Hopp til hovedinnhold
Vi møtte Thomas Stenström og slo av en prat sist han var i Oslo <3 (Petorovsky)

Thomas Stenström til 730.no: – Jobber for å ta over Norge og selge ut Spektrum

Thomas Stenström er en av Sveriges største artister.

Siden han slapp sitt første album i 2012, har Thomas Stenström rotert jevnt og trutt på radioer i nabolandet vårt og spilt store konserter.

Det er et kjent fenomen at nordmenn er glad i svensk pop, og 35-åringen fra Uddevalla gjorde seg først ordentlig kjent her til lands da han slapp «Slå mig hårdt i ansiktet» i 2014.

Siden har han jevnlig vært innom og spilt på små og større scener. Men han har større planer og drømmer om å erobre Norge. Det tok vi en prat med ham om, i tillegg til hans nye album Superlativ 97 og livet ellers.

Les den sykt trivelige praten med Thomas Stenström mens du hører på et av Sveriges mest populære album akkurat nå <3

Hei, Thomas! Hvordan går det?

– Forholdsvis bra, med tanke på hvor sent oppe vi var i natt og tidlig oppe igjen i dag. Jeg er imponert av at jeg lever. Det har vært et hardt døgn, men veldig gøy.

– Jeg har vært mye i Oslo før, det var liksom vår storby før. Da jeg var liten og bodde i Uddevalla, var det hit vi dro for storbytur.

Sånn er det med småbyer i Norge også, man drar ofte til Oslo på ferie. Hvordan er det å være her?

– Jeg elsker å være her, og prøver å være her så mye som mulig. Det finnes en kulturell forskjell med Norge og synet på musikk som jeg liker veldig godt. Dere har fortsatt livemusikk som et fenomen. I Sverige er det liksom fem artister som spiller på alle de samme festivalene. Det er så kommersielt, i forhold til her.

– Og bare det å være på festival rundt omkring. Bor det syv tusen mennesker i Mo i Rana, så føles det som alle de syv tusen menneskene kommer på festival. Man ser at folk setter pris på festivaler og arrangementer her. Det skaper jo mer interesse og muligheter for musikk som ikke nødvendigvis er så kommersielt som mye annet.

Ja, det er jo viktig for å holde det i gang! Hva føler du er den største forskjellen på norsk og svensk publikum, da?

– Det er nettopp det, det føles mer uproblematisk her. Folk betaler 3000kr for å dra på festival. Man bryr seg ikke nødvendigvis heller om hvem alle som spiller er. I Sverige er man opptatt av hvem som spiller, akkurat når de spiller og så drar de hjem.

– Her er det mer en happening. Det føles også som om det er mindre stress her. Det er mulig det generelt er mer penger her. En festivalarrangør i Sverige selger gjerne huset, skiller seg og står med alt den eier og har, som de risikerer om festivalen ikke går like bra lenger. Festivalarrangører her virker mer avslappet, og tenker det kommer 7000 personer.

Det er det spennende at du sier, for etter korona ser vi som er litt eldre og var på festival både før og etter pandemi, at det sosiale ofte er viktig. Selv om festingen kanskje har forandret seg litt, så virker det som de fleste samles over å se både favorittartistene sine og oppdage ny musikk. Hva tenker du om det?

– Ja, jeg synes det er spennende! Og derfor er det også kult å spille her. Og nå er vi faktisk jævlig bra live, jeg og bandet mitt. Vi kan det og gjorde en bra gig i Mo i Rana en gang. Da førte det til at vi fikk åtte spillejobber til. Sånn funker det ikke i Sverige. Der blir jeg booket til festivaler utelukkende fordi folk hører på musikken min. Det blir en helt annen greie.

Vi satt oss ned med Thomas Stenström på Sony-kontoret i Oslo (Victoria Arnesen)

Hvor drømmer du aller mest om å spille, da?

– Oslo Spektrum! Det har jeg bestemt meg for at vi skal en dag.

– Jeg har vært på konsert der før, da så jeg Veronica Maggio og Gabrielle. Det ser så gøy ut å spille der.

