Hopp til hovedinnhold
FEMME FATALE-INFISERT KASSASUKSESS ELLER BARE FLOPPETE SPION-BOMMERT? (20TH CENTURY FOX)

Jennifer Lawrence får naken-kritikk

FEMME FATALE-INFISERT KASSASUKSESS ELLER BARE FLOPPETE SPION-BOMMERT? (20TH CENTURY FOX)

Da vi i høst først skrev om godjenta Jennifer Lawrences seneste film, var vi både optimistiske og forhåpningsfulle. 
Kunne spionthrilleren Red Sparrow med navnebroren Francis Lawrence være akkurat det J Laws karriere trengte for å snu en uhyggelig trend av en rekke middelmådige suksesser?  
Verdens best betalte skuespillerinne i 2015 og 2016 gikk fra å gjøre massive kassasuksesser som Hunger Games-filmene (2012-2015), og store Oscar-filmer som Silver Linings Playbook (2012) til å gjøre tamme box office-hits som Joy (2015) og direkte flopper som Mother! (2017). 
 
Selv ikke den Chris Pratt-gjestede (og Morten Tyldum-regisserte) storsatsingen Passengers (2017) kunne gi mor en skikkelig fulltreffer, i og med at den nå tilsynelatende er best husket for sine alvorlige plotthull. 
Ting har rett og slett ikke gått i Jennifers favør – og det tyder på at det ikke kommer til å forandre seg med det første. 
 

 

De første anmeldelsene av Red Sparrow har nemlig begynt å tikke inn i forkant av verdenspremieren 2. mars, og resultatet er så langt svært blandet. 
Mens filmgiganter som Variety og Indiewire skryter av Francis’ «elegante regi» og Jennifers skuespill, er i skrivende stund omtrent 60 % av anmeldelsene på Metacritic blandede eller negative responser til spiondramaet, med en gjennomsnittscore på 56 av 100. 
The Guardian mener Oscar-vinnerens karakter er «distansert» og «nærmest umulig å relatere til», samtidig som de kaller regien til tider «flatt og følelsesløst». Entertainment Weekly skriver at filmen er en forglemmelig og «klumsete» versjon av Angelina Jolies Salt (2010).  
 
Red Sparrow falt heller ikke i smak hos bransjeveteranene The Hollywood Reporter, som stempler den som «usexy» og lite tilfredsstillende, samtidig som de anklager den for å ha et «perverst premiss». 
 
Det siste punktet ser ut til å være en slags rød tråd gjennom filmens kjipe tilbakemeldinger.


I takt med filmens selverklærte status som «sexy spionfilm», kaster J Law klærne i en rekke scener – som visstnok inkluderer et par svært grove voldtektsscenarioer. 
Independents Christopher Hooton, som gav snaue 2 av 5 stjerner, skriver dog enda spissere i sin kritikk av filmens nakenscener: 
— Jeg lurer på om Lawrence følte at hun skyldte regissør Francis Lawrence å gjøre denne filmen, som ser ut til å kun ha som formål å vise henne naken på så mange måter som kontrakten hennes tillater, noe som resulterer i en slags sovjet-fetisjistisk pin-up-kalender, skriver Hooton. 
Når man bærer et av Hollywoods desidert mest respekterte navn, kan ikke slikt som dette være særlig skøy å høre om filmene man satser på. Enda kjipere blir det selvsagt når karrieren allerede har begynt å vakle litt.

 

Om kritikernes ris dog får noe å si for filmens faktiske kommersielle suksess, gjenstår dog å se. Mother! var jo kritikerfavoritt blant 2017s skrekkutvalg, og det mest skrekkelige ved den var tross alt hvor dårlig den gjorde det. 
Så, hvem vet? Kanskje mor trosser oddsene og bruker litt av Katniss-kvalitetene sine til å treffe blinkskudd enda én gang? Vi krysser fingre. Fortsatt. 
Red Sparrow har norgespremiere 2. mars. 

Om du vil ha en mer sikker fulltreffer: Sex, drugs og drap i Reykjavik 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer