Kan vi plis få denne gullserien til Norge igjen?

9. mai 2018 kl. 00:00
KAN VI FÅ DEM TILBAKE I LIVENE VÅRE, VÆR SÅ SNILL? (FOX)

KAN VI FÅ DEM TILBAKE I LIVENE VÅRE, VÆR SÅ SNILL? (FOX)

Yes, no, maybe, I don’t know, can you repeat the question? 
TV 2-ettermiddagen på 2000-tallet var aldri helt komplett uten at denne introsangen spant rundt i hjernen (i hver fall til Friends alias Venner for Livet begynte klokken 17).
Fra 2000 til 2006 gjorde Frankie Muniz og hans tragikomiske rollefigur Malcolm in the Middle (evt. Malcolm i midten) til en av Fox-nettverkets mest ikoniske sitcomer gjennom tidene. 
Serien om den så altfor gjenkjennelige, nærmest for realistiske og dysfunksjonelle familien med konstante økonomiske problemer og litt for lite omtanke for prevensjonsmidler, leverte relaterbar humor av ypperste kvalitet, og har gått ned som en klassiker i TV-historien. 
 
Nettopp derfor er det så ekstremt kjipt at Malcolm og hans 151 avsnitt med terningkast 6-TV ikke lenger er tilgjengelig i Norge, med mindre man er villig til å betale for importerte DVD-er. 
Serien pleide å ha en fin plass hos norsk Netflix, men har for lengst forduftet fra strømmetjenestens sortiment. 
Nå syntes vi det er på høy tid at noen tar steget og henter inn og skyter denne gullfuglen. Igjen. 
Om noen trenger videre overbevisning har vi samlet opp 10 meget solide og særdeles tilstrekkelige grunner til hvorfor vi trenger Malcolm og gjengen i livene våre igjen:
1. Relaterbar til tusen

Om det var noe som skilte Malcolm in the Middle fra sitcom-konkurrentene, så var det hvor latterlig relaterbar og gjenkjennelig den er. 
Seriens gjenspeiling av amerikansk arbeiderklasse er så langt fra picture perfect som det blir. Her pyntes det ikke på sannheten, noe som er klinkende klart helt fra pilotepisoden da mamma Lois nonchalant barberer en naken bigfoot Hal midt i stuen foran barna.
Karakterene er også særdeles dyktig skrevet, på den måten at de er folk man kjenner igjen fra virkeligheten. Alle kjenner en uslipt kniv som Reese. Alle kjenner en kjeftesmelle-Lois. 
Og omtrent alle som har brødre kan signere under på at det forholdet vi ser mellom guttene er 100 % genuint. 
2. Lydspor-himmelen
Fun fact: Malcolm in the Middle ble faktisk aldri utgitt på DVD i sin helhet i USA. Hvorfor? Fordi rettigheten til all den heftige musikken den byr på ble altfor dyre til å gi ut på hjemmemedie. 
Introlåten er nemlig langt fra den eneste solide låten som dukker opp i løpet av seriens syv sesonger. (Dog var det den som gav Malcolm en Grammy-pris for beste låt skrevet for visuelle media.)
En rekke låter har i ettertid omtrent blitt brandet som Malcolm-låter, som punkrock-drømmene Sum 41s «In Too Deep» (klippet over) og Bowling for Soups «The Last Rock Show», og til og med Abbas «Fernando».   
Litt forståelig er det kanskje at de ikke hadde råd til DVD-er. 
3. Hal
For de aller fleste er kanskje kjernekaren Bryan Cranston mest kjent som meth-mekkende druglord Walter White i Breaking Bad, men i våre hjerter vil han for alltid være klumsete og godhjertede Hal «Nolastname»*. 
Multitalentet (se klippet over for nydelig bevis) klarte muligens aldri å holde på en jobb over lengre perioder, men far stod alltid på for at familien hans skulle ha det bra. Og ikke minst stod han for noen av seriens desidert morsomste scener, som da han begynte med «speedwalking», da han skulle beskytte familien mot en edderkopp eller da han skulle bekjempe en bie
Mannen er et vidunder, og trenger egentlig ingen andre for å kunne underholde. 
*Fun fact: Malcolms etternavn blir aldri spesifisert i serien, men som en vits blir etternavnet «Nolastname» brukt ved spesielle anledninger. 
4. Lois
 
Man kan nesten ikke snakke om Hal uten å nevne Lois. Malcolm og brødrene hans er kanskje i seriens sentrum, men det er familiens to overhoder som er de ekte skattene i huset. 
Vi har tidligere gitt Lois (Jane Kaczmarek) en shoutout for å være en av TVs beste mødre – og det står vi fortsatt for. Mor er nødvendig streng og står på som en helt, noe som må applauderes, men hun er også underholdende som fy. Og det skal mye til for at en karakter skal gå syv sesonger og være hysterisk morsom bare ved å være hysterisk sinna hele tiden (Mot i Brøstets Karl Reverud kunne lært mye her ass).  
Blant uforglemmelige øyeblikk har vi blant annet scenene da hun erklærte krig mot damen som bulket bilen hennes på parkeringsplassen (over) og da hun satt fast i kø og prøvde å kjøre en konstruksjonskran. Mor har null chill og vi elsker det.  
5. Gjesteroller
 