Nordmenn er veldig glad i svensk pop! Du har jo holdt på veldig lenge, hva av det du har gitt ut er du mest stolt av?

– Ja, mitt nyeste album. Det føles alltid som at det siste jeg har gitt ut er best. Men jeg gjorde jo mitt aller beste, og så fint jeg kan. Det føles så godt når jeg jager at jeg vil anstrenge meg til max.

Hvordan føles det å ligge på albumtoppen i Sverige?

– Det er kjempefint at folk tar det imot, men det er egentlig ingen forskjell på det å være nummer 1 og ikke. Selvfølgelig er det dritkult at folk kommer til Tele 2 Arena, og at det er jævlig mye folk. Det er jo på grunn av det.

– Samtidig er det alltid sånn at det går opp og ned, og for meg er det ikke hvor jeg ligger på toppen som er viktigst. Det viktigste er hvordan jeg føler det og at jeg er fornøyd med det. Og jeg blir veldig glad på vegne av alle rundt som jobber hardt for meg. De får igjen for det og det er stas.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Thomas Stenström (@thomasstenstrom)

Er det noe du angrer på å ha gitt ut?

– Absolutt! Jeg kommer ikke til å si hvilken… Det finnes musikk jeg vet jeg ikke har lykkes med å ta dit jeg vil ta dem. Selv om jeg er ærlig og de kanskje er fine.

Ja, du er jo ganske ærlig, og skriver ofte om folk. Vet de at låtene handler om dem?

– Jeg tror det. Det er jo brutalt å holde på sånn. Men det er jo sånn det er, og jeg kan ikke gå rundt og overtenke hva det handler om. Det skal være ærlig og er ofte om ting man går gjennom eller bearbeider. Selv om ingen nødvendigvis har sagt at de har skjønt det, så er det jo mulig de skjønner det.

Ja, de vet jo sannsynligvis hvordan musikken er for deg. Hva er det rareste spørsmålet du har blitt stilt i et intervju?

– En gang var det en som spurte om jeg pleide å ha på min egen musikk mens jeg hadde sex. Det var på rød løper, med et kamera i ansiktet. Da var det mic drop og å gå derfra. Selv om man skjønner det ofte er for å få reaksjoner eller overskrifter, lærer man seg hvilke sammenhenger man ikke skal bli værende i. Man går bare. Eller takker nei. Eller svarer ja og nei.

– Jeg prøver å holde det til å snakke om musikk og ikke om privatlivet mitt. Jeg føler meg litt ensom på den kollen, det er litt vanskelig. Men det funker.

Ja, og mye henger jo naturlig sammen når livet handler om musikken. Når skjønte du at det var musikk du skulle drive med?

– Fra begynnelsen har jeg følt meg dratt mot det. Da jeg var liten la jeg merke til om mamma hørte på en trist låt, og skjønte at hun var lei seg. Eller at dette er en låt som tilsier at det er god stemning. Jeg startet tidlig å tenke om musikk på det dype og seriøse planet.

– Det er bare noen år siden jeg turte å tenke tanken på det jeg gjør nå, og at jeg skal fortsette med det. At jeg startet å tro på den idéen er ikke så lenge siden.

Thomas Stenström

Thomas Stenström (Petorovsky)

Nå har du et stort team i ryggen, er det flere støttespillere som har betydd mye for deg opp gjennom årene?

– Ja visst! Bandet mitt blant annet. Det har venner av meg hele veien. Når vi spiller Spektrum her om noen år, som vi kommer til å selge ut, har vi også spilt John Dee sammen. Det er akkurat samme folk. Vi har vært gjennom mye sammen og det blir nesten en religiøs opplevelse å se hva som har hendt.

– Og så er det selvfølgelig folk i plateselskapet mitt. Og Jeanett her i Norge, som jeg har jobbet lenge med. En som heter Johanna, en som heter Petter som gjør alle coverne mine og andre som har vært med lenge. Selv om jeg fortsatt er ung, er det flere jeg har jobbet med i tolv år.

– Det er godt å vite at vi kjenner hverandre, og ikke alltid bare har ja-mennesker rundt meg. De sier mot meg om det er noe de mener og at de er ærlige med meg. Jeg tror også det har gjort at dette albumet er så bra. Johannes, som spiller gitar med meg, har også produsert dette albumet.

