Hopp til hovedinnhold
(Adrian Kirkerud)

UNDERGRUNN x 730.no: – Karpe har mest kulturell kapital

UNDERGRUNN er tilbake.

Nå med sitt debutalbum Firenze’s Finest.

UG gikk fra å være et SoundCloud-fenomen til å få mye oppmerksomhet utenfor plattformen – både for musikken og sin klesstil.

Boybandet består av seks kompiser fra Oslo øst med aliasene Marstein, Loverboy, Rikpappa, Fretex, Puz og Plaza.

I 2018 var UNDERGRUNN kun 15 år gamle da de slapp sin debutsingel «Isbil».

Ifølge dem selv var de i starten av puberteten da de spilte inn låten, noe man hører på stemmene deres.

Siden den gang har «Isbil» fått flere hundre tusen spins på Spotify, de har sluppet EP, mixtape og flere singler.

UNDERGRUNN har også blitt en gjeng med 18-åringer, og når de ikke legger bars eller står på scenen, går de alle på ulike videregående i Oslo Sentrum.

Debutalbumet med det renessanse-inspirerte navnet Firenze’s Finest inneholder 10 låter. De starter hardt på «UG ER TILBAKE» og leverer videre med låter med temaer som iskrem på «Gelato», penger via «Kom og betal» og ikke minst slår de til med en aldri så liten bursdagssang med tittelen «GMD».

Platen byr på et større spekter av musikkstil enn det UNDERGRUNN har gitt ut tidligere.

På sangen «Hele min gjeng» med KingSkurkOne prøver de seg på noe som kan minne om mer old-school-aktig hip-hop, samtidig som de holder seg til den typiske UNDERGRUNN-stilen med lange rapvers på «Nøkkel/info/rammer».

UGs beats-ansvarlige Loverboy byr til og med på en aldri så liten gitarsolo.

Ville du hoppet i en Toyota HiAce med disse gutta? (Major)

Til tross for at UNDERGRUNN nå ikke lenger er helt undergrunn, står de for så og si all produksjon selv via Loverboy alias Jon Ranes, med hjelp av Kamelens favorittmikser Herman Hassel.

Fun fact: Jon er også kjent fra kinofilmen Ut og stjæle hester (2019), som ga ham Amandaprisen-nominasjon for beste mannlige skuespiller.

730.no møtte UNDERGRUNN i downtown Oslo.

Gutta – som stiller i boxfreshe Nikes og hvert sitt designerbelte – snakker om albumet, samarbeidet med KingSkurkOne, rappere som resirkulerer søppel og rappere som har kulturell kapital.

Les praten med godgutta mens du lytter til Firenze’s Finest her:

Hey boys! UG ER TILBAKE! Hvor har dere vært?

– Faen ja, det er vi! Vi har bare jobba i studio. Låta «UG ER TILBAKE» laget vi i vinter en gang, men den passer godt som første låt på albumet. Det er lenge siden vi har pumpa ut ting, men nå er UG tilbake!

Hvordan føles det å gi ut det første albumet?

– Vi har investert mye energi og tanker til dette albumet, så det er deilig. Nå som det er ute er det ikke noe mer vi kan fikse på det. Nå bare opp til folket å bedømme om det er bra nok eller ikke.

– Vi er overraskende lite nervøse for å slippe debutalbumet, fordi vi har jobbet såpass mye med det. Det er absolutt et album vi kan stå for!

Dere har tidligere sluppet to EP-er; UG SOMMER og UG KLIKK. Hvordan har prosessen vært ulik fra å lage et helt album kontra EP?

Frienze´s Finest er ikke akkurat et konseptalbum… Men vi ville at det skulle ha en slags rød tråd. Det føler vi at dette albumet har i mye større grad enn mixtapen vår (UG KLIKK, jour.anm.), der vi egentlig bare laget masse sanger og satte det sammen. Ikke at vi nå har gått inn i en sang sånn «dette skal være tredje track på albumet», men vi har visst mer hva vi gjør og prøvd å tenke ut et plot.

– Albumprosjektet har vært mye vanskeligere enn å lage en EP. Vi føler liksom at ikke bare kan følge en formel og så har vi det vi trenger. Vi har utfordra oss selv, både tematikk og sound.

– Hva er det man sier? «Killers not fillers»! Altså, de fleste album man hører, som kanskje har 12 låter… Der er det kun tre bangers! Du må bare filtrere deg gjennom dritten. På Firenze’s Finest mener vi at alle 10 låtene er gode låter.

