Hopp til hovedinnhold
(akam1k3)

Kjartan Lauritzen brekker ned Kjartanisme: – Eg er Norges Shakira

Kjartan Lauritzen forteller 730.no om debuten <3

Fem år etter at han ble hele Norges helgefavoritt med «Fredag» har Per Áki Sigurdsson Kvikne omsider sluppet sitt aller første album under aliaset Kjartan Lauritzen.

Men Kjartanismen er ikke bare en utgivelse – det er også en bevegelse. Du kan lese mer om den nye religionen hans her.

Vi tok en prat med Per om litt av hvert (for å si det sånn), og ba ham samtidig om å brekke ned Kjartanisme – låt for låt.

Se hva han forteller om sporene nedenfor!

Gratulerer med albumslipp! <3 Hvordan vil du beskrive Kjartanisme som en helhet?

– Tusen takk!!! <3 Kjartanisme er eit album som handler om korleis livet som Kjartan har påvirka Per, på ein måte. Det handler og mykje om det å tru på seg sjølv, glede, kjærlighet, sorg, sinne osv. Eg er vertfall veldig fornøyd med resultatet <3

Er det sant at du vurderte å gi deg med musikk?

– Det stemmer!

Hvorfor?

– Det handla mest om at eg var uinspirert og kjente ikkje på noke glede når eg laga musikk, og då forsvant litt av poenget med å drive med det. Det er jo trossalt detta eg har drømt om heile livet mitt, men om det ikkje gjer meg glad, då er det ikkje verdt det.

Hvorfor ombestemte du deg?

– Eg ombestemte meg når eg møtte gjengen som har produsert mykje av albumet. Dei jobba på ein veldig unik måte der ein konstant er i den kreative prosessen, og ein får liksom ikkje tid til å tvile på seg sjølv. Med ein gang eg satt fast på ein låt, så gjekk vi videre og lagde ein ny.

– Eg følte på skaperglede igjen, og eg følte meg flink igjen <3

(Instagram/KjartanLauritzen)

Du har tilsynelatende mange andre spennende hobbyer og bedrifter på si. Hva driver du med i løpet av en vanlig uke?

– Heheh! Eg er veldig glad i film og serier, så det blir jo ein del av det. Eg var og med å starte noko som heiter 777esports, som er ein esport-klubb som har som mål å blande kultur og gaming, så eg har jobba ein del med det.

– Eg har veldig ulike veker, i det siste har det hovedsakelig gått i musikk. Vi har og ein butikk i Bergen som heiter Homesick som selger kle fra unge og flinke folk som nødvendigvis ikkje kjem seg inn på andre butikker. Det er og veldig koselig! Ellers går det mykje i å spele dataspel 😀

(Instagram/KjartanLauritzen)

Du stiller ofte uten skjorte på Instagram, og på bildet du delte før albumslippet har du bare på deg sokker og caps. Hva tenker du selv om denne utviklingen? Er det noen tanke bak?

– Hahahahaha, uffa meg. Eg er no berre ein sau, og eg syns berre det er koselig å ikkje ha på meg kle. Det er jo trossalt veldig morsomt og gøy med folk som er nakne.

– Det kan og være ein forsvarsmekanisme for å skjule frykten min for at folk skal pirke på utseendet mitt, usikker!

(Instagram/KjartanLauritzen)

Du har tidligere vært kritisk til major labels, men nå samarbeider du med Warner Music. Hvordan ble det til?

– Eg har vært i Vibbefanger heile karrieren min, men så ville fleire i gjengen gjer litt andre ting framover, og det blei bestemt at ting i Vibbefanger skulle trappes ned litt. Då stod eg og min bror Teddy aleine og skulle gjer detta albumet, og det føltes veldig rart.

– Vi lyste derfor ut at vi var åpne for samarbeid og møtte blant anna den flotte gjengen i Warner, som vi gjekk for. Det virka som dei hadde veldig tru på meg og prosjektet, så det føltes rett å gå dit.

Hvilken tekstlinje på Kjartanisme liker du aller best?

– Oi. Kanskje «Eg liker blomster og bringebær, alle typer vær, gamle menn som klager om kor mykje bedre ting har vært», fordi eg berre syns det er ei koselig linje som gjer meg glad.


Kjartan Lauritzen brekker ned Kjartanisme – låt for låt:

«Intro»

– Stykket er skrive av min ven Alf Lund Godbolt og symfoniorkesteret som speler er fra Budapest eller noke sånn haha. Å ha ein mektig symfoni som intro var ein idé eg fekk for lenge sida, så det var gøy at vi fekk det til!

«Million»

– Den første sangen eg lagde sammen med Jerry Folk! Vi var i LA og koste oss, og så kom berre refrenget jævla fort. Det var derfor naturlig å sleppe den som første singel, fordi det var den låten som kickstarta prosjektet!

«Stoppe oss no»

– Produsert av min ven Coucheron, og det er ein låt som er veldig koselig og gøy, eg blir veldig glad av den! Eg er Norges Shakira!!!

«Få det på»

– Ein av mine favorittlåter fra plata, eg syns den er veldig fin! Handler om å være ensom og trist, men den har heldigvis ein lykkelig slutt.

«TADA»

Produsert av min tjommi nr 1 Askjell, som eg har jobba med i mange mange år. Låten er veldig koselig og gøy.

«Migrenemann»

– VELDIG KUL LÅT! Har fått med to av mine forbilder, Linni og Sirkel Sag, og det er best of vestlandet. Møre & Romsdal, Hordaland og Sogn & Fjordane på ein låt. GØY!

«Sånn eg ser det»

– Veldig fin! Den handler om at ein ikkje alltid må tru på dei negative tankane ein har mot seg sjølv, det er ikkje bra <3

(Instagram/KjartanLauritzen)

«Manko»

– Her breier eg og min gode ven Rafi oss. Den handler om at vi og gjengen er mykje fetare enn alle andre 🙂 WOW!!!!

«Ta på meg»

– Eg ville lage ein sang der eg skulle være så digg at eg basically kunne hatt sex med meg sjølv. Av og til må ein berre føle seg sjølv.

«Baeblade»

– Meg og min bratha Primadanna aka Adeo546 aka yung daddy som er nostalgiske og snakker om ung kjærlighet og leiketøy…

«6899 / punk brother / telefon»

– Tre låter i ein som handler om å være ein ung drømmar i Balestrand, mimring og gode sommerstunder på bygda <3

«Blod i fjeset»

– Rølpelåt som handler om å være UTE. Denne og er gjesta av Rafi. Det hender jo at ein blir såpass berusa at alt berre går til helvete, og denne sangen skildrer det.

«Superhelt»

– Her føler eg på at eg ikkje er ein god nok kjæreste, og at å være i eit forhold når ein ikkje har det bra med seg sjølv kan være ei tøff oppgave 🙁

«Tre sekund»

– Ei kjærleikserklæring til verden, livet og alt som er fint. Eg ville lage ein låt som fekk folk til å tenke på kor fint ting faktisk kan være og at vi er heldige som lever! <3 love u

Se også: FIFA 22 har flere norske artister – hør låtene her!

Nyeste saker fra 730.no

Les mer