Hopp til hovedinnhold
kanye west adidas swastika ye germany hakekors
Ye på Fast Company Innovation Festival i New York City i 2019 (Brad Barket/Getty/Fast Company)

Kanye West skal ha tegnet hakekors hos adidas

Kanye West sjokkerte adidas fra dag én.

I oktober 2022 brøt adidas brått med Kanye West og hans YEEZY etter at Ye kom med flere antisemitiske ytringer.

Men allerede i sitt første møte med hip-hop-mogulen i 2013 fikk adidas se et stort rødt flagg.

The New York Times har snakket med flere adidas-ansatte, og to av dem forteller at Kanye West tegnet et hakekors på en YEEZY-skisse de viste ham på sportsgigantens hovedkvarter i Tyskland.

Ye tegnet hakekorset etter å ha uttrykket misnøye med skodesignen på skissen.

I 1920 laget Adolf Hitler en variant av hakekorset som dreier mot høyre som et «arisk» symbol for det tyske nazistpartiet NSDAP og nazipropagandaen generelt.

(Symbolet er kjent siden førhistorisk tid og har blitt brukt i de fleste kulturer over hele verdenen uavhengig av hverandre. I India er for eksempel varianter av hakekorset 卐 卍 kjent under navnet svastika, som på sanskrit betyr «lykkebringer».)

Kanye West adidas ye yeezy Eric Liedtke

Eric Liedtke fra adidas med Kanye West aka Ye i 2016 (Jonathan Leibson/Getty Images for ADIDAS)

Ifølge personene som avisen snakket med skal Kanye West i etterkant ha «bedt en jødisk adidas-manager om å kysse et bilde av Adolf Hitler hver dag […] Og West fortalte adidas-kolleger at han beundret Hitlers beherskelse av propaganda».

I flere uker har Kanye West og hans kone Bianca Censori blitt fotografert i Italia. Men Ye er ikke på en evig ferie. Ordet på gatene er at han snart er tilbake både med ny musikk og nye YEEZY-modeller.

Bransjeord på gatene er at han teamer opp med selveste David Tourniaire-Beauciel. Den franske tungvekteren har blant annet vært designsjef for skoene til Balenciaga og Maison Margiela.


Ifølge rettsdokumenter skal Ye ha inngått et forlik med en av sine tidligere YEEZY-ansatte som hevder av artisten kom med antisemitiske ytringer og roset Hitler og nazister på arbeidsplassen. I perioden 2017 til 2022 hevder til sammen syv personer å ha hørt Ye spre hat mot jøder og/eller konspirasjonsteorier om jøder og skrytt av Hitler mens de har jobbet med ham.

Kanye vil ikke at folk skal si at han har mentale problemer. I et podcast-intervju med forskeren Lex Fridman sier Ye at legen som ga ham diagnosen bipolar lidelse er jødisk. G.O.O.D. Music-sjefen indikerer at diagnosen ikke stemmer, og at det er en form for «kontrollmekanisme».

I forrige måned sa adidas’ CEO Bjørn Gulden at uttalelsene til Kanye «ikke var så bra». Men Bjørn beskytter Ye.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 730.no (@730no)

– Jeg tror ikke at han mente det han sa [om jøder] og jeg tror ikke at han er en dårlig person, det bare kunne virke sånn, sier Bjørn til In Good Company.

Han kaller alliansen til adidas og YEEZY for en av de største bransjen noensinne har sett.

– Vi tapte den businessen… En av de mest suksessfulle samarbeidene i historien. Veldig trist, legger Bjørn til.

Se video med intervjuet i Instagram-innlegget ovenfor.


adias-grunnleggeren Adolf Dassler (1900-1978) var medlem av nazipartiet. Det samme var hans adidas-partner, broren Rudolf, som ble fengslet etter krigen. De ble uvenner blant annet fordi Rudolf mente at Adolf hadde hevdet at Rudolf var med i SS. Etter at Rudolf brøt med Adolf startet han – like så greit – Puma.

Kanye West har sagt at han kan lire av seg jødehat uten at det vil få konsekvenser for YEEZY-avtalen hans.

– Jeg kan si antisemittisk dritt og adidas kan ikke dumpe meg, forteller Ye til N.O.R.E. i sitt intervju på Drink Champs.

Kort tid etter brøt adidas med Ye og ZEEZY.

Noe som gjorde at Forbes umiddelbart måtte fjerne statusen til Kanye West som dollarmilliardær: Les mer

Nyeste saker fra 730.no

Les mer