Firenze’s Finest… Hva betyr det? 

– Marstein, kan du svare på det eller?, spør Loverboy spydig.

– Jeg synes egentlig det er litt gøy at navnet på albumet har veldig lite tilknytning til sangene. Vi ville egentlig bare ha det mest pretensiøse fly shit-en du kunne tenke deg…, prøver Marstein seg.

– Bottom line, det har ingenting med noe å gjøre! Hvis du prøver å google det eller hva faen, finner du ingenting fordi det er ingenting, avbryter Loverboy.

– Albumtittelen er jo en referanse til renessansen! Betydningen av det er jo at vi er the finest innen det nyoppstartede, samtidig som tar inspirasjon fra gammel hiphop vi ikke synes blir vist nok frem i det norske rapgamet da., forklarer Marstein videre, mens resten av gutta rister litt på hodet og ler.

Albumet har mer leken stil enn deres tidligere musikk. Er det lettere å eksperimentere nå som dere har drevet på i noen år?

– Definitivt. Nå har vi blitt mye flinkere også. Hver gang vi dropper et eller annet, føler vi at det er det beste vi har droppa, noe som forsåvidt er sant. Nå har vi kontroll, ikke bare på produksjonen, men også på tekst og hvordan vi kan formidle det vi vil si på både en enkel og elegant måte. Da blir det lettere å finesse seg rundt et tema.

– Vi er jo også mer komfortable på det vi gjør, og trygge på at uansett hva vi gjør er det ihvertfall noen som kommer til å like det. Vi må ikke leve opp til en eller annen for forventing som vi tror folk har dannet om oss.

Dere har en feature på albumet, selveste KingSkurkOne. Selv sier han at samarbeidet var dope. Hvordan var det å samarbeide med en såpass kjent norsk rapper?

– Det var hyggelig ass. For en chill fyr! Det gikk fort, vi bare hitta han opp, han kom til studioet og vi alle klikka raskt. Vi slapp de første stramme møtene, han bare passa rett inn i vår energi. Det var første gang vi møtte han og det gikk jævlig bra. Dere kan jo håpe på noe mer en dag!

Hva hadde vært KingSkurkOne sitt UG-navn?

– Den er god ass… UG.fårpå, mann! Nei, hva skal vi kalle han…?

– KingSkurkOne er UG.kjernekar!, kommer gutta fram til sammen.

UG.kjernekar! For et kompliment. Coveret på debutalbumet deres viser en mer kunstnerisk side. Har dere blitt softboys eller hva skjer?

– Dette er den kulturelle kapitalen! Men det gjør oss ikke til softboys. Det er jo drithardt, avklarer Loverboy.

– Jeg har alltid ønska meg et malt cover! Det ser jævlig fett ut, påpeker Plaza.

– [Vincent] van Gogh var faen ikke soft, han kutta jo faen av seg øret sitt, konkluderer Marstein.

Neida. Men hva er visjonen bak omslaget?

– Det er bare en viss eleganse over det. Ideen bak det er noe som allerede er veldig stramt, renessansen med klassisk musikk og så tar vi trap-en inn i det. Det er kompisen vår Ferdinand Kalfoss som har fiksa for oss. Talentfull kar!

Hvordan føler dere at musikken og dere som artister har endret seg siden debuten «Isbil»?

– Selv har vi bare blitt mer komfortable. Musikken vi laget var bare tradisjonelt ut ifra hvordan vi trodde rap skulle høres ut på den tiden. Vi ville ha et refreng med Auto-Tune og rapvers til alt. «Isbil» er jo helt klar morsom og vi står jo fortsatt for den… Men vi er ikke akkurat fans av den.

Kult å ha over 300 000 streams på en låt dere slapp da dere var 15 år. Noe som alltid går igjen i UG sin musikk er «kulturell kapital».

Hvilke norske rappere har mest kulturell kapital og valuta? 

– Oufff, Danby Choi? Neida, hahaha! Når det kommer til kulturell kapital er det vanskelig å svare noen andre enn Karpe, starter Plaza.

– Jeg tenker også Mae. Den låta til Mae «Loff» med Chirag er vill!, påpeker Marstein.

– Chirag, 100 %! Han får på, på heltid! Han har lett størst kulturell kapital, mener Loverboy.

– Jeg tenker hele Karpe, understreker Rikpappa.