 
Noe av det vi har merket når vi har sett gjennom Malcolm på nytt igjen i løpet av de senere årene, er hvor latterlig mange kjente skuespillere som har gjort gjesteroller for showet.
Eric Stonestreet (Modern Family), Bea Arthur (Golden Girls-legenden selv), Dakota Fanning (War of the Worlds), Emma Stone (La La Land), artisten Ashlee Simpson, Hayden Panettiere (Heroes, Nashville), supermodellen Heidi Klum, Ashley Tisdale (High School Musical), Kurtwood Smith (That ‘70s Show) og George Takei (Star Trek) er bare noen av de kjente ansiktene som har dukket opp i løpet av serien. 
Vi sverger på at det dukker opp flere for hver gang vi ser oss opp på serien igjen. 
 
6. Alt Dewey gjør
 

Nå, det er ingenting galt med Malcolm, Reese, Francis eller baby Jamie, men det er ingen i søskenflokken som kan måle seg med Dewey (spilt av svensk-amerikanske Erik Per Sullivan). 
Malcolm er muligens den mest skolesmarte av søskenflokken og den vi alle burde ha som en slags halvgod, dog litt sutrete rollemodell, men den vi alle egentlig vil være er Dewey.
Det lille idolet er scenestjeler til tusen, om han lager et sukkerspinn-fengsel, banker opp bøller med vesker, danser til Abba eller argumenterer for Guds ubetydelighet (klippet over). 
7.  Scenen når de krasjer i bassenget

Å velge seriens mest minneverdige scene er ganske vanskelig, men man kan egentlig ikke ta feil om man gir denne seieren.
Etter en slektstreff med Hals familie hvor Lois blir gjort narr av og undertrykket av alt og alle, bestemmer guttene seg for å ta hevn ved å lage skandale for det fine selskapet. 
Hvordan? Ved å kjøre en golfbil gjennom lokalt og krasje den i bassenget, selvsagt. Gull på rull. 
8. Åpningsscenene 

Noe Malcolm in the Middle alltid gjorde særdeles bra var å sette komistemningen på riktig måte.
I forkant av hver episode, før vignetten spilles, vises såkalt en såkalt «cold opening», en scene som er uavhengig av resten av episode-plottet og som bare kjører humor. 
Noen av disse er bare 30-ish sekunder lange, men allikevel er det her noen av seriens morsomste og mest magiske øyeblikk skjer. 
9. Grandma Ida 

Om du ikke husker Grandma Ida fra seriens løp, kan det hende at hjernen din har gjort deg en tjeneste og blokkert akkurat den demonen fra minnet ditt. 
Malcolms bestemor er ikke akkurat av den koselige sorten. Skuespillerveteranen Cloris Leachman var nominert til Emmy hvert eneste år (!) hun gjorde rollen som den kjederøykende, whisky-styrtende og spesielt usympatiske gamle damen. At hun vant to ganger er mildt sagt vel fortjent. 
Tenk at vi på et tidspunkt trodde Lois var ille. 
10. Den hjertevarme kjernen i showet
Det som kanskje er finest ved hele Malcolm in the Middle er hvor genuint hjertevarmende den egentlig er. 
Det er kanskje litt Disney Channel-moralsk av oss å si, men gjemt bak all kranglingen, krigføringen og generelle uhyggen finnes nemlig en rørende historie om en familie som står sammen gjennom fryktelig mye dritt. 
Til tross for at Lois og Hal ofrer omtrent alt de har for familien, får den hardtarbeidende familien aldri smake på suksess. Vi serveres en realistisk moral i det faktum at verden ikke nødvendigvis smiler tilbake dersom du gliser til den. Ofte får man vel heller en knyttneve tilbake. 
Dette blir svært fint oppsummert i seriens finale, hvor Malcolm får en mulighet til å droppe college-utdannelsen for å ta en bra jobbtittel. Lois takker dog nei til stillingen for ham, fordi hun vil at han skal måtte jobbe hardt slik at han ikke blir bortskjemt når han senere skal bli president (lol), og viktigst av alt så han ikke glemmer hvor tungt det faktisk er å være i arbeiderklassen i USA.
 

 
Nå – kan noen vennligst plukke opp Malcolm og strømme ham inn i våre liv igjen? Jeg kaster lett hele lommeboken i retning den personen som kan fikse det. <3 
Obligatorisk bonus: Scenen når de banker klovnene

Fordi ingenting slår en klovnekamp. 

En annen ønskereprise: Ugly Betty