Hopp til hovedinnhold
PERFEKT FILM, MEN LIKEVEL MED FEIL? (UNITED INTERNATIONAL PICTURES) 
Jurassic World: Fallen Kingdom - PERFEKT FILM, MEN LIKEVEL MED FEIL? (UNITED INTERNATIONAL PICTURES) 

Klish anmelder Jurassic World: Fallen Kingdom – på en grundig måte

Jurassic World: Fallen Kingdom vurderes av Klish.

Inneholder noen milde spoilers.

Få er like glad i Jurassic Park-sagaen som Klish. Som en av få, valgte rapperen fra Tromsø å se den nye filmen Jurassic World: Fallen Kingdom tre ganger – på premieredagen. Etter å ha tenkt seg nøye om, leverte han 730.no denne anmeldelsen/rapporten.

Her er vurderingen til Klish:

Fy pokker så rått at absolutt alle har dilla på Jurassic Park. Det er IKKE bare meg!!!!!!!

Hvor lang tid tar det for en vulkan å bli aktiv på en øy man hadde tenkt å bruke som dinosaurpark i en årrekke? Ifølge Jurassic World: Fallen Kingdom tar det ekstremt kort tid. Som en person som er veldig glad i idéen om klonede dinosaurer så er jeg, ja du gjettet det, ikke en naturekspert. Så jeg vet ikke.

Men det virker kanskje litt rart? Halloy, det er meg igjen. Jurassic Gutten har vært på film igjen og for en fredag det var. Jeg så den tre ganger på kino på åpningsdagen, vær så god for den filmbransjen! Her er en som ikke er redd for å legge igjen noen flusere på billetter og bru$. Jeg så den både i 2D, 3D og 4DX. 3D-effekten så vi ikke så mye til, egentlig.

Skyt meg hvis det er feil.

Det er vanskelig å ikke være 100 prosent fuckings oppspilt over en ny Jurassic-film, og med J.A Bayona i regissørstolen hadde jeg sett frem til en noe mørkere film enn tidligere i serien. Dette funker litt, det er en del mørkhet som grenser til nifs her, men manuset bærer preg av mange idéer som ikke nødvendigvis klaffer helt av seg selv.

Man har derfor vært nødt til å skrive inn en del billige og raske løsninger for å få plottet til å gå opp. Mange små tråder, men den store genseren uteblir, som ALLE ungdommer sier nå!!! Men jeg er
fortsatt postiv! Smiler og ler, jeg altså.

(UIP)
Siden forrige film har dinosaurene på nytt blitt utrydningstruet fordi de bor på en øy som har blitt til en vulkanøy. Vi svipper innom en rettssal hvor det drøftes om myndighetene skal gå inn for å redde dyrene, men saken avsluttes dritfort med at staten ikke kan gå inn i privat anliggende.
Claire (Bryce Dallas Howard) har siden siste startet en dinoverngruppe og rrrrrrett etter at avgjørelsen fra domsstolen blir offentliggjort blir hun kontaktet av den eldgamle kollegaen til John Hammond aka skaperen av Den Opprinnelige Jura Park og juridisk eier av de gjenlevende dinosene.

Skrrt skrrt, her går det unna!

Det er spesielt raptoren Blue som må fås tak i, så Claire må finne raptortreneren Owen (Chris Pratt) lynkvikt. Ha i bakhodet at vulkanen på øya skal eksplodere om ca. tre timer i Filmverdenens Tidslinje. Karakterene Claire og Owen er smarte nok til å vite at ingenting godt kommer ut av å ta med seg raptor fra isolasjon på øy til hvor som helst annet sted. Men man benytter seg her av knepet «gjør karakterene dummere enn de egentlig er» for å få historien videre. Et knep vi skal få se mye av i denne filmen. De har forresten med seg to nye karakterer fra dinoverngruppa, en dinoveterinær som er tøff og en IT-gutt som er litt feig. De nye karakterene er artige.