– Helt ærlig, jeg tenker Tøyen Holding. De gutta der ass, de stacker kulturell kapital, konkluderer Marstein.

UNDERGRUNN liker å rappe om sin favorittbrus Urge i Dr.Plaza, men noen ganger må litt Hennessy til å skaffe seg mest mulig kulturell kapital.

View this post on Instagram

Topboys🌟 #UG4L

A post shared by Firenze's Finest 23.09 (@undergrunnklikk) on

På «Nøkkel/info/rammer» sier dere at «disse rapperne må være opptatt av miljø, fordi de resirkulerer søppel». Hva mener dere med dette? Noen spesielle norske rappere dere sikter til?

– Nei, jeg vil ikke nevne noen navn… Det er jo mine bars, prøver Marstein seg.

– Hello, du må gi de noen navn?! Marstein, har du ingen navn til pressen?, presser Puz.

– Jeg har ingen shots å skyte! Dere kan jo tenke dere til noen navn selv eventuelt? Den handler om rappere som prøver å kopiere drittmusikk, så da blir det hakket verre på en måte… Rappere som prøver å resirkulere noe som allerede er søppel, konstaterer Marstein.

– Det er veldig lett å beefe seg opp i det gamet her, men det tror vi ikke noe på. Det vi kan si er at vi mener at det er en stor del av norsk up’n coming-rap som er meningsløs og har ingen dybde. Det bare høres kult og de føler seg kule, mener Loverboy.

– De høres ikke kult ut engang? De prøver å lage søppel av noe som allerede er dritt, også klarer de ikke det engang, avslutter Plaza.

Les også: Melk og Honning kledde opp UG-gutta i norsk design da de var rimelig ferske

Hva er viktigst for dere: Å være samfunnsaktuelle eller være å gangster?

– Gangster!, roper alle i kor.

– Conscious rapping, liksom? Ingen av delene er spesielt viktig for oss. Den mest samfunnsaktuelle sangen vi har er «Savner min klikk». Den tar opp social distancing og økende priser på hasj som et problem. Vi har merka at noen har oppfatta oss som vi prøver å lage et gangster-image, og det vil jeg gjerne avklare at det er ikke det vi sikter mot. Det er vanskelig å si hva vi sikter til, for jeg vet faen ikke selv, sier Marstein.

– Vi skriver om våre egne opplevelser. Hvis det er gangster, da er vi gangster da. Men hvis det er samfunnsaktuelt, da vi samfunnsaktuelle da, påpeker Fretex.

– Det er også viktig for oss at noe annet enn pop skal være aktuelt i det norsk musikkmarkedet. Vi vil ha et musikkmarked som promoterer ting fra undergrunnen. Å gjøre gangster samfunnsaktuelt og bane vei for alt som ikke er barnevennlig, legger Rikpappa til.

Apropos pop. Her kan du se selveste Julie Bergan danse til UNDERGRUNNs mest samfunnsaktuelle sang:

Hvordan står med det norske undergrunnsmiljøet?

– Vi assosierer oss ikke særlig med det norske undergrunnsmiljøet. Men hvis dere lurer på hvordan det står til med undergrunnsmiljøet i rapgruppa UNDERGRUNN, så er det god stemning! Alle backer og spiller hverandre gode. Krigen er på.

Hvordan skal dere noen ganger toppe en banger som «Trapmobile»?

– Vi var faktisk litt stressa etter at vi slapp «Trapmobile»… For at folk skulle tro at det var vår nye sound. Men det var bare lættis å lage en skikkelig club-banger!

– Vi kan heller ikke å gå inn i studio med en mentalitet om at vi skal toppe «Trapmobile»! Det får bare skje om det skjer.

Les praten 730.no tok med UNDERGRUNN om den psykedeliske musikkvideoen til «TRAPMOBILE» her:

 

Dere har flere ganger blitt sammenlignet med BROCKHAMPTON. Hva føler dere om det?

– Hipstere dør for BROCKHAMPTON og hipstere dør for UNDERGRUNN.

Enkelt og greit. Hvordan ser fremtiden ut for UG?

– Vi får se hvordan dette albumet blir mottatt. Prøve å komme oss inn i live-gamet blir det neste nå… Men fuck rona da! Vi gleder oss til konsertdørene åpnes igjen.

Se også: Videopremiere fra B-Boy Myhre og Cezinando her!

Dessuten: TikTok-poppin Jack Harlow lister sine topp 5 rappere her!

Nyeste saker fra 730.no

Les mer