Jonis Josef aka Kongen av Gulset: – Norge er verdens beste land, så lenge du tør å ta sjanser

9. mar 2019 kl. 16:26

Jonis Josef, her på juleball i serien. Foto: Torstein Østberg / Spark AS / NRK

NRK hadde nylig premiere på Jonis Josef sin selvbiografiske serie Kongen av Gulset. Etter å ha slukt hele sesongen på én kveld bestemte vi oss for å ta en prat med den unge komikeren.

I serien tar Jonis oss med på en reise tilbake til oppveksten og tiden på Gulset ungdomsskole i Skien. 27-åringen blander klipp med skuespillere og snutter fra stand up-scenen – se en smakesnutt via P3:

Hei, Jonis! Gratulerer med suksessen Kongen av Gulset. Er du fornøyd med hvordan serien har blitt mottatt av publikum?

– Hei! Ja, jeg er ganske fornøyd ass. Responsen har vært psycho og vi nådde mye bredere enn vi først trodde. Serien skildrer jo en oppvekst jeg trodde var litt unik, men som det viser seg at mange faktisk kjenner seg igjen i!

I en av de første scenene i serien nevner du at en skolekamerat er på vei til å drepe rektor med kniv. Dette får oss jo naturligvis til å lure – hvor mye av serien er oppspinn og hvor mye er faktisk sant?

– Nja, noe er sant.

Dette er for eksempel knivepisoden det er snakk om. Men selvfølgelig, som all annen underholdning er det jo overdrevet med et par hakk for å fortelle en historie. Vi har også endret detaljer og navn for å ta hensyn til personvern. En episode jeg ser tilbake på med latter kan jo for en annen være en traumatisk opplevelse. Man må nok trå varsomt når man skal snakke sant.

Det forstår vi godt! Ut i fra serien virker det som om du alltid har utstrålt selvtillit. Stemmer dette?

– Nei! Jeg har hatt noe jeg mener mange unge minoriteter har i dag, nemlig falsk selvtillit.

Unge Jonis og gjengen i serien. Bakre rekke fra venstre: Jibril Josef (Charky), Elsa Maria Pedro Flaen (Hibo), Mahdi Al-Ali (Mo). Foran fra venstre: Ahmed Moter (Mosti), Abdi Karim Mohamed Sheikh (Jonis) og Even Fjelle (Christian). Foto: Torstein Østberg / Spark AS / NRK

Å lage tv-serie er jo noe helt annet enn det du vanligvis gjør, nemlig stand-up. Hva trives du best med? Kommer vi til å få se mer av deg på skjermen?

– Det er jo en helt annen opplevelse, men herregud så gøy! Jeg trives best med stand-up, da det er grunnen til at jeg lager TV i det hele tatt. Det er nok noe jeg kommer til å gjøre resten av mitt liv. Forskjellen er vel at når jeg gjør stand-up styrer jeg alt. Jeg tar avgjørelser helt selv og trenger ikke å forholde meg til andre. Når man lager TV derimot, så må man samarbeide med mange forskjellige mennesker, da det er en betraktelig større prosess. Og ja, dere kommer definitivt til å se mer av meg på skjermen!

Vi gleder oss til å se mer! Men hvordan har veien til komedie vært for deg? Har du alltid vært en liten skøyer?

– Det har vært en veldig lang og kronglete vei. Jeg hadde aldri drømmer om å være stand-up komiker, selv om jeg alltid har vært fan. Jeg vokste jo opp med Eddie Murphy, Dave Chapelle, Louis CK osv. Inspirasjonen har med andre ord alltid vært der. Det var dog ikke før jeg så en ræva stand-up komiker på Dattera til Hagen at jeg tenkte, «Ey! Dette kan jo jeg gjøre mye bedre!». Spol fem måneder frem i tid – jeg står på scenen og gjett hva? Jeg gjorde det MYE bedre enn han.

Du har jo virkelig klart å bevise at du gjør det bra! Men du kødder også mye om familie og religion, både i serien og på scenen. Hva synes familien din om dette?

– Godt spørsmål! De synes jo egentlig at jeg burde vært lege eller ingeniør, men når vitsene mine betaler deres regninger må de jo bare anerkjenne at dette er noe bra.

– Min far er en utrolig morsom fyr (gjør forøvrig en cameo i episode 5 av serien), mens min mor alltid har vært skeptisk. Det var ikke før moren min så meg på scenen i Skien at hun forsto hvor viktig det her var for meg, og ikke minst hvor mye det betydde for folk. I dag er mor og far mine største fans, og jeg kunne ikke vært mer glad for det.

Abdi Karim Mohamed Sheikh som unge Jonis i serien. Foto: Torstein Østberg / Spark AS / NRK

Så koselig! En annen ting du har vært veldig interessert i er musikk. Du ville jo egentlig satse på en musikkarriere. Er du fornøyd med hvor du har havnet nå, eller kommer du til å følge musikkdrømmen på et senere tidspunkt?

– Jeg ville alltid lage beats og produsere for de beste. Jeg er utrolig glad i musikk og kommer definitivt til å gjøre noen musikalske prosjekter med årene. Min største inspirasjon i livet er Donald Glover (aka Childish Gambino, journ. anm.), som gjør alt fra stand-up og skuespill til regi, produksjon og musikk. Jeg håper jeg også kan utvikle meg slik at jeg kan gjøre flere ting på en gang, på et høyt nivå.

Vi har troen! Og helt til slutt – har du noen råd til de som har lyst å gå i dine fotspor?

– Ta risiko. Norge er verdens beste land, så lenge du tør å ta sjanser. Jo høyere risiko du tar, desto høyere avkastning kan du få.

Du kan se alle episodene av Kongen av Gulset på NRKs nett-tv