Jeg glemte å si det, men i åpningsscena, som er veldig nifs og kul, er det en mann med en T-reks rett bak seg og når kollegaene hans, som står et stykke unna, roper til han at han må løpe så står han og fumler med et headset og hører ikke hva de sier før T-reks er rett bak ham. Klassisk «gjør karakteren dummere» for å lande en idé :))))))

Drømmereplikk: Dere må snakke høyere, jeg hører dere ikke over det høye T-reksbrølet her.

Spøkefullt ment, selvsagt.

Fallen Kingdom har veldig mange historiemessige likheter til den første Jurassic-oppfølgeren The Lost World (1997). Vi får gamle helter som skal redde dinosaurer selv om de vet det er farlig, og som likevel blir overrasket hver gang noe farlig skjer, vi får storkapitalen som skal utnytte dinosaurene til egen vinning med profesjonelle jegere som vet ganske lite om rovdyr, og vi får slemme skurker som er veldig mye mindre glupe enn skurker burde være.

(UIP)

Sidenote: Det absolutt verste i The Lost World er den lange buss-utenfor klippe-scena. Den varer faen meg i en halvtime og er så sykt påtatt spennende. Jeg husker jeg hatet den allerede som 11-åring. Men det går bra det, altså.

Tilbake til nået: Det tar ca. fem minutter å spore opp den lynkjappe Blue og jegerne som er med prøver å drepe heltene og etterlate de på øya mens de tar dinoene og stikker.

Hvorfor? Hadde det ikke gitt mer mening å ta de med tilbake og late som ingenting inntil den slemme planen var på plass? Nei, det har dessverre ikke manusforfatterne tid til, alt må skje dritkvikt og helst i går, og ender med at manuset føles som et førsteutkast som ikke har blitt renskrevet der man rusher gjennom femten punkter i plottet kjapt for at resten av filmen skal gi mening.

Fallen Kingdom sin mest markedsførte sekvens; scenen der våre venner og dinosaurene løper fra vulkaneksplosjonen og utfor et stup ble avslørt allerede i første trailer.

I trailerne som fulgte frem til release har basically alle spennende scener blitt vist. Det bygges for eksempel ingen spenning rundt Mosasaurusen (sjødinosauren) som skal til å ete en surfer. Det er bare en frittstående scene fra traileren som også er på slutten av filmen uten noe mer egentlig.

Fallen Kingdom har et ganske billig premiss og etter redningsaksjonen som ser ut til å ta ca. tjue minutter av karakterene sitt liv så vender vi tilbake til de onde selskapstoppene sitt gods (eller er det slott?) hvor en rekke internasjonale våpenhandlere er samlet til en auksjon for å kjøpe de dinosaurene man har klart å redde fra øya. Å ha 11 gigantiske dinos i kjelleren på et privat gods/slott virker jo smart på papiret, så hvorfor ikke?

(UIP)

Vi møter den lille jenta Maisie som bor på slottet. Hun har som heltidsjobb å bli neglisjert av alle voksne i familien. Jeg kan ikke skrive noe særlig om henne uten å spoile for mye, men hennes sidehistorie virker åpenbart som noe som hadde mye mer plass i et tidligere utkast av filmen. Når den store åpenbaringen om Maisie kommer er det i en totalt udramatisk bisetning.

Men yoooo, la oss bange innom Indoraptor real quick før jeg må wrappe opp.

Jeg forstår det sånn at jeg absolutt ikke kan fatte meg i korthet om de her tingene, så den er grei. Indoraptor er en klone av Indominus Rex, som vi ble kjent med i forrige film. Indoraptor mangler dog det sosiale genet raptorene er utstyrt med og den har derfor vanskeligere for å følge ordre.
Plusspoeng for at den er svart, det ser stilig ut. Kunne vært en kul veske. Hodet er en del smalere enn Indominus og hodet ser ut til å endre form en del gjennom filmen. De bruker en del animatronikk (er det et norsk ord???) i denne filmen og det er topp det, men det veier ikke opp for den av og til tegnefilm-aktige CGI-en de har tatt til takke med. Jeg kan nevne størrelsesforholdet mellom hodet og kropp på raptoren Blue og på T-reks som en annen CGI-issue. Fucka.

