Kongelig oppsving fra Yoga Fire

4. okt 2013 kl. 00:00
TURBONEGER KLOVNER I KAMP 2015 (JETON KACANIKU)

– Kanskje det viktigste norske rockealbumet på 20 år, skriver Morgenbladet om Yoga Fires nye plate. Neida, men gutta satt sammen en riktig så snasen skive.

Hør hele settet her, mens
White Elvis (Benjamin Helstad), Apollo (Jonas Forsang Moksnes), Alis (Aslak Hartberg) og Dr. S (Sveinung Eide («Dr. S») brekker ned låt for låt for 730 nedenfor:

«Molotov»

– Noen av låtene på albumet har vi gjennomarbeidet til hver minste detalj, testa ut live og laget en haug av forskjellige versjoner av. Andre har vi bare kasta oss rundt og spilt inn, uten å nærmest tenke over dem. Dette er et eksempel på det siste. Vi hadde skjelettet til låta klart da vi satte igang det første opptaket, men det var jævlig mye som ikke var forhåndsbestemt. Gitarsoloen for eksempel. Men det første opptaket hadde en energi som vi likte. Så vi beholdt det.

«Hundene»

– En låt om ulykkelig kjærlighet bortgjemt i høye gitarer. Vi følte lenge at vi trengte et løft på det siste refrenget. Vi testa en del forskjellige musikalske ting, uten å få det helt til. Da reiste Benjamin seg fra sofaen i studio, gikk inn i vokalrommet og la no vokal som ingen av oss, inkludert Benjamin tror jeg, ante at han var kapabel til.

«Samantha»

– Ideen var å lage en hel låt med så få akkordskift som mulig. Vi ville skape en enerverende og heseblesende låt som ligger og plager deg i drøye tre minutter på en jævla akkord. For så å snu hele låta til noe mer melodiøst helt på slutten. Teksten handler om å like noe du ikke får lov til å drive med når du vokser opp. Som lightergass, tagging og moren til Camilla Hjelm.

«Oslo Plaza»

– Det er en hyllest til Oslo.Vi er stort sett Oslo-gutter hele gjengen, men den handler på sett og vis om lukten man som innflytter fra bygda får når man går av på Oslo S. Det er lukten av frihet. I USA prater man om at frihetsbegrepet også omfatter friheten til å gå til helvete. Og det er vel strengt tatt den friheten som er essensen i låta, i kontrast til en klisjefylt beskrivelse av en perfekt Oslo-sommer.

«Husker ingenting»

– Denne låta har vi gått utallige runder med, og den har blitt laget i alle mulige forskjellige versjoner. Den er et eksempel på en av produksjonsmålene vi satte oss i samarbeid med Tommy: Vi skulle prøve å låte som The Ramones ville gjort, hvis Phil Collins spilte i Ramones.

«Vallhall»

– Ble skrevet for mange år siden i kjølvannet av ALFA-saken om norske soldater i Afghanistan. Et av slagordene som de norske soldatene brukte før de skulle ut på oppdrag var: «Til Vallhall». En fast slager på Yoga Fire-konserter de siste årene.

«Skyt for å drepe»

– En av de siste låtene vi spilte inn til skiva. En testofylt sak ispedd Michael Jackson-gitar i verset, et seigt riff og falsettvokal.

«Danser som en Gud»

– Alis skrev denne til kona si, modell og danser Marianne Haugli. Også en låt som har fulgt oss i mange år, og som det er gjort mange versjoner av. Produsent Tommy mener at det er en låt Per Gessle kunne skrevet – hvis Per Gessle hadde tatt tonnevis av kokain.

«Opp som en konge»

– Låta ble sluppet som singel til inntekt for Rådet for psykisk helse. Tittelen passer godt til bandet: Går hardt ut, får seg et par på trynet, men gir aldri opp.

«Du veit hvor du finner meg»

– Inspirert av en nabokrangel som en av gutta havna i. (Kan ikke si hvem det gjaldt, men kan røpe at han ikke spiller et strenginstrument. Eller trommer. Faktisk spiller han ikke et instrument i det hele tatt. Han synger med andre ord.) De mest energiske låtene prøver vi å spille inn effektivt. Noe av energien har det med å forsvinne for hvert take man tar.

«Venner og fiender»

– En låt om å tviholde på et vennskap. Ble opprinnelig skrevet til filmen «Å begrave en hund», som både Alis, Doktorn og Benjamin spiller i.

«Stalingrad»

– Et stampende krigsepos om å kjempe for det umulige. Hvis vi noensinne skal ri inn i en solnedgang, ville det vært til lyden av denne.
 
Se også: Hyller Samantha Fox’ hyller via Odd-Magnus Williamson (video)