Daniel Ek med nye Spotify-tiltak i kjølvannet av kritikken.
Den 38 år gamle Spotify-gründeren Daniel Ek gir lyd fra seg etter en hektisk uke for Spotify.

(Chesnot/Getty)
Først fjernet de katalogen til Neil Young – fulgt av musikken til Joni Mitchell. Dette som følge av ultimatumet fra artistveteranene. De ber Spotify velge mellom dem og podcasten The Joe Rogan Experience, som har ytret kontroversielle meninger om COVID-19-vaksinen. Inkludert feilinformasjon ifølge eksperter. Spoti velger Joe Rogan. I 2020 betale de 900 millioner kroner for distribusjon av podcasten hans.
Deretter uttrykker Prins Harry og Meghan Markle og deres selskap Archewell Productions bekymring over Spotifys håndtering av saken. Deres podcast-avtale med Spoti skal være verdt 220 millioner kroner.
Den svenske streameren får kjørt seg på nettet.
Les også: Spotify er trending på Twitter: #DeleteSpotify #ByeSpotify
Søndag kveld sender Daniel Ek ut en pressemelding hvor svensken og teamet hans skriver at de tar kritikken på alvor. Spotify skal nå blant annet merke sine podcaster som har COVID-19-prat med en advarsel, samt publisere sine retningslinjer for plattformen. Les hva Daniel skriver nedenfor.
«Det er en dekade siden vi skapte Spotify for å gjøre det mulig å høre og nyte arbeidet til skapere over hele verdenen for lyttere over hele verdenen. Innerst inne mener vi at lytting er alt. Velg nesten hvilken som helst sak, og du vil finne mennesker og meninger på hver side av den.»
«Personlig er det mange enkeltpersoner og synspunkter på Spotify som jeg er sterkt uenig i», skriver Daniel Ek.
«Vi vet at vi har en avgjørende rolle når det gjelder å støtte skaperens uttrykk, samtidig som vi balanserer det med sikkerheten til brukerne våre. I den rollen er det viktig for meg at vi ikke tar på oss posisjonen som innholdssensur. Samtidig som vi sørger for at det er regler på plass og konsekvenser for de som bryter dem», fortsetter svensken.
«Dere har hatt mange spørsmål i løpet av de siste dagene. Om plattformrettningslinjene våre og grensene vi har satt for hva som er akseptabelt og hva som ikke er det.»
«Vi har hatt regler på plass i mange år, men riktignok har vi ikke vært transparente rundt retningslinjene som styrer innholdet vårt bredere. Dette førte igjen til spørsmål rundt deres anvendelse på alvorlige problemer inkludert COVID-19.»
«Basert på tilbakemeldingene har det blitt klart for meg at vi har en forpliktelse til å gjøre mer for å gi balanse og tilgang til allment akseptert informasjon fra medisinske og vitenskapelige miljøer som veileder oss gjennom denne enestående tiden. Disse problemene er utrolig komplekse.
«Vi har hørt dere. Spesielt de fra det medisinske og vitenskapelige miljøet – og tar følgende trinn:»
«I dag publiserer vi våre langvarige plattformregler. Disse retningslinjene ble utviklet av vårt interne team i samarbeid med en rekke eksterne eksperter og oppdateres jevnlig for å gjenspeile det skiftende sikkerhetslandskapet.»
«Dette er kjøreregler for å veilede alle skaperne våre – fra de vi utelukkende jobber med til de hvis arbeid deles på flere plattformer. Du kan nå finne dem på nyhetsrommet vårt, og de vil leve permanent på Spotifys hovednettsted. De blir lokalisert til forskjellige språk for å hjelpe brukerne våre å forstå hvordan Spotify vurderer alt innhold på plattformen vår.»
«Vi jobber med å legge til en innholdsrådgivning til enhver podcastepisode som inkluderer en diskusjon om COVID-19. Denne veiledningen vil lede lyttere til vår dedikerte COVID-19 Hub. En ressurs som gir enkel tilgang til datadrevne fakta, oppdatert informasjon som deles av forskere, leger, akademikere og offentlige helsemyndigheter rundt om i verdenen. Samt lenker til pålitelige kilder.»
«Denne nye innsatsen for å bekjempe feilinformasjon vil rulle ut til land rundt om i verdenen i løpet av de kommende dagene. Så vidt vi vet, er denne innholdsrådgivningen den første i sitt slag for podcast-plattformer.»
«Vi vil også begynne å teste måter å fremheve plattformreglene våre i skaper- og utgiververktøyene våre for å øke bevisstheten rundt hva som er akseptabelt og hjelpe skapere å forstå deres ansvarlighet for innholdet de legger ut på plattformen vår. Dette kommer i tillegg til vilkårene som skapere og utgivere godtar for deres bruk av tjenestene våre.»
«Jeg vil at dere skal vite at Spotify har vært partisk mot handling helt fra pandemiens første dager.»
«Vi lanserte en rekke pedagogiske ressurser og kampanjer for å øke bevisstheten. Og vi utviklet og promoterte et globalt informasjonssenter for COVID-19. Vi donerte annonsebeholdning til forskjellige organisasjoner for vaksinebevissthet. Samt midler til Verdens helseorganisasjon og COVID-19 Vaccines Global Access (COVAX) for å øke vaksine-egenkapitalen og støttet innsamlingskampanjen Go Give One. Og vi etablerte et musikkavlastningsprosjekt for å støtte det kreative fellesskapet.
«Selv om dette ikke er en fullstendig liste, håper jeg det gir dere en følelse av hvor alvorlig vi har tilnærmet oss pandemien som selskap.»
«Jeg stoler på retningslinjene våre, forskningen og ekspertisen som er grunnlaget for utviklingen deres, og ambisjonen vår om å anvende dem på en måte som åpner for bred debatt og diskusjon, innenfor linjene. Vi tar dette seriøst og vil fortsette å samarbeide med eksperter og investere tungt i vår plattformfunksjonalitet og produktegenskaper til fordel for både skapere og lyttere. Det betyr ikke at vi alltid gjør det rette, men vi er forpliktet til å lære, vokse og utvikle oss.»
Daniel Ek grunnla Spotify i Stockholm 23. april 2006.
Han er i dag god for 26 milliarder kroner.