Hopp til hovedinnhold
YOLO (SONY)

Jusstudenter skuffet over Marcus & Martinus, skriver åpent brev til tvillingene

YOLO (SONY)
 
Marcus & Martinus byttet til engelsk med stort hell, og har nå tre «internasjonale» låter i topp 50 hos Spotify i Norge. Blant annet andreplassen med sin pop-banger feat. Madcon.

Men mo’ money mo’ problems for M&M: Nå vanker skår i gleden for 14-åringene.

Jusstudentene, sykkelentusiastene og musikerene Store Gutter alias Ole Christian Buri (25) og Trond Thorsen (25) har skrevet et åpent brev til Trofors-duoen hvor de forteller at tvillingene er veldig uforsvarlige.

– Det er med stor skuffelse å observere Marcus og Martinus sykle med hver sin jente på baksetet, uten å bruke sykkelhjelm, skriver Buri og Thorsen til 730.

– Marcus og Martinus er store rollemodeller med en betydelig påvirkningskraft på dagens unge. De har over 300.000 følgere på Instagram og titalls millioner avspillinger på Spotify. Når de nå ønsker å slå igjennom internasjonalt vil det potensielt gi dem et enda større talerør. Dette gir dem, deres produsenter og samarbeidspartnere et spesielt viktig samfunnsansvar, forteller sykkelentusiastene, og påpeker at også NRK har vist frem videoen.

– Dette samfunnsansvaret har de dessverre sviktet i videoen. Videoen fremstår heller som en oppfordring til risikofylt adferd for den særlige utsatte gruppen de appelerer til.

– Flere tiår med holdningsskapende arbeid i den norske skolen – for hjelmbruk – blir nå utfordret av to unge herrer med en langt sterkere påvirkningskraft: Marcus & Martinus.

– Det virker som at deres ønske om å se bra ut overgår hensynet til sikkerhet. Når hensynet til skjønner trumfer sikkerhet, bygger det også opp under det sykelige kroppspresset dagens unge opplever. Dette ser vi på som veldig uansvarlig, og bidrar til å legitimere farlige argument som at hjelm ødelegger sveisen.

– I Sverige og Danmark, hvor Marcus & Martinus forøvrig etablerer seg i disse dager, er det ulovlig å sykle uten hjelm. I Sverige ble antall hodeskader hos barn halvert etter at hjelmpåbud ble innført.
 
– Vi er selv sykkelentusiaster og artister, aktuelle med en musikkvideo om nettopp sykling som kan sees her.
 
– Vi er godt kjent med at man av og til må ta risiko for kunsten, men å droppe sykkelhjelm er imidlertid ikke en risiko verdt å ta. Vi ønsker å bidra til gode holdninger som kan skape fremtidig ansvarlige samfunnsborgere. Vi ønsker å fremheve at vi forøvrig er store fans av Marcus &
Martinus, og at dette ikke under noen omstendighet er et angrep på dem
som artister eller personer.
 
Duoens manager Jon Leifsrud sier til 730 at scenen i videoen var trygg, selv uten hjelm. Men IRL er det hodebeskyttelse som gjelder.
 
– Marcus & Martinus oppfordrer alle til alltid å bruke hjelm på sykkeltur, men i denne scenen var det under kontrollerte former og i lav hastighet på set, så vår vurdering var at det var trygt for alle involverte. Bruk hjelm!
 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer