– Jeg har tatt over MILF-markedet

19. feb 2010 kl. 00:00
GLADGUTTAS ALBUM ER ENDELIG UTE (TV2)

Jørg-1 + Jan Steigen = Joddski. Etter Det store korslaget vet alle og deres mammaer om duoen fra toppen av Norge, jamfør førsteplassen de tok på iTunes da de taktisk nok slapp Krig og kjærlighet i salg denne uken. Vi dro på café med de sjarmerende mennene. Jørg-1 snakket mest, mens Jan nikket anerkjennende – og serverte et par gullkorn.

Jørg-1, det føles som det har tatt en stund for å få ferdig platen. Har prosessen vært slitsom?
– Ja. Det albumet her er det jeg har brukt lengst tid på i hele livet. Etter Tungtvann var det vanskelig å vite hvilken vei jeg skulle gå og jeg prøvde mye forskjellig. Alt ikke funket like bra. Før har han Poppa Lars alltid vært der og påpekt at det her ikke bra, det her er bra. Det som har vært mest slitsomt har vært å velge ut låter. Jeg hadde mellom 30 og 40 låter å velge mellom. Heldigivs har jeg et par skikkelige go’folk rundt meg, blant andre min far og min bror, som har hjulpet meg.

Dere vurderte ikke å jante dere til med et dobbeltalbum?

– Nei, 11-12 låter er mer enn nok. Problemet er at man ikke gidder å høre på ett helt rapalbum når det er 21 låter, uansett hvor bra det er. Det skal mye til for at du gidder å høre på sammen fyren så lenge.

Nå er albumet endelig ute. Kan lyrikeren i deg beskrive tankene rundt dette via en morsom, kreativ metafor?

– Det føles som når en isbre gavla.

Så fint. Men hva betyr gavla?

– Kalver! Som-når-en-isbre-kalver!

Åh, kult. Over til «Luremus», som ble en bloggfavoritt. Har dere ofte blitt offer for luremus opp gjennom årene? Dere har jo vært litt rundt omkring, for å si det sånn.

– Stort sett, men denne låta handler om det motsatte av navnet på sangen.

Greit, men glem metaforer. Dette spørsmålet handler om jenter som later som de vil ligge med gutter. Lurendreiere.

Jan Steigen: – Jeg har blitt lurt på en annen måte, da jeg var godt voksen. En jente jeg holdt på med latet som om hun var gravid for at jeg skulle være sammen med henne. Jeg ble skikkelig stressa, jeg trodde jo jeg skulle bli en pappa. Hun fikk meg til å tro dette i en måneds tid, før hun fortalte meg at hun ikke var gravid likevel. Det ble fort over med henne.

Wow, sjofelt av henne. Apropos Jan Steigen og damer. Jørg-1, føler du at hans hunky looks stjeler mye av oppmerksomheten bort fra deg?

– Nei, det er akkurat nok føler jeg. Jeg vet at gutta på 730 også er litt avstandsforelsket i han og det er greit. Vi to har litt forskjellig image og det funker veldig bra. Jeg har tatt over Poppa Lars’ alenemødre/MILF-marked, og det passer bra for en Cougar Town-entusiast som meg.

De som ble fan av deg via Det store korslaget vil de få den samme prime time-feelingen av Joddski på plate?

– Nei, da vil de gå på en solid smell. Vi ble spurt om vi har blitt folkelig og det har vi også blitt, vi blir jo stoppet på gata av gamle damer og små barn, men plata ble jo laget før vi i det hele tatt vurderte å bli med på noe sånt. Musikken er fortsatt like folkefiendtlig og ekskluderende som det alltid har vært.
Hvorfor sa dere ja til Det store korslaget?

– Flere grunner; Den ene var at jeg fikk lov til å ha Jan Steigen til å holde meg i hånda. En annen ting var at vi fikk lov til å styre mye av det vi ville finne på selv. Da vi fant ut vi fikk lov til å gjøre Iron Maiden, Bob Marley og slike låter, ble det plutselig litt gøyere og fordi vi skjønte at vi kom til å få med oss de folkene vi ville ha med i koret. Da ble det morsomt for oss.


Hvordan kom dere på å oversette de engelske tekstene til norsk på slutten?

– Vi følte oss vel nødt til det. I utgangspunktet vurderte vi om vi skulle oversette alt, men det hadde blitt altfor mye arbeid. Vi måtte uansett ha med litt norsk, som norskforkjempere.

Hvordan takler dere musikkanmeldelsene?

– Vi takler det stort sett veldig bra. Vi er stort sett uenige om det de skriver om andre folk, men det går som regel bra. Nå har det jo vært oppsiktsvekkende mye fint, med 5-ere i fem aviser, inkludert VG. Da er det liksom greit at BT kaller meg en «mann uten kvaliteter», haha! Han samme fyren kalte visst Timbuktu for dverg sist gang.


Hva er det beste rådet dere noensinne har fått?

Jan Steigen: – For min del var det da jeg fortalte faren min at Jørgen hadde ringt meg, mens jeg bodde i Tromsø, og bedt meg om å vurdere å komme til Oslo for å bli med på noen Tungtvann-greier. Da sa faren min til meg at hvis du ikke gjør det, kommer du antagelig til å sparke deg selv i ræva resten av livet. Det tror jeg han hadde rett i. Jeg er fortsatt veldig fornøyd med det valget.

Hva er den hotteste låta på VG-lista akkurat nå?

Jan Steigen: – Jeg synes mange låter som er basert på den Transform Ya-rytmen til Chris Brown: Mr. Evil, Mr. Lexx, Assassin. De er tøffe. Di Genius «Cyaan Friend Again» og Protoje – han nye til Don Corleon er også veldig bra.


Eh, VG-lista?

Jan Steigen: – Åh, jeg synes du sa reggae-hitsa… VG-lista? Det må vel bli den derre jævla Bergens-bølgen igjen. Kan ikke hate på John Olav eller Lars Vaular. Se opp for en fet remix av den «Rett opp og ned».

Hva er det beste albumet dere hørte på i fjor?

– John Olav Nilsen & Gjengen, det er den beste norske rockeplata på 10-20 år. Jeg oppdaget det på MySpace da det bare var demoer og har digga det siden. Ekte rockehelter. Herlige tekster. Selv om jeg nå har hørt albumet tusen ganger, blir jeg alltid fort glad når jeg hører det igjen.


Tilbake til reggae. Dere er ikke bare Cougar Town-entusiaster, dere er også hardcore reggae-entusiaster. Hva synes du om at norske Nico D er #1 på Jamaica?

– Stoka! Hele crewet hans gjør jo en bra jobb med å promotere i Norge, og skal ha big ups for det. Jeg hjalp forresten Nico å sette sammen sin første låt for en neve år siden. Synes det er kult at de viser at vi i Norge også kan gjøre det bra internasjonalt. Svensker og dansker har jo gjort dette lenge. Nico har også gjort enorm fremgang som artist de siste par åra. Står respekt av den gutsinga der altså. Kall meg forresten dancehallentusiast, ikke reggae.


Okay, dancehallentusiasten. På en skala fra 1 til 10, hvor 1 er «aw hell no» og 10 er «hell fuckin’ yeah», hvor stor er sjansen for at Tungtvann gir ut musikk igjen?

– 1, altså hell no. At Lars og jeg gjør musikk sammen på en annen måte: 9. Tungtvann er død og begravet, og det var egentlig meininga når vi gjorde Siste skanse året før vi la opp. Hvis du hører på siste låta der er det en slags avskjed til fansen. Det betyr ikke at du aldri kommer til å høre meg over Poppa Lars-beats. Det er jeg helt klar for, duden er jo fette rå. Og undervurdert. Nå er jo en del av grunnen til at vi la opp at Lars ikke var gira på å turnere noe særlig mer, så live er det vel liten sjanse. Jeg har jo også tatt med meg høydepunktene fra Tungtvann-katalogen inn i Joddski-settene.


Kan du fortelle litt om gjestene på albumet? Kom de med ved tilfeldigheter eller noe du hadde planlagt?

– Ingenting har vært tilfeldig, nei. Ida Maria er jo selvskreven som førstedame av nordlandsk rock, det skulle seriøst bare mangle. Jeg har vokst opp med en far og en bror som begge er jazzentusiaster, broren min er utdanna jazzgitarist, og jeg har vært glad i å ta meg en tur på Herr Nilsen å sjekke ut norske jazzacts når jeg har hatt fri. En gang kom jeg over Marit Sandvik fra Tromsø. Ei voksen og sjukt rå scatsangerinne. Dette har jeg hatt lyst til å gjøre noe med i alle år, men det har kanskje vært litt for ute for Lars. Michael Krohn er jo gudfaren av norsk rock, og Raga Rockers er mitt favorittband ever, så det var også en såkalt ingenhjerner. RSP er jo den beste nordnorske rapperen utenom meg, og en av de mest spenennde i landet. Vi var jo lenge uvenner og nå som vi endelig kan være i samme rom uten at det blir bråk skulle det jo bare mangle at vi gjør så mye som mulig. Nilsen og Vaular er jo også selvsagt. Nilsen har jo nevnt tidligere, og Vaularen jobba jeg vel med første gang i 04. Bergens-gutta har alltid vært flinke med å bigge opp meg, og jeg er ærlig talt happy at han har den hypen han har nå. På tide og vel fortjent. Magnus Eliassen skulle egentlig co-produsere hele albumet, men på et eller annet tidspunkt forsvant han på en årslang jordomseiling.

Vil du sende noen shoutouts til vennene dine?

– Nei, hva faen er dette her? Skoledagboka di?

<3 <3 <3!

«Krig og kjærlighet» kan du sjekke ut og laste ned her: iTunes Platekompaniet