Hopp til hovedinnhold
Fredrik, Kristoffer, Jørgen og Petter er ute med sitt sjette album! (Dan Mariner)

730.no x Kråkesølv: Dette må du aldri gjøre i Bodø

Kråkesølv har levert nydelig norsk musikk i over en dekade, og nå er endelig deres sjette album ute i verdenen.

Kristoffer Magnus Nohr Unstad, Fredrik William Olsen, Petter Waldemar Nohr Unstad og Jørgen Smådal Larsen har tatt saken i egne hender, de har nemlg både skrevet, produsert og gitt ut musikken selv.

Godt jobbet!

Bodø-bandet feirer 10-årsjubileet til debutalbumet Trådnøsting og gjør turné for Force Majeure.

730.no prater med Kråkesølv om musikken, livet og Bodø.

Les mens du koser deg glugg med Force Majeure:

Kråkesølv! Hvordan går det om dagen?

– Dødsbra! Hadde vi ikke vært så indie ville jeg sagt at «livet smiler».

Det er lov å si! Hvordan har det vært å jobbe med den nye musikken?

– Som vanlig, egentlig. Noen av låtene er laga på øving, et par av de tok vi opp nesten før vi hadde spilt igjennom hele låta, og noen har blitt ferdigstilt gjennom flettverk-metoden… Flettverk-metoden sier du? Hmmm, spennende…

Veldig spennende. Dere dro tilbake der hvor det hele startet, i et hønsehus, hvor dere spilte inn og produserte all musikken selv, i tillegg til å gi den ut selv. Hvorfor det, og hvordan er det i forhold til hva dere har gjort de siste gangene?

– Hønsehuset er et tidligere – relativt legendarisk –  studio som nå brukes som øvingslokale. Vi øvde der fast for sju-åtte år siden og det føles veldig bra å komme tilbake.
– Grunnen til at vi gjør så mye sjøl er først og fremst at vi er nødt til det for å få det så bra som vi vil ha det. Ikke det at vi liksom er verdens flinkeste og bedre enn alle andre, men jo flere folk du involverer, jo mindre rom blir det for fikling, forskning og prøving og feiling (både av praktiske og økonomiske årsaker). Dessuten: vokser du opp i Bodø på 90-tallet har man en viss DIY-bagasje, og vil på et vis alltid tilbake til det.

Dere er jo fire forskjellige individer og musikere som for sjette gang skulle lage album sammen. Hvordan går egentlig det for seg?

– Kompromiss, kompromiss, kompromiss og litt ekstra standhaftighet for å få det sånn som JEG vil ha det! Alle fire er «jeg»-et i dette eksemplet fra tid til annen.

Tydeligvis en svært god oppskrift. Dere har laget dette albumet selv og, som dere selv sier, nesten uten andre voksne. Hvilke voksne bidro?

– Tjæ. Greia med «uten hjelp fra voksne» er at vi harselerer med vår egen mangel på voksenhet, vi begynner jo forsåvidt å dra på årene hele gjengen, men jeg tror vi trenger 10-15 år til før vi kan betegne oss som ekte voksne.
– Når det er sagt: Hjelp får man jo alltid, og det er en håndfull med folk som har hjulpet oss veldig med å få til både innspilling, filming ifm videoer, lån av utstyr og spilling, THE LIST GOES ON! Herregud vi har fått mye hjelp!

Og det finnes ingen fasit på når man er voksen… Hvorfor navnet Force Majeure?

– Det å komme opp med en god platetittel er veldig vanskelig, så ofte leser vi bare opp låttitlene som platetitler og velger den som klinger best. «Kråkesølv – Algoritmen», funker ikke helt. «Kråkesølv – Pass på ka du ønska dæ», funker heller ikke. «Kråkesølv – Force Majeure», dritbra.

Råbra! Har hver enkelt av dere en spesiell låt fra albumet dere føler ekstra sterkt på å gi ut?

Fredrik: – «Lett for mæ å si» er en låt om selvmord. Sangen er veldig direkte, og det føles skummelt, men nødvendig å slippe en låt om et så viktig tema.

Petter: – Jeg synes det er kult å gi ut den nest siste låta, «Kom tilbake» – den er produsert på en måte som er veldig utypisk for oss. Vi satt alle i høna (gamle hønsehuset lydstudio), og fikla, flikka og foreslo forskjellige ting. Vokalsporet er dessuten tatt opp i søkkforkjøla tilstand fordi jeg var så jevlig tett i nesa da jeg gjorde første vokaldemo at det liksom ble en del av låta. Nå må jeg forske på hvordan man kan få en forkjølelse til å vare i 4 min og 26 sekund.

