Hopp til hovedinnhold
kinobransjen elijah wood twitter amc theatres sacred democratic space
(Odilon Dimier/PhotoAlto)

Kinobransjen hermer etter billettprisene til konsertarrangører

Kinobransjen lanserer nytt tiltak via kjeden AMC.

Allerede før COVID-19 blødde kinobransjen. Utenom at Netflix kjører omtrent alle sine filmer rett på streaming, begynte mange filmstudioer å gjøre det samme med streamingtjenestene under sine moderselskaper. Men da pandemien kom (og Warner Bros. slapp samtlige av sine filmer rett på HBO Max), ble det enda flere som valgte sofaen hjemme fremfor kinosetet.

Skal kinobransjen reddes ved å herme etter begivenheter innen konserter, teater og sport – og flybransjen – hvor de beste billettene koster mer?

Klodens største kinokjede AMC (2800 kinosaler i Europa, 7755 i USA) skal starte konseptet Sightline, hvor kinobillettene har forskjellig pris. Setene i midten og øverste del av salen skal koste 1-2 dollar mer enn den vanlige prisen. Seter nærme lerretet skal koste mindre.

Mange reagerer negativt på tiltaket. Blant andre Elijah Wood.

«Kinoen er og har alltid vært et hellig demokratisk rom for alle og dette nye initiativet til AMC Theatres vil i hovedsak straffe folk for å ha lavere inntekt og belønne for høyere inntekt», skriver den prisbelønte skuespilleren.

kinobransjen elijah wood twitter amc theatres sacred democratic space


Les også: The Lord of the Rings-stjernen Elijah Wood joiner Yellowjackets sesong 2


AMC får også negative tilbakemeldinger via sin Instagram.

Kommentarfeltet til dette ferske innlegget om den nye M. Night Shyamalan-filmen Knock at the Cabin domineres av klager om den nye ordningen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AMC Theatres (@amctheatres)

«Jeg hører at AMC begynner å ta betalt for premiumseter. Vel, dette er den siste spikeren i kisten din. Jeg fortsatte å støtte virksomheten deres etter at covid nesten drepte den for å prøve å bevare «kinoopplevelsen». Nå vil jeg heller vente den (mindre enn) ekstra måneden og se på min 70-tommers TV fra min egen hvilestol. RIP #AMCtheaters», skriver en Instagram-bruker.

«På tide å boikotte AMC. Jeg vil aldri gå til denne søppelteaterkjeden igjen hvis dette trer i kraft», kommenterer en annen.

Antallet kinobilletter solgt i Nord-Amerika i 2022 falt med hele 34 prosent sammenlignet med 2019. Som altså var før korona.

På kinotoppen i Norge – Norges box-office – kan filmer som selger et par tusen billetter komme inn i topp 10.

AMC holdt på å gå dukken i 2021, men fikk karret til seg nesten 1 milliard dollar i finansiering . Men nå som stadig færre filmer – utenom de aller største blockbusterne – klarer å trekke folk til kinoene, fortsetter de å blø.

Cineworld, den nest største kinokjeden i verdenen (9500 kinosaler i 10 land), slo seg konkurs i september 2022.


Les også: Oscar-akademiet kommenterer den kontroversielle nominasjonen til Andrea Riseborough

Les mer