Så bra, det må føles trygt. Nå har du jo holdt på i mange år, har du noen tips til unge som kommer etter deg og vil gjøre det samme?

– Mye! Klimaet er jo veldig annerledes nå, enn det var for ti år siden. Da kunne man bli spilt på P3 og dra på turné. Sånn er det ikke lenger, tror jeg. Men det er jo de klisjeene som alle tips sier. Ting tar tid. Man må lære seg å være nådeløs, kompromissløs og tro på sin egen visjon. Ikke tvil på magefølelsen, som jeg vet alle som driver med musikk har. Samtidig må du kunne ta imot meninger fra folk du stoler på. Våge å ta kritikk.

– Fremfor alt, må man huske at man har flere sjanser. De aller fleste tror man har én sjanse, og er med på Idol eller lignende. Man lærer seg ikke alt der, men blir bare kastet ut i noe man ikke egentlig kan. Det tar lang tid å lære seg å stå på en scene. Jeg føler det er det siste året jeg har lært meg å spille for et stort publikum.

– Jeg spilte på et Twilight-arrangement i starten av karrieren min. Det var på Hovet i Stockholm, foran nesten ti tusen mennesker, med akustisk gitar. Da hadde jeg ingen jævla anelse om hva man gjorde. Man må ta tiden til hjelp.

– Og så synes jeg man skal tjene penger på musikk, ikke på et varemerke. Ikke selg noen tannbørster eller tannkremer, skriv låter i stedet. Takk nei til alle disse tingene for å selge seg billig. Du trenger ikke bli influencer, du skal selge musikk. Jeg dro på turné etter «Slå mig hårdt i ansiktet», og etter 25 datoer satt jeg igjen med kanskje 3000kr. Det var jo etter at alle andre hadde fått betalt, men det var ikke så mye. Jeg skjønner ikke hvordan det gikk rundt, og jeg kunne jo takket ja til å selge sko.

– Jeg synes man fokuserer på feil ting om man ikke fokuserer på musikken. Tenk på de du ser opp til. Det tar tid og kraft, og jeg skjønner det kan være vanskelig. Men jobb heller i en barnehage, eller ha en annen vanlig jobb ved siden av. Går det, så går det. Blir du stolt av et album, så vær stolt av det og hvordan du har kommet deg dit. Det er lettere sagt enn gjort, men jeg er glad jeg har stått i det og er der jeg er nå. Fokuser på det riktige, og ikke glem hvorfor du startet med musikken. Ikke selg tannkrem!

Ikke selg tannkrem! Er det noen du har lyst til å samarbeide med i fremtiden?

– Ja, det er noen norske jeg prøver å få til noe med. Hvis det går, hadde det vært veldig kult.

– Det finnes også mange på Hiphop-scenen i Sverige som jeg vil jobbe med, om de bare dukker opp til tiden når vi skal skrive låter, haha.

– Ellers har jeg fått jobbe med flere av de jeg har drømt om å jobbe med. Noen av vennene mine; Klara og Johanna i First Aid Kit, og Robert Hurula som er med på albumet mitt. Han er en drøm å jobbe med. Det er også andre venner jeg kunne tenke meg å jobbe med. For eksempel Maja Francis er det en drøm å skrive musikk med.

Det hadde vært gøy! Hva skal du gjøre fremover nå, da?

– Vi skal jo ut å spille på de gigantiske arenaene i Sverige! Da skal jeg også ha med meg Hurula. Jeg skal være mye her, og jobbe for å ta over Norge og selge ut Spektrum. Vi må spille masse her, la Johannes få spille gitarsoloer og vi må vise oss frem. Jeg og vi har blitt kanonbra på å spille konserter nå, så vi må ta oss tid til å komme hit og få kommet oss på en norsk scene.

– Det er nok lettere sagt enn gjort, ja, men vi skal jobbe for det.

Vi gleder oss til det! Takk for praten <3

– Takk selv!

Se også: Dobbel norsk dose hylles i ny serie 🇳🇴

Les mer