Hopp til hovedinnhold
Erika Norwich Til lillebror intervju
Erika Norwich suser mot toppen i Norge (Instagram/erikanorwich)

Erika Norwich: – Jeg vil ikke ta det for gitt!

Erika Norwich rører Norge med hyllesten til Teodor.

Trondheim-artisten (født i 99) får sin aller første topp 20-plassering med personlige «Til lillebror», produsert av Ole Hartz.

Men hun er langt fra fersk som sanger og låtskriver.

Erika Norwich har deltatt i både Idol og Melodi Grand Prix tidligere, og har sunget siden hun var liten.

Karrieren skjøt for alvor fart da hun introduserte seg selv på TikTok for noen år siden. Nå har hun mer enn 120k følgere på appen, noe som kommer godt med når man driver med musikk.

Men trønderen forteller 730.no at hun selv har et ambivalent forhold til måten TikTok forandrer den norske musikkbransjen.

Les praten vår med Erika Norwich nedenfor!

Erika Norwich får sin første topp 20-hit på Spotify (Paulina Kolataj)

Grattis med slipp av vakker låt, Erika! Kan du fortelle litt om historien bak sangen? 

– Tusen takk! Jeg har lenge tenkt på å skrive en låt til lillebroren min Teodor som jeg kan synge i hans konfirmasjon når den dag kommer. Han er ti år, så det er jo en stund til. Men så var det en kveld jeg satt ved pianoet, og det bare falt naturlig å skrive til han.

– Lillebroren min betyr ekstremt mye for meg, og jeg skrev låta fordi jeg vil at han skal vite det.

– Vi har vokst opp sammen og opplevd det meste sammen, noe som har gitt oss et unikt bånd idag.

For de som ikke kjenner deg så godt fra før av: Hvordan vil du introdusere deg selv for Norge? 

– Oi den var vanskelig å svare på, men kort sagt; Erika Norwich, 22 år gammel fra Trondheim. Jeg er artist og låtskriver, i tillegg til at jeg deler mye av livet mitt, uten filter, på Tiktok.

– Jeg jobber for å være et forbilde for barn og unge ved å fremme psykisk helse, samt formidle at det er viktig å gjøre ting for seg selv og ikke alltid følge det alle andre vil at du skal gjøre.

– Ellers kan jeg med ærlighet si at jeg er en raring!

To raringer? (Instagram/erikanorwich)

«Til lillebror» suser oppover Spotify-topplisten. Hvordan er det å se «Erika Norwich» mellom noen av Norges største stjerner?

– Det er veldig stas å se sitt eget navn sammen med andre kjente og dyktige artister. Jeg hadde ikke forventet at den skulle ligge såpass høyt. Hadde små håp om å kanskje nå bunnen av den lista, men å komme så høyt som topp 20 er over all forventning!

Hvordan har tilbakemeldingene vært?

– Jeg er overveldet av all responsen på låta og ikke minst takknemlig for alle fine meldinger og videoer folk har laget. Det har vært så mye meldinger at jeg ikke har fått til å åpne alle, så jeg skal sette meg ned å gå gjennom dem så fort jeg får litt tid.

– Det betyr så mye for meg når folk tar seg tiden til å skrive til meg, så jeg vil ikke bare ta det for gitt uten å svare dem!

Hvem er forbildene dine? Har du noen drømme-collabs? 

– Sondre Justad og Kristian Kristensen har vært to av mine forbilder i mange år. Min familie er fra Harstad, så jeg har fått litt ekstra tilknytning til disse to.

– Et annet stort forbilde jeg har er Trygve Skaug. Han skriver dikt i tillegg til musikk, noe jeg også gjør. Det hadde vært en drøm som gikk i oppfyllelse om jeg får samarbeide med han en dag!

Det er ikke mange kvinnelige norske artister på topplistene i Norge. Hva tenker du om det? 

– Her om dagen sjekka jeg mine spillelister og innså at jeg faktisk ikke har noen kvinnelige artister der selv. Jeg vet ikke om det er en greie eller om det er fordi det er mangel på kvinnelige norske artister, men jeg håper jo så klart at jeg kan være med å endre det!

– Det er jo blitt populært å skrive på norsk, og jeg føler at vi jenter har vært litt treigere enn gutta der. Det har lenge vært populært med partylåter og rap på norsk, men i den sjangeren er det få kvinner.

– Det tok litt tid selv før jeg turte å skrive på egen dialekt, men jeg fikk litt motivasjon fra Synne Vo!

(Instagram/erikanorwich)

TikTok har utvilsomt påvirket musikk-Norge. Noen elsker det, andre hater det. Hva synes du? 

– Jeg er litt todelt akkurat rundt dette. TikTok har blitt en stor mulighet for musikere til å spre musikken sin, noe som jeg ser på som veldig positivt.

– Men jeg føler også det har blitt veldig «enkelt» for hvem som helst med et høyt følgertall å gi ut musikk for å tjene penger. Til tross for hverken talent eller lidenskap for musikk. Det mener jeg er litt kjipt for de som virkelig jobber for det, men som ikke har følgerbasen for å nå ut til like mange. 

– Dagens ungdom hører på veldig annen musikk enn det vi gjorde da jeg var ungdom, og det tror jeg har mye med TikTok å gjøre.

– Selv om det er en annen sjanger enn det jeg pleier å høre på må jeg si det er mye bra musikk som er kommet gjennom TikTok!

Erika møter forbildet Kristian Kristensen (Instagram/erikanorwich)

Hva er den ultimate drømmen din? 

– Drømmen er egentlig bare å få mulighet til å gi ut alt det jeg skriver, både av musikk og tekster.

– Jeg håper å få opptre live foran et litt større publikum på nyåret, for det er noe jeg elsker å gjøre. Kanskje gi ut bok?

– I tillegg er det en stor drøm å kunne jobbe med barn og psykisk helse, så det håper jeg at det er noe jeg kan få til samtidig som musikken.

Se også: David Mokel x 730.no i ny podcast!

Nyeste saker fra 730.no

Les mer