Hopp til hovedinnhold
(STIAN ANDERSEN)

Karpe Diem: Låt for låt

(STIAN ANDERSEN)

Åh, typisk. Karpe Diem gjør liksom alt rett. Alltid. Det føles iallefall slik. Selv om det sikkert ikke er helt sant. Noe som dog er fakta er at Chirag og Magdis suksess er på sin plass. Folk som lager så god musikk, fortjener å gjøre det godt. Jamfør deres nye plate; lett en av årets flotteste skiver, med kanskje deres beste tekster så langt. (Konserten i Oslo Spektrum blir sjukehus.) 

Her forteller Karpe Diem til 730 om hver låt på sitt nye album.

Hør og last ned Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden her:


«Sakte film»

C: – Vi hopper rett i det. Åpningslinjene oppsummerer opp- og nedturene fra i fjor. Shoutout til alle mine nek.

M: – Det er rart at vi konstant streber etter nye opplevelser og innholdsrike liv, samtidig som vi alltid leter etter stoppknappen. Det er nok derfor i hvert fall jeg fascineres av sakte film, og muligheten til å forstå hva som skjer mens det skjer. Som regel forstår jeg det dessverre bare i ettertid. Fun fact: Den mannlige arabiske stemmen i bridgen er fra en YouTube-video med pappa, der han oppfordrer ungdommen i Egypt til å gå ut i gatene og demonstrere for framtida si. Dette var før revolusjonen begynte.

«Jens»

C: – Vennene våre sier at vi ikke kan uttale oss om forskjellsbehandling eller diskriminering, og småmobber oss for å være «hele Norges Karpe Diem». De er misunnelige tapere selvsagt, men det er mye humor i at man slutter å være svarting dagen man blir kjendis. Shoutout til alle mine «Jens».

M: – Mamma, jeg klarte det uten forhud!

«Spis din syvende sans»

C: – (Svenske) Astma og Rocwell har gjort en nydelig jobb på denne. De mic’+et opp et piano i studio og tok opp lyden i rommet, og da var det bare for Chirag å sleppe Raggen løs. Magdi lurer seg selvfølgelig inn på noe Sølvguttene-greier på slutten av låta, men ellers er det en av mine favorittkutt på albumet.

M: – Jeg har alltid lurt på om vi kan gjøre en rå raplåt uten trommer. Props til Raggen for å gjennomføre med to like fete vers. Props til meg for interessant harmoni.

«Helseguru» med Truls Heggero

C: – Plateselskapet og apparatet rundt oss hadde tusen forslag om å dra inn alle mulige supre «i vinden»-artister fra Skandinavia på plata vår. Vi hadde egentlig ikke noe issue med det før det gikk opp for oss at vi egentlig helst kun vil ha med folk vi er venner med på skiva. Noe annet er ikke i Karpe Diem-ånd. Utgangspunktet for å lage musikk sammen må bunne i en eller annen sosial «klikk». Truls Heggero er en av topp 5 folk jeg har møtt gjennom musikk i mitt liv. Dessuten er han er fantastisk sanger med særpreg. Låta handler om at det er sunt med en krangel, men vi trenger vel ikke være helseguruer, beibiiiii?

M: – Med jevne mellomrom har vi spurt hverandre om hva vi alltid har elsket ved rap. Svaret var enkelt: Linjer. Bra linjer, funny linjer, gjennomtenkte linjer, banale linjer, linjer med dobbeltbetydninger, linjer med trippelmetaforer, umiddelbare linjer og linjer du forstår femte gangen du hører dem. Her er noen av våre.

Fortsetter nedenfor.

(AKAM1K3)

«Porselen»

M: – «Porselen» er den vanskeligste sangen jeg har skrevet, og forhåpentligvis også den vanskeligste jeg noen gang kommer til å skrive.

«Her»

M: – Jeg pleier å skrive lister når det blir for mye rot i huet, men det hjelper å gå seg bort. Eller bare skrive en låt om det.

C: – «Her» handler om å puste. Å ta seg tid til å puste. Hvis ikke dør du.

«Naomi» med Fadlabi

C: – Vi har kjent Fadlabi siden han kom til Norge som politisk flyktning, og den første norske CD-en han noensinne eide var Glasskår EP, som jeg gav ham på John Dee i 2004. «Naomi» er et dikt Fadlabi har skrevet til sin datter på hennes første skoledag. Det er så flott at jeg nesten ikke kan tro det.

M: – Dette er første gang noen andre enn oss får et eget spor på en av Karpe Diems utgivelser, men det er også første gang noen har truffet oss så sterkt, nakent og ekte.

«Påfugl» med Yosef

C: – «Påfugl» handler rett og slett om å gjøre sin annerledeshet til sin styrke. Uansett hva den annerledesheten måtte være. Vi visste at vi ville ha med Yosef (fra Madcon) på låta rett og slett fordi Yosef er den personen jeg vet om som omgås flest ulike folk. Fra streetkid til popstjerne. Siden ungdomstida mi har jeg beundra Yosef for å kunne sitte rundt et bord med gangstere en dag, for så å drikke kaffe med næringslivstopper på Tjuvholmen dagen etter. Dagen etter det igjen henger han med faren min som elsker han. Yosef forstår flest ulike koder av alle jeg kjenner, og derfor er han en påfugl.

M: – Du er sannsynligvis en påfugl selv.

«Toyota’n til Magdi»

M: – Rap: Ta det du har og gjør det til noe fett. Om du er blakk – gjør det fett å være blakk. Om du er fra bygda – gjør det fett å være fra bygda. Om du kjører rundt i en 97-modell Toyota Corolla Ginza med rød lakk som folk peker på og ler av fordi de mener rockestjerner bør ha noe finere… Bassen og trommene til Astma og Rocwell gjorde også det fett.

C: – Årets låt. Årets video. Årets åpningsbars.

«Støv» med Kråkesølv

M: – Noen av de mest givende situasjonene vi har vært i har også vært de vondeste.

C: – Med unntak av «Byduer i dur»-verset mitt i etterkant av 22. juli er dette nok det verset som har vært vanskeligst for meg å skrive noensinne. Å se og å snakke med unge mennesker før de skal dø er ekstremt vondt selv om det også er imponerende å se hvor sterke de er i situasjonen sin. Kråkene fløy ut til Stockholm, og ga låta sjel. Takk.

«Nyrestein»

M: – Dette er den aggressive lillebroren til «Tusen tegninger». I stedet for å beherske seg skriker han om salafister, pubertale rappere, liksomtøffinger og alle andre han bare vil forlate i urinalet. Men han er også en viktig stemme.

C: – En person som prater piss er en nyrestein. Magdis avslutningslinjer er for ekte.

«Skåler med blod»

C: – Det er bak det er bak det er baksiden av medaljen.

M: – En syk blanding av følelser, linjer og tanker som alle er verdt å skåle for. Det har vært en lang vei, men vi er evig takknemlige for at den har vært nettopp det.

 
Ønskereprise fra fredag: Se Karpe Diem på Senkveld (video)

Nyeste saker fra 730.no

Les mer