Kristoffer: – «Kakeboksen går» har vært min favoritt siden Fredrik delte den første demoen. Jeg synes den skiller seg ut musikalsk, samtidig som teksten treffer spikeren passelig syrlig på hodet.

Jørgen: – Gleder meg til å få ut låta «Force Majeure». Den har tramping og klapping, deilig grooving i kompet, mange fine gitarlinjer og en særdeles kul tekst av Kristoffer.

Dere har bidratt til å sette Bodø på kartet i løpet av deres 10 år i tro tjeneste.

Har dere åtte gode grunner til å besøke Bodø i sommer?

1) Hver gang Kråkesølv spiller konsert.

2) Smake «Force Majeure Double IPA» hos bryggeriet som lager øllen: Bådin.

3) Engenbreen. Norges lavestliggende isbre, i rask tilbaketrekking som gir et tydelig bilde på endringene som skjer. Har du ikke skjønt det før, vil du skjønne det der.

4) Vi deltar i den lokale bedriftsserien og -cupen i bowling, og kan love noen spennende oppgjør for de som tar turen ut over våren.

5) Selv om det ikke er Bodø Kommune, har vi alltid drømt om å ta ei bandhelg på Manshausen i Steigen eller The Arctic Hideaway på Fleinvær.

6) Du kan fråtse i lokale råvarer hele Skrei-sesongen.

7) Er du i Bodø må du innom Dama Di. En kjempeviktig musikkscene, en kul uteplass med en kulere bakgård og egen cocktailbar i «Leiligheta». De har også en streetfood-restaurant som heter «Pangea» – det samme som vår forrige skive.

8) Delta på Gampen – en lokal løpekarusell.

Vi vil gjøre alt.

Tre ting man ALDRI må gjøre i Bodø?

1)  Bruke paraply!

2) Prate drit om Halvdan Sivertsen!!!

3) Innrømme at man ikke liker Burøylukta…. Den deilige eimen fra sildoljefabrikken…… Mmmm…

Notert. Tre ting man MÅ gjøre i Bodø?

1) Synge søndagskaraoke på Norlænningen, byens bruneste bar

2) Traske opp på en fjelltopp på «Nordsia» av byen

3)  Bade i Soløyvannet

Både gøy og idyll! Hvis dere alle fire skulle valgt én annen nordnorsk helt hver dere ville vært, hvem velger dere?

Fredrik: – Shirley Bottolfsen er opprinnelig fra Irland, men har bodd i Bodø siden 1977 og kan definitivt omtales som en nordnorsk helt. En vaskeekte ildsjel som hjelper de i byen som trenger det mest.
Petter: – En annen nordnorsk helt er Kari Bremnes. Hun er jo sjefen over alle sjefer! Solokarrieren hennes er eldre enn meg, men likevel er hun helt på bølgelengde med vår generasjon! En ekte legende.
Kristoffer: – Fotballproffen Harald Berg. At han var med å dominere nederlandsk liga samtidig som Johan Cruijff spilte er for rått.
Jørgen: – Skihopperen og skiflygeren Anette Sagen fra Mosjøen er rå. Sporten er jo ganske koko og i tillegg har hun vært med på å kjempe for kvinnesiden i sporten både på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Hvor drømmer dere om å spille?

– Vi vil egentlig spille overalt. For å sitere Jim Morrison fra Wayne’s World 2: «If you book them, they will come.»

Hvilke norske artister er mest undervurdert?

– Av nordnorske band bør Dunderhonning få mer oppmerksomhet. Spesielt plata fra 2017 er et lite mesterverk.
– Ellers fortjener Farao en plass blant popeliten. Hun har kanskje ikke sin egen anorakk, men leverer likevel låter fra øverste hylle.

Ja! Noen av dere jobber med andre ting ved siden av rockelivet, hvilke yrker ville dere foretrukket istedenfor/i tillegg til å være musiker?

– Jeg tror vi kunne levd greit som mellom- eller langdistanseløpere. Beina høyt og målrettet, kvantifiserbar jobbing. Team Ingebrigtsen er vel den mest komplette realityserien vi har hatt her til lands.

Hva gleder dere dere mest til å gjøre når våren kommer?

– Vi gleder oss til å lage flere nye låter, sånn halvveis revitalisert av mer dagslys og varmere vær. Etter ei lang mørketid er sommer i Nord-Norge en opplevelse i seg selv.

Det hørtes ut som noe som kan bli nydelig. Gratulerer med album og lykke til på turné.

Flere norske artister her!

Les mer