japansk aksent, fikk folk i kinosalen til å gispe fordi det var så ufint.

– Jeg tror det ville være feil å fortelle en periodefilm gjennom øynene til 2021. Du kan ikke ha en krystallkule, du må være ærlig når det kommer til den tiden, svarer PTA.

– Ikke at det ikke kunne skje akkurat nå, forresten…, legger han til.

– Min svigermor er japansk og min svigerfar er hvit, så det å se folk snakke engelsk til henne med japansk aksent er noe som skjer hele tiden. Jeg tror ikke engang de vet at de gjør det, forteller regissøren og manusforfatteren.

Filmen, P.T. Anderson, Alana Haim og Cooper Hoffman er nominert til Golden Globe Awards for beste film, kvinnelig og mannlig skuespiller innen komedie/musikal og beste manus.

I andre roller finner vi Bradley Cooper, Tom Waits og Benny Safdie.

De andre Haim-søstrene – og foreldrene deres – dukker også opp.

Bradley Cooper som Jon Peters i Licorice Pizza (SF/Universal)

Bradley Cooper som Jon Peters i Licorice Pizza (SF/Universal)

Bradley Cooper, som her spiller filmprodusenten Jon Peters, har blitt Oscar-nominert åtte ganger – uten å vinne. Nå krysser han trolig fingrene.

I Norge er premieren på Licorice Pizza utsatt til 18. mars.

PTA har regissert flere av musikkvideoene til HAIM

Les også: James Franco kritiseres av anklagerne som fikk 20 millioner kroner i erstatning av filmstjernen

Nyeste saker fra 730.no

Les mer