I forkant av Jurassic World i 2015 var det en ganske sweet og påskeegg-basert markedsføringsrunde i flere år opp mot release.

Fans fikk servert turistbrosjyrer fra parken, nettsider fra Masrani og InGen (de fiktive selskapene som eier Jurassic World) og vi fikk gode trailere som bygde opp spenningen til filmen uten å avsløre hver minste twist i forkant. Trailer-løpet til Jurassic World: Fallen Kingdom viste oss at jo, det er faktisk mulig å drive filmstudio og ikke forstå at du ikke kan avsløre alle de kule tingene ved en film i trailer nummer 3.Må også få nevne at B.D Wong sin karakter Henry Wu er totalt udugelig ?

Og hvorfor sov de på filmmusikken i denne egentlig?

Jeg er jo åpenbart en fanboy av rang når det kommer til denne franchisen, så det er litt vanskelig å se forbi sin egen forelskelse. Men uansett, hvorfor er det så forpult vanskelig å lage oppfølgere i Jurassic-verdenen? Min første og til dels største gjett på dette er at vi og alle karakterene og hele universet i filmene etter film 1 (altså JP og JW, de er jo på en måte hver sine enere) vet at nå finnes det dinosaurer og da er det rett og slett ikke like spennende lenger. En annen feil man gjør i Jurassics Oppfølger-park er at man gjerne vil pøse på med mange dinosaurer og dinosaurangrep med en gang filmen begynner og at det gjerne tar livet av hvilken som helst spenningskurve.

Spenningen vår ligger i «kommer det en dinosaur snart?» og jo lengre man klarer å tyne dette før man viser en dinosaur, jo bedre lykkes man med å skape spenning. Ja, du leste riktig: Det er jeg som er Doktor Film nå.
(UIP)

Allosaurus, Baryonyx og Carnotaurus er tre forsøksvis kule rovdinos som vi bare ser i forbifarta. Eller, Carnotaurus er fortsatt en vits. Den var et komisk alibi i Jurassic Park 3. (Jeg utfordrer alle til å se JP3 igjen snart, den er så forferdelig, haha.)

Fallen Kingdom er for Jurassic World det The Lost World var for Jurassic Park. Det er storslått og den har mange kule scener, men hele historien bærer preg av hastverk fra ett sted til det neste i storylinen og en over-the-top-het som stikker hull på mye av spenningen rundt hele konseptet dinosaurer.

Hva er mer spennende enn en eksplosjon, tja, hva med fem hundre eksplosjoner?

Dinos i det fri åpner jo for en real utfordring når Jurassic World 3 skal lanseres, men dette var vel mye av idéen bak bøkene til Michael Crichton i sin tid. At når du gjør pek med naturens gang så får det store uante konsekvenser. Jeg tror ikke Fallen Kingdom gjør noe for å bremse den her manien min egentlig. Den blir i likhet med mye annet i JP-universet noe man bare må godta.

Er ikke alle manier bare små artige tradisjoner man gjentar helt til man ikke har noe annet igjen i livet sitt? Blitt fillo-sof, han nå.

Her er en kvikk hjernekiling til deg: Hvorfor flyr ikke bare flyvedinosaurene til bokstavelig talt hvilken som helst annen plass enn vulkano island og enda viktigere: Hvor faen kom den vulkanen fra? Rare greier. Uansett: Karakter 10 av 10 dinoer.
Jurassic World Fallen Kingdom anmeldelse dinosaurer 730no norge
Throwback fra Klish: 10 gode grunner til å se Jurassic World 

Sjekk ut musikken til Klish her!

Les mer