Hopp til hovedinnhold
Streaming-konger trenger også konserter for å få hjulene til å gå rundt (Ole Martin Halvorsen/Universal Music)

Martin Danielle alias CLMD med korona-bønn til norske politikere

Hva skal Norge gjøre for å hjelpe de som mister arbeid på grunn av koronavirus?

Det verste med utbruddet er selvfølgelig at menneskeliv går tapt, men COVID-19 bringer også med seg alvorlige økonomiske konsekvenser.

Spesielt for de som hovedsakelig tjener penger på at mennesker samles.

Denne uken har mange norske kommuner, deriblant Oslo, lagt ned midlertidig forbud mot å arrangere kultur- og sportsarrangementer som samler mer enn 500 mennesker. 

Gaming-treffet The Gathering på Hamar er avlyst for første gang.

Mange av de 5000 påmeldte har sagt at de ikke vil kreve pengene tilbake, dersom det fører til at påskens store høydepunkt kan arrangeres igjen neste år <3

Men det sier seg selv at brå avlysninger vil føre til enorme økonomiske tap, både for selskaper og enkeltmennesker. 

Mange konserter flyttes, men det koster penger å utsette også.

De neste par månedene kan bli spesielt vanskelige for de tusenvis av frilans-arbeidere som står på bar bakke når en avtalt spillejobb avlyses på grunn av pandemien.

I Danmark lover regjeringen å kompensere for tap knyttet til korona, men hva med Norge?

På Instagram skriver Martin «Danielle» Bjercke alias CLMD et åpent brev til kulturminister Abid Raja og Kulturdepartementet. 

https://www.instagram.com/p/B89U2nvFaJL/

Snarøya-artisten understreker at det først og fremst er konserter han tjener penger på, ikke salg eller streaming av musikk.

(Selv om han streamer myyye!)

Den «DANCE»-aktuelle The Voice-profilen ber kulturministeren kjempe for kulturarbeiderne som nå står i fare for å miste nesten all inntekt – penger de trenger for livets opphold.

Martin avslutter med å si at han selvfølgelig vil begrense smitte, men han trenger å vite at han har mat på bordet og tak over hodet til sin nyfødte sønn.

Les hele beskjeden fra CLMD her: 

Kjære Abid Raja og Kulturdepartementet,

Jeg lever av å opptre for publikum. Det er lenge siden man tjente penger på musikksalg, i dag generer ikke streaming og radio nok til at endene møtes. Smør på brødskiva får familien min av at jeg drar ut på turné og spiller konserter, på festivaler og utesteder. Derfor reagerer jeg nå på at alle arrangementer med mer enn 500 gjester anmodes avlyst eller utsatt, uten at arrangører eller enkeltindivider som taper penger på kanselleringen kan kreve erstatning.

Det betyr i praksis at vi mister hovedinntekten i husholdningen på både lang og kort sikt.

Jeg, og mange utøvende artister og kulturarbeidere med meg, trenger at kulturministeren kjemper for oss. Krever at det settes i gang tiltak for å begrense tap i hele kulturbransjen – slik at vi har en arbeidsplass å gå til, ikke bare etter at koronaviruset sine herjinger begynner å roe seg ned, men også til neste år og året etter der.

Om dette viruset klarer å ta livet av arrangementer, festivaler og uteliv nå, så kan vi ikke forvente at de gjenoppstår med det første.

Det er helt uvirkelig at regjeringen kan stille seg bak tiltak som effektivt tar livet av en hel bransje, uten å sørge for å begrense skaden dette påfører enkeltindivider og ikke minst familier som er avhengig av inntektene fra kulturbransjen.

For folk flest er det kanskje lett å glemme at de polerte profilene man ser i sosiale medier faktisk har helt vanlige regninger og helt vanlige familier. Lett å glemme at bak en konsert eller en festival, så står det flere hundre mennesker som jobber i ukesvis, månedsvis og kanskje flere år for å hente ut lønn fra nettopp det ene arrangementet. Og også de har familier, regninger og husleier. Ringvirkningene av disse kanselleringene uten erstatning eller støtte fra det offentlige, er enorme.

Jeg ønsker alle tiltak for å begrense smitten velkommen, jeg vil nødig at min nyfødte sønn skal smittes – men jeg vil gjerne vite at jeg har mat på bordet og tak over hodet til han også når dette har blåst over.

Med vennlig hilsen på minst 1 meters avstand,
Martin Danielle
Artist og Pappa

https://www.instagram.com/p/B9mZFIRlIPk/

PS: Litt kortere , men klar (og seriøs), beskjed fra Kjartan Lauritzen:

Se også: Korona setter kjepper i hjulene for Spellemann

Korona-effekten? Nå er denne 10 år gamle filmen nummer 1 i Norge